Ανακοινώθηκαν τα Βραβεία του 20ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης σε μια λιτή τελετή λήξης - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ανακοινώθηκαν τα Βραβεία του 20ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης σε μια λιτή τελετή λήξης

Βραβεία, Ειδήσεις, Φεστιβάλ | 11-3-2018 |

 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το φετινό επετειακό 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Σε μια λιτή τελετή λήξης, δυστυχώς με πολλές απουσίες, ειδικά των βραβευμένων ξένων σκηνοθετών, ανακοινώθηκαν τα βραβεία του Φεστιβάλ. Μετά την απονομή των βραβείων ακολούθησε η προβολή του εμβληματικού ντοκιμαντέρ του βωβού κινηματογράφου “Σχετικά με τη Νίκαια” του Ζαν Βιγκό (1930) με πρωτότυπη ζωντανή μουσική επένδυση σε σύνθεση του Λάζαρου Τσαβδαρίδη και εκτέλεση από τους μουσικούς κρουστών και πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Αθανάσιου Σουργκούνη. Ήταν μια πολύ ωραία ιδέα που ελπίζουμε να επαναληφθεί και στο μέλλον.

Αναλυτικά τα βραβεία:

 

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αποτελείται από τους:

Άνικα Γκούσταφσον, κριτικός κινηματογράφου / δημοσιογράφος (Σουηδία)
Κάρολαϊν Λιμπρέσκο, προγραμματίστρια Φεστιβάλ (ΗΠΑ)
Γιαν Ρόφεκαμπ, αντιπρόσωπος πωλήσεων / παραγωγός (Ολλανδία)
Ντέιβιντ Μπόρενσταϊν, σκηνοθέτης (ΗΠΑ)
Λευτέρη Χαρίτο, σκηνοθέτης (Ελλάδα)

 • Το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος»που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000€ απονέμεται στο ντοκιμαντέρ: “Το μακρινό γάβγισμα των σκυλιών” σε σκηνοθεσία Σίμον Λέρεν Βίλμοντ (Δανία, Φινλανδία, Σουηδία).
 • Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπήςπου συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000€ απονέμεται εξ ημισείας στα ντοκιμαντέρ: “Μπαρονέζα” σε σκηνοθεσία Ζουλιάνα Αντούνες (Βραζιλία) και “Μετεωρίτες” σε σκηνοθεσία Γκιουρτζάν Κελτέκ (Ολλανδία, Τουρκία).

 

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ VR
Το διαγωνιστικό τμήμα VR (Virtual Reality) εγκαινιάζεται στο 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, με ντοκιμαντέρ εικονικής πραγματικότητας. Η κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος VR αποτελείται από τους:

Κίρστεν Κίνινγκερ, κριτικός κινηματογράφος / μοντέρ (Γερμανία)
Γιώργο Δρίβα, εικαστικός (Ελλάδα)
Αργύρη Θέο, διευθυντής φωτογραφίας (Ελλάδα)

Το βραβείο ντοκιμαντέρ εικονικής πραγματικότητας το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ που δίνει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, απονέμεται εξ ημισείας στα ντοκιμαντέρ: “Μετέωροι” σε σκηνοθεσία Σεχάνι Φερνάντο (Ηνωμένο Βασίλειο) και “Η τελευταία καρέκλα 1&2″ σε σκηνοθεσία Άνκε Τένισεν, Τζέσι φαν Φρέντεν (Ολλανδία).

 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER 2018
Φέτος σημειώθηκε ρεκόρ ψήφων με κάτι λιγότερο από 22.000 ψήφους. Τα Βραβεία Κοινού Fischer:

 • Για ελληνική παραγωγή άνω των 50’ στο ντοκιμαντέρ “Επιστροφή στην κορυφή”,σε σκηνοθεσία Στρατή Χατζηελενούδα (Ελλάδα).
 • Για ξένη παραγωγή άνω των 50′-«Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ»- στο ντοκιμαντέρ“Πατέρες και γιοι”, σε σκηνοθεσία Ταλάλ Ντερκί (Γερμανία, Συρία, Λίβανος).
 • Για ελληνική παραγωγή κάτω των 50’ στο ντοκιμαντέρ “Ζωγραφίζοντας…”,σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σταμάτη και Ιωάννας Νεοφύτου (Ελλάδα).
 • Για ξένη παραγωγή κάτω των 50′ στο ντοκιμαντέρ “Ο τελευταίος κυνηγός του μελιού”,σε σκηνοθεσία Μπεν Νάιτ (Νεπάλ).

