Και ο σεξισμός στο Hollywood, καλά κρατεί - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Και ο σεξισμός στο Hollywood, καλά κρατεί

Ειδήσεις | 22-2-2018 |

Μπορεί η Rey, η Diana Priest, και η Belle να είναι τα ονόματα με τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά hit του 2017, αλλά ήταν οι εξαιρέσεις ενός κανόνα που υπάρχει ακόμα.

Σύμφωνα με την μελέτη του Κέντρου Έρευνας των Γυναικών στην Τηλεόραση και τον Κινηματογράφο του πανεπιστημίου του San Diego, το Hollywood δεν κατάφερε να υποστηρίξει ταινίες με γυναίκες πρωταγωνίστριες την προηγούμενη χρονιά.

Το 2017, μόνο το 24% των πρωταγωνιστών στις 100 πιο επιτυχημένες ταινίες ήταν γυναίκες. Μιλάμε για πτώση 5% από το 2016. Η πτώση αποτελεί έκπληξη, μιας και τρεις από τις δημοφιλέστερες ταινίες της χρονιάς, “Star Wars: The Last Jedi,” “Beauty and the Beast,” και “Wonder Woman,” είχαν γυναίκες πρωταγωνίστριες. Συγκεκριμένα η “Wonder Woman” ήταν η πρώτη ταινία από μεγάλη εταιρεία με γυναίκα ηρωίδα. Άλλες επιτυχημένες ταινίες όπως τα “Girls Trip,” “Fifty Shades Darker,” και “The Post”, επίσης προσέφεραν σημαντικούς ρόλους σε γυναίκες. Και φέτος η κατηγορία της πρώτης γυναικείας ερμηνείας στα Oscar, αφορά αξιόλογες γυναικείες ερμηνείες.

Κι όμως. Οι ανδρικοί χαρακτήρες συνέχισαν να κατακτούν τις κινηματογραφικές ταινίες. Η έρευνα του πανεπιστημίου έδειξε ότι το κοινό θα προτιμήσει να δει ταινία με άντρα πρωταγωνιστή, παρά με γυναίκα. Υπάρχει ακόμα και φυλετικό κενό ανάμεσα στο ποιος μιλάει περισσότερο. 79% των 100 δημοφιλέστερων ταινιών πέρσι είχαν 10 ή και περισσότερους άνδρες με ομιλούντες ρόλους, ενώ αντίθετα μόλις το 32% αυτών των ταινιών είχαν 10 ή και περισσότερες γυναίκες.

Στον τομέα των φυλών, είχαμε θετικές εξελίξεις ωστόσο. Οι Αφρο-Αμερικανές ηθοποιοί αύξησαν τις συμμετοχές τους μέσα στο 2017, στο 16% από το 14% της προηγούμενης χρονιάς. Ο αριθμός των γυναικών από την Λατινική Αμερική, επίσης αυξήθηκε κατά 7%, ποσοστό όμοιο με εκείνο των συμμετοχών γυναικών από την Ασία. Μικρά βήματα μεν, αλλά σημαντικά.

Από την άλλη ο ανεξάρτητος κινηματογράφος φαίνεται να έχει μεγαλύτερη ευελιξία να προσφέρει σε γυναίκες ηθοποιούς σημαντικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ταινίες με γυναίκα πρωταγωνίστρια κρατούν ένα 65% των ανεξάρτητων ταινιών, από το 35% των μεγάλων Hollywood-ιανών εταιριών.

Στο ηλικιακό μέτωπό τώρα, το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών που έπαιξαν πέρσι ανήκουν στην ηλικία των 20-30 ετών. Την ίδια στιγμή το 46% των ανδρών είναι πάνω από 40, σε αντίθεση με το 29% των γυναικών πάνω από 40.

(με πληροφορίες από το Variety)