Ο Γουίλεμ Νταφόε στην Berlinale: "Δε θα θέλατε να γνωρίσετε τον 20χρονο εαυτό μου!" - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ο Γουίλεμ Νταφόε στην Berlinale: “Δε θα θέλατε να γνωρίσετε τον 20χρονο εαυτό μου!”

Ειδήσεις, Συνεντεύξεις, Φεστιβάλ | 21-2-2018 |

Ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή ηθοποιούς, ο Γουίλεμ Νταφόε, ήρθε στην Berlinale για να βραβευθεί με την Τιμητική Χρυσή Άρκτο για το σύνολο της καριέρας του και παραχώρησε μια απολαυστική συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης! Ο 62χρονος ηθοποιός εμφανίστηκε πρόσχαρος και με ένα μόνιμο, πονηρό χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του και απάντησε σε πολλές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις.

Για την κινηματογραφική βιομηχανία και το Χόλιγουντ: “Ποτέ δεν είχα προσδοκίες από το Χόλιγουντ, γιατί ξεκίνησα ως θεατρικός ηθοποιός και δεν είχα βλέψεις για εκεί, μέχρι που μου προτάθηκε ρόλος σε ταινία. Πλέον όμως η δημιουργία μιας ταινίας είναι πολύ πιο δημοκρατική διαδικασία, καθώς γίνεται ευκολότερη μέσω των νέων τεχνολογιών. Αυτό που έχει γίνει δυσκολότερο, όμως, είναι η διανομή των ταινιών”.

Για τους επικείμενους στόχους της καριέρας του: “Το να κάνω ταινίες είναι ακόμα μυστηριώδες για μένα και πάντα διαφορετικό από την προηγούμενη φορά. Οι στόχοι μου είναι οι ίδιοι, να βρίσκω αυτό που μας ενώνει όλους σαν ανθρώπους, να είμαι χρήσιμος και να αφοσιώνομαι. Όταν συμβαίνει αυτό, ολόκληρος ο κόσμος εξαφανίζεται και νιώθεις παρών με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο. Προσπαθώ, λοιπόν, να βρίσκω αυτές τις στιγμές και να βρίσκω έναν νέο τρόπο να υπάρχω, να νιώσω πως είμαι άνθρωπος για τον λίγο καιρό που έχουμε όλοι εδώ”.

Για την καινούρια του ταινία, το “Florida Project”, και την υποψηφιότητά του για Όσκαρ Β’ Ανδρικού: “Λάτρεψα το Florida Project και είμαι περήφανος που είμαι υποψήφιος και το εκπροσωπώ στα Όσκαρ. Είναι μια μικρή και νεορεαλιστική ταινία, με ερασιτέχνες ηθοποιούς και που γυρίστηκε σε φυσικούς χώρους, στην τοποθεσία όπου λάμβαναν χώρα τα γεγονότα. Υπάρχουν άνθρωποι που όντως μένουν εκεί και η ταινία απεικονίζει αυτόν τον κύκλο φτώχειας, που όμως δεν είναι σπάνιος για την Αμερική. Είναι ένα μικρό πορτραίτο της κοινωνίας και μιλά για την κοινωνική ευθύνη και τη συμπόνια”.

Όταν ερωτήθηκε για το αν νιώθει ότι είναι λίγο… μεγάλος για να λαμβάνει αυτό το βραβείο, απάντησε αστειευόμενος: “Μεγάλος? Είμαι μεγάλος? Κυρία μου, δεν ξέρετε τι λέτε! Όχι, είμαι λίγο μικρός κιόλας για αυτό!”. Σε σοβαρότερο τόνο, συνέχισε λέγοντας ότι “παρ’ όλο που υπάρχει ηλικιακός ρατσισμός, νιώθω ότι μεγαλώνοντας έχω περισσότερες ευκαιρίες, γιατί ενδιαφερόμουν πάντα να κάνω διαφορετικά είδη ταινιών”. Όταν ερωτήθηκε τι συμβουλή θα έδινε στον 20χρονο Γουίλεμ, είπε γελώντας: “Τον 20χρονο εαυτό μου? Δε θα θέλατε να τον γνωρίσετε!”.

Για την Berlinale και το Βερολίνο: “Το φεστιβάλ και το ίδιο το Βερολίνο είναι πολύ σημαντικά για εμένα. Έχω βρεθεί στο Βερολίνο πριν την πτώση του Τείχους, κατά τη διάρκεια και μετά, και στην Berlinale ως διαγωνιζόμενος, μέλος της κριτικής επιτροπής, παρουσιαστής βραβείων, θεατής! Μάλιστα, στην Berlinale είχα την πρώτη μου συζήτηση με τον Βιμ Βέντερς, με τον οποίο στη συνέχεια συνεργαστήκαμε και γίναμε στενοί φίλοι, ενώ σήμερα θα παρουσιάσει το βραβείο μου. Γενικά, θεωρώ ότι είναι υπέροχο ζωές να συνυφαίνονται χάρη σε ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ”.

Για τις νέες τεχνολογίες στο σινεμά μίλησε αφοριστικά, καθώς δήλωσε κατά της τεχνολογίας: “Οι άνθρωποι παλιά περπατούσαν στον δρόμο και κοιτούσαν ο ένας τον άλλον. Τώρα κοιτάνε τα iPhone τους και μάλιστα έχουν την ψευδαίσθηση της ελευθερίας”.

Όταν ερωτήθηκε για τους σκηνοθέτες με τους οποίους έχει συνεργαστεί και συγκεκριμένα για τον Λαρς φον Τρίερ, είπε: “Προτιμώ τους σκηνοθέτες που πεθαίνουν να λένε ιστορίες, που είναι πιο προσωπικοί, και ο Τρίερ είναι ένας από αυτούς. Είναι παθιασμένος, διασκεδαστικός και ευχάριστος, περνάς καλά μαζί του και σου θέτει προκλήσεις. Είναι πραγματικά ένας από τους μεγάλους σκηνοθέτες και εύχομαι να ξανασυνεργαστώ μαζί του”. Όταν αργότερα ερωτήθηκε αν τον έχει κάνει ποτέ σκηνοθέτης να κλάψει, είπε: “Δε με έχει κάνει κανένας σκηνοθέτης να κλάψω, μόνο εγώ κάνω τον εαυτό μου να κλάψει. Κάποιοι έχουν προσπαθήσει, όμως δε δουλεύω με σκηνοθέτες που σε πιέζουν και προσπαθούν να σε κάνουν να σπάσεις”, σπεύδοντας μάλιστα να πει αμέσως μετά: “Ο Λαρς δεν είναι ένας από αυτούς! Ο Λαρς είναι πολύ στοργικός!”.

 

 

Διαβάστε περισσότερα για: ,