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»

Την κριτική επιτροπή απαρτίζουν οι:

Κώστας Δήμος (Υπεύθυνος Προγράμματος)
Άρης Φατούρος (Σύμβουλος Προγράμματος)
Βασίλης Δούβλης (σκηνοθέτης)

Ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων απονέμει φέτος το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού “Το μακρινό γάβγισμα των σκυλιών”, σε σκηνοθεσία Σίμον Λέρεν Βίλμοντ (Δανία, Φινλανδία, Σουηδία).

 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΡΤ

Η ΕΡΤ, απονέμει φέτος δυο βραβεία:

 • Απονέμει το πρώτο βραβείο της, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ, στο ελληνικό ντοκιμαντέρ άνω των 50 λεπτών που απέσπασε το βραβείο κοινού Fischer. Το βραβείο απονέμεται στο ντοκιμαντέρ: “Επιστροφή στην κορυφή”,σε σκηνοθεσία Στρατή Χατζηελενούδα (Ελλάδα).
 • Στο πλαίσιο ενίσχυσης της παραγωγής, το βραβείο Doc on Air απονέμεται στο καλύτερο project του EDN Docs in Thessaloniki για διεθνή συμπαραγωγή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN, που κρίνεται από την επιτροπή του EDN και αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, το οποίο χορηγείται από την ΕΡΤ. Το βραβείο Doc on Airαπονέμεται στο project: “Riders of Destiny”, σκηνοθεσία Michael Niermann, παραγωγή Ansgar Pohle | 7T1 Media(Γερμανία).

 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΚΚ

Στο πλαίσιο του 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου απονέμει:

 • Το βραβείο αξίας 3.000 ευρώ σε ντοκιμαντέρ πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη του Ελληνικού Προγράμματος διάρκειας άνω των 50 λεπτών, που πραγματοποιεί την ελληνική του πρεμιέρα στο Φεστιβάλ, στο ντοκιμαντέρ: “Η φωνή του Αντώνη”,σε σκηνοθεσία Χρήστου Καπάτου (Ελλάδα).
 • Το βραβείο αξίας 3.000 ευρώ σε project που συμμετέχει στο πρόγραμμα Docs in Progress. Το βραβείο απονέμεται στο project Tiny Souls, σε σκηνοθεσία Dina Naser – Ιορδανία, Λίβανος, Κατάρ, Ολλανδία, Γαλλία (Παραγωγή: Dina Naser και Ruba Ghazi Hannun – Mad Moshawash, Συμπαραγωγή:  Khaled Haddad – Jordan Prioneers, Palmyre Badinier- Urban Factory).

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

Την φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα» απαρτίζουν οι:

Άρης Δημοκίδης, δημοσιογράφος
Μαριάννα Λεονταρίδου, μέλος Διεθνούς Αμνηστίας, κριτικός κινηματογράφου
Βασίλης Λουλές, σκηνοθέτης
Αμαλία Σπελέτα, μέλος Διεθνούς Αμνηστίας
Στεφανία Φιλίποβα-Μερτζιμέκη, μέλος ΕΕΠ, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

 • Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίαςαπονέμεται στο ντοκιμαντέρ “Αρκεί να μην είναι πόρνη”, σε σκηνοθεσία Οβιντί (Γαλλία).
 • Ειδική μνείααπονέμεται στο ντοκιμαντέρ “Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού”, σε σκηνοθεσία Ρίνα Καστελνουόβο και Ταμίρ Ελτερμάν (Ισραήλ, Γερμανία).

 

ΒΡΑΒΕΙΟ WWF

Η φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο της WWF που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Περιβάλλον», με θέμα το περιβάλλον και την αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, απαρτίζεται από τους:

Ιάσονα Κάντα (Εκπρόσωπος Τύπου WWF Ελλάς)
Βίκυ Μπαρμπόκα (Υπεύθυνη Επικοινωνίας προγράμματος «Καλύτερη ζωή»)
Χρίστη Σωτηρίου (Υπεύθυνη προγράμματος «Fish Forward»)
Μαρία Λιβανού (συνεργάτις επικοινωνίας Θαλάσσιου Προγράμματος WWF Ελλάς)

Το βραβείο της WWF απονέμεται στο ντοκιμαντέρ “Ευχαριστούμε για τη βροχή”, σε σκηνοθεσία Γιούλια Νταρ (Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Κένυα).

 

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI

Η φετινή κριτική επιτροπή της FIPRESCI (Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) απαρτίζεται από τους:

Γιαέλ Σουβ (Ισραήλ)
Τόντσι Βαλέντιτς (Κροατία)
Ιωσήφ Πρωιμάκη (Ελλάδα)

 • Το βραβείο FIPRESCI σε ντοκιμαντέρ του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματοςαπονέμεται στην ταινία: “Το μακρινό γάβγισμα των σκυλιών”, σε σκηνοθεσία Σίμον Λέρεν Βίλμοντ (Δανία, Φινλανδία, Σουηδία).
 • Το βραβείο FIPRESCI σε ελληνικό ντοκιμαντέρπου συμμετέχει στο Διεθνές Πρόγραμμα του φεστιβάλ απονέμεται στο ντοκιμαντέρ: “Πατρίδα από μάρμαρο” σε σκηνοθεσία Μένιου Καραγιάννη (Ελλάδα).

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΚΚ

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απονέμει το βραβείο της στο ντοκιμαντέρ: “Κωστής Παπαγιώργης, ο πιο γλυκός μισάνθρωπος”, σε σκηνοθεσία Ελένης Αλεξανδράκη (Ελλάδα).

 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Επιτροπή αποτελείται από τους φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης:

Σωτηρία Παναντωνίου
Φανή Χατζή
Αντώνης Ζαούτσος
Αλεξάνδρα Νικητίδου
Νένα Χατζησιώμου

 • Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίαςαπονέμεται στο ντοκιμαντέρ “Obscuro Barocco”, σε σκηνοθεσία Ευαγγελίας Κρανιώτη (Γαλλία, Ελλάδα).
 • Το Eιδικό Βραβείο της Επιτροπήςαπονέμεται στο ντοκιμαντέρ “Ένα δέντρο θυμάται”, σε σκηνοθεσία Κώστα Φόλλα (Ελλάδα).

 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Η διεθνής επιτροπή των Docs in Progress αποτελείται από τους:

Λάια Αούμπια, υπεύθυνη διανομής, DocsBarcelona, Ισπανία
Σαρλότ Μάντσεν, αγορά ταινιών, SVT, Σουηδία
Τάκη Βερέμη, διανομέας, StraDa Films, Ελλάδα

 • Το πρώτο βραβείο για υπηρεσίες post-productionαξίας 15.000 ευρώ, που χορηγείται από την ελληνική εταιρία post-production 2|35 Inc, απονεμήθηκε στην ταινία “Seeds of Columbus”, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Οικονόμου – Ελλάδα (Παραγωγή: Stefi/Lynx Productions, Σπύρος Μαυρογένης, Συμπαραγωγή: Ρέα Αποστολίδη – Anemon Productions).
 • Το δεύτερο βραβείο MuSou σε υπηρεσίες ήχου και μουσικής,αξίας έως και 6.500 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία “Staring at the Sun”, σε σκηνοθεσία των Atieh Attarzadeh και Hesam Eslami – Γαλλία, Ιράν (Παραγωγή: Etienne de Ricaud, Caractères Productions, Συμπαραγωγή: Hesam Eslami, Atieh Attarzadeh).
 • Ειδική μνείααπέσπασε η ταινία “Gentle Warriors” της Marija Stonyte – Λιθουανία, Εσθονία (Παραγωγή: Giedre Zickyte, Moonmakers, Συμπαραγωγή: Riho Vastrik).

Ραντεβού το Νοέμβριο για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης!

Διαβάστε περισσότερα για: ,