Εκτός Θέματος 92: Η Jennifer Lawrence, το αποκαλυπτικό φόρεμά της και ο φεμινισμός - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Εκτός Θέματος 92: Η Jennifer Lawrence, το αποκαλυπτικό φόρεμά της και ο φεμινισμός

Eκτός Θέματος | 27-2-2018 |

Προχτες διάβασα ότι η Jennifer Lawrence στην πρεμιέρα της νέας της ταινίας στο καταχείμωνο έβαλε ένα αποκαλυπτικό φόρεμα το οποίο σχολιάστηκε από μέσα σαν προκλητικό και άστοχη επιλογή της δεδομένου του καιρού. Η Lawrence απάντησε βλέποντας τα άρθρα με ένα ποστ της στο facebook λέγοντας τα προφανή: ότι μπορεί να φορά ότι θέλει κατηγορώντας για σεξισμό τα μέσα που την σχολίασαν με τέτοιο τρόπο.

“Είναι σεξιστικό, είναι γελοίο, δεν είναι φεμινιστικό” έγραψε η JLaw για τα σχόλια δημοσιογράφων. “Δεν υπήρχε περίπτωση να καλύψω αυτό το υπέροχο φόρεμα. Το να ασχολούμαστε με ηλίθια ζητήματα όπως με το τι φοράω δε μας πάει μπροστά. Δημιουργεί μια ηλίθια απόσπαση της προσοχής από τα πραγματικά ζητήματα. Ότι με βλέπετε να φοράω είναι επιλογή μου. Αν θέλω να κρυώνω, KI AYTO EINAI ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΟΥ!” έκλεισε το post της η γνωστή ηθοποιός.

Όλο αυτό μου θύμισε όμως την συνέντευξη στις Κάννες πριν δύο χρόνια που είχα κάνει με την Louise Bourgoin για την ταινία της I am a Soldier. Ήταν η εποχή που ένα από πάντα μέσα στο glamour Φεστιβάλ όπως αυτό των Καννών, είχε αφήσει εκτός προβολής κάποια γυναίκα που δεν φορούσε τα… απαραίτητα τακούνια κατά την παρέλασή της στο κόκκινο χαλί. Όταν έθεσα την ερώτηση για το περιστατικό στην Louise, πέρα από το ότι διαφωνεί προφανώς με την περίεργη απόφαση του Φεστιβάλ, μου είπε όπως μπορείτε να διαβάσετε στην αναλυτική συνέντευξη τα παρακάτω:

“Αν δε βάλω τακούνια και φόρεμα από τον τάδε γνωστό οίκο, τα περιοδικά στα οποία διαφημίζεται ίσως ο οίκος, δεν θα γράψουν τίποτα για μένα και για την ταινία, ενώ φορώντας το φόρεμα στο κόκκινο χαλί ήμουν εξώφυλλο, κάτι που δίνει στην ταινία μια προβολή που της χρειάζεται. Δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα. Αλλιώς αν πήγαινα με τα flat παπούτσι και το τζιν μου, σκέψου αν θα ασχολιόταν το ίδιο με την ταινία.” μου είχε πει τότε στην εκτενή της απάντηση.

Μιλάμε συνεπώς για μία παραδοχή, ότι το να φοράνε οι γυναίκες τις – πολλές φορές αποκαλυπτικές – τουαλέτες των γνωστών οίκων μόδας, δεν είναι σε κάποιες περιπτώσεις στα θέλω τους, αλλά στην υποχρέωσή τους, όπως είναι και οι συνεντεύξεις και η όλη προώθηση μιας ταινίας. Μάλιστα πολλές φορές όλα αυτά πρακτικά επιβάλλονται από τους ανθρώπους που θέλουν να πουλήσουν την ταινία ή τελοσπάντων από τις καταστάσεις… Δεν είναι δα και νέο ότι η βιομηχανία του κινηματογράφου αποτελεί εμπορικά μέσο προώθησης και διαφήμισης και σίγουρα ακόμα περισσότερο, δεν είναι νέο το ότι οι διαφημίσεις ήταν και είναι σεξιστικές σε μια συντριπτική πλειοψηφία τους, εκμεταλλευόμενες σε πάμπολλες περιπτώσεις το γυναικείο σώμα η παρουσιάζοντάς το σαν αντικείμενο.

Επίσης: Εκτός Θέματος 18: Δείτε την Jennifer Lawrence γυμνή

Πόσο ξέρει η Jennifer Lawrence γι’ αυτό; Δυστυχώς ιδέα δεν έχει φαντάζομαι, ούτε από το όλο marketing, ούτε από το τι μπορεί να σημαίνει ένα τέτοιο φόρεμα για κάποιες, ίσως όχι τόσο γνωστές όσο η ίδια, συναδέλφους της. Και προφανώς δε λέει κανείς ότι κάποιος της επέβαλε το φόρεμα, προφανώς όπως λέει απλά της άρεσε και το φόρεσε, δε μπαίνει όμως καν στην διαδικασία να σκεφτεί πάνω σε ποιες βάσεις έχει στηθεί η βιομηχανία την οποία εκπροσωπεί, κάτι που σίγουρα κάνει άτοπη κάθε τυχόν προσπάθειά της να την αλλάξει.

Είναι μόνο η Lawrence θα πει κάποιος; Μόλις προχτές τέλειωσε το Φεστιβάλ του Βερολίνου και παρακολουθώντας το κόκκινο χαλί, αλλά και όσα gala παρευρεθήκαμε, ελάχιστες γυναίκες είδαμε να πτοούνται από τις πολικές θερμοκρασίες της Γερμανικής πρωτεύουσας, αντίθετα με τους άντρες που και το κουστούμι τους είχαν και το παλτό τους και κάποιοι και το σκουφί τους… Βέβαια σαν άνθρωπος ο καθένας έχει κάθε δικαίωμα να φορέσει ότι θέλει, να δείξει όσα μέρη του σώματός του θέλει να δείξει, να παγώσει αν θεωρεί ότι πρέπει να το κάνει αυτό μέσα στο χειμώνα και στην τελική ποιοι είμαστε εμείς να διαφωνούμε με την Lawrence; Πόσο μάλλον αφού πρακτικά δεν διαφωνούμε στην τελική με το συμπέρασμά της, αλλά με τις πράξεις της και την άγνοιά της για το μέσο που εκπροσωπεί – που δεν είναι οίκοι μόδας, αλλά οι ταινίες της.

Mε την κριτική που κάνει στα μέσα για τον υπαρκτό σεξισμό τους συμφωνούμε, καθώς τα ίδια μέσα είναι αυτά που θα προβάλουν το όλο προϊόν που λέγεται σινεμά, με τους όρους του marketing που ξέρουμε, και ίσως τα μέσα να έχουν τελικά και μεγαλύτερη δύναμη από αυτή που έχει μια μεγάλη σταρ του Hollywood.

Επίσης: H Jennifer Lawrence, είδε 3 λεπτά από το “Phantom Thread”, και ζητάει συγνώμη από όσους τους άρεσε

Edