Ο Daniel Day-Lewis στην Αθήνα: Τι είπε σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ο Daniel Day-Lewis στην Αθήνα: Τι είπε σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης

Πρόσωπα, Συνεντεύξεις | 1-2-2018 |

Γλυκός, προσιτός και διαρκώς χαμογελαστός, ο μεγαλύτερος ηθοποιός της γενιάς του, Daniel Day-Lewis, ήρθε στην Αθήνα στα πλαίσια της φιλανθρωπικής προβολής της καινούριας του ταινίας, “Phantom Thread” (τη γνώμη μας για την ταινία μπορείτε να δείτε εδώ), και μίλησε εφ’ όλης της ύλης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε – ναι, και για την απόφασή του να συνταξιοδοτηθεί.

Η σχέση του ηθοποιού με την Ελλάδα κρατάει πολλά χρόνια, συγκεκριμένα από το 1989, όταν ο συμφοιτητής του στο Πρίνστον και στενός του φίλος, Γιώργος Οικονόμου, τον κάλεσε στην Ελλάδα για την πρεμιέρα του “My Left Foot”. Έκτοτε, ο ηθοποιός έρχεται στην Ελλάδα για την πρεμιέρα κάθε ταινίας του, για τους σκοπούς  της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή της οικογένειας Οικονόμου, μια εκ των οποίων θα είναι και αυτή που θα λάβει χώρα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σήμερα, Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, και η οποία είναι ήδη sold-out.

Ο Day-Lewis μίλησε για τη συναρπαστική εμπειρία των γυρισμάτων του “Phantom Thread”, καθώς ο ίδιος και ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας, Paul Thomas Anderson, ξεκίνησαν χωρίς κάποια συγκεκριμένη ιστορία στα χέρια τους: «Η αρχική ιδέα ήταν απλά μια ιστορία για τον έρωτα μεταξύ ενός μεγαλύτερου άνδρα και μιας νεαρότερης γυναίκας και η εξερεύνηση της δυναμικής της σχέσης τους. Θέλαμε όμως να την τοποθετήσουμε στον χώρο των καλών και διακοσμητικών τεχνών, γιατί θέλαμε να μιλήσουμε για την εμμονική φύση του καλλιτέχνη». Ο ίδιος περιγράφει την ταινία σαν «μια ιστορία αγάπης, που δείχνει τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες κάθε ζευγαριού. Η Alma (ο χαρακτήρας της Vicky Krieps) αρνείται να αφήσει τον Reynolds να κλειστεί στον εαυτό του και, όποιον τρόπο και αν χρησιμοποιεί για να το καταφέρει (δεν κάνουμε spoiler!), το κάνει από την αγάπη της για αυτόν».

Φυσικά, ο Daniel ερωτήθηκε και για τον «ελέφαντα στο δωμάτιο», την απόφασή του να αποσυρθεί από την υποκριτική, όμως οι απαντήσεις που έδωσε ήταν λακωνικές και αινιγματικές: «ούτε ο ίδιος ξέρω και καταλαβαίνω ακριβώς γιατί το κάνω και ξέρω ότι θα μου είναι τρομερά δύσκολο να αποχωριστώ το σινεμά γιατί μου έσωσε τη ζωή, ήταν το καταφύγιό μου. Όμως, νομίζω πως τώρα ήρθε η ώρα να εξερευνήσω τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο». Όταν ερωτήθηκε πώς νιώθει για την απόφασή του υπό το φως της (έκτης!) υποψηφιότητάς του για Όσκαρ, απλά γέλασε και, με τη σεμνότητα και μετριοφροσύνη που τον χαρακτηρίζει, είπε ότι είναι έτοιμος να χειροκροτήσει τον Gary (Oldman)!

Ο Day-Lewis μίλησε και για τη βαθιά και ουσιαστική του σχέση με την υποκριτική, μια τέχνη που ξεκίνησε για αυτόν σαν παιχνίδι, όταν έπαιξε έναν από τους τρεις σοφούς σε μια σχολική θεατρική παράσταση για τη γέννηση του Χριστού, ένα παιχνίδι το οποίο όμως ποτέ δεν σταμάτησε και που τον βοήθησε να σωθεί από τον ίδιο του τον εαυτό. Μίλησε για την υποκριτική Μέθοδο που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιεί, το περιβόητο method-acting, λέγοντας ότι ακολουθεί τη σχολή του Stanislavski, αν και υπάρχουν εξαιρετικές, καθαρά σωματικές και φυσικές ερμηνείες που θαυμάζει, όπως αυτές του Montgomery Clift, του Marlon Brando και του Robert DeNiro. Περιέγραψε αυτόν τον τρόπο διείσδυσης στο εσωτερικό του χαρακτήρα όχι ως «μαζοχισμό, αλλά καθαρή ευτυχία, η εξερεύνηση του κόσμου μέσα από τα μάτια ενός άλλου ανθρώπου μέσω της οποίας στην πραγματικότητα γνωρίζεις πτυχές του ίδιου σου του εαυτού». Είπε μάλιστα ότι όλοι αυτοί οι χαρακτήρες δεν εξαφανίζονται ποτέ και ένα κομμάτι τους παραμένει για πάντα μέσα του, ενώ δυσκολεύτηκε ιδίως με το “Phantom Thread”, γιατί δεν ήθελε να αποχωριστεί ακόμα τον ήρωα. Επίσης, βλέπει πάντα τους χαρακτήρες στα όνειρά του, κάτι το οποίο ξεκίνησε με το “My Left Foot” και κορυφώθηκε με το “Lincoln”, όπου άρχισε να βλέπει και αυτός όνειρα-προαισθήματα του θανάτου του, όπως συνέβαινε και στον ίδιο τον Lincoln!

Η συζήτηση έκλεισε με τη Δάφνη Οικονόμου, ιδρύτρια της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών, να επισημαίνει πως ο Daniel είναι «εκτός από ένας σπουδαίος ηθοποιός, και ένας σπουδαίος φίλος, και αξιοθαύμαστες είναι όχι μόνο οι υποκριτικές του ικανότητες αλλά και οι ικανότητές του στην αγάπη» και τον ίδιο να την αγκαλιάζει και να τη φιλά συγκινημένος. Άλλωστε, όπως είπε και η κα. Οικονόμου, «o Daniel είναι εδώ για τα παιδιά», και αυτό το μεγαλείο ψυχής δεν πρέπει να το λησμονούμε ποτέ.

 

Διαβάστε περισσότερα για: ,