«Μάγεψε» ως ομιλητής στη BAFTA ο Γιώργος Λάνθιμος - Τι είπε για τις επιρροές του - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

«Μάγεψε» ως ομιλητής στη BAFTA ο Γιώργος Λάνθιμος – Τι είπε για τις επιρροές του

Ειδήσεις | 9-2-2018 |

Oμιλητής στην ετήσια διάλεξη που της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (BAFTA) ήταν ο Γιώργος Λάνθιμος, γεγονός που αναδεικνύει πόσο σημαντικό όνομα είναι αυτή τη στιγμή για τον κινηματογράφο παγκοσμίως.

Ο Λάνθιμος επέλεξε να δώσει καθιστός σε μια πολυθρόνα τη διάλεξή του και οχι πίσω από μια έδρα, γεγονός που σχολιάστηκε με θετικό τρόπο στα ΜΜΕ που κάλυψαν το γεγονός.

«Θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάποιες από τις επιρροές μου που είναι σίγουρες κοινές μαζί σας αλλά και κάποιες από τις εμπειρίες που με έχουν καθορίσει ως δημιουργό και οι οποίες σας είναι ξένες ως συνθήκες κυρίως επειδή προκύπτουν από συγκεκριμένες πτυχές της ζωής μου. Όπως και στις ταινίες μου έτσι και σε αυτή τη συζήτηση μαζί σας, δεν θέλω να υπάρχουν απόλυτα συμπεράσματα. Θα ήθελα να δώσετε και μερικές δικές σας ερμηνείες στα όσα θα ακούσετε», είπε ο Γιώργος Λάνθιμος ξεκινώντας την ομιλία του.

«Όταν δημιουργώ κάτι δεν είμαι ιδιαίτερα αναλυτικός. Ό,τι φτιάχνω είναι ένας συνδυασμός από πράγματα που μου αρέσουν, εμπειρίες που είχα, σχέσεις μου με ανθρώπους και διάφορους πειραματισμούς μου. Επίσης, είμαι πολύ πρακτικός. Δοκιμάζω πράγματα και βλέπω στη συνέχεια, κατά πόσο δουλεύουν. Πειραματίζομαι διαρκώς, πολλές φορές και με αντιφατικές ιδέες. Γι’ αυτό πολλές φορές οι καταστάσεις και το περιεχόμενο των ταινιών μου εκπέμπουν μια μεγάλη ενόχληση αλλά τελικά οδηγούμαστε σε αισιόδοξα μονοπάτια. Πιστεύω ότι υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα σύνδεση ανάμεσα σε αυτές τις δυο καταστάσεις», τόνισε μεταξύ άλλων.

Τόνισε επίσης πως ο Κασσαβέτης κι ο Μπρεσόν είναι δυο από τους σκηνοθέτες που τον επηρέασαν όσο κανείς προκάλεσε έκπληξη αναφέροντας ως ταινίες με επιρροή στο έργο του τα «Back to the Future», «Dirty Dancing» και Top Gun. Είπε χαρακτηριστικά πως ο «Κυνόδοντας» έχει δημιουργηθεί με επιρροές από τα «Rocky», «Jaws» και «Flashdance» ενώ αποκάλυψε πως η μεγαλύτερη επιρροή του είναι οι ταινίες του Μπρους Λι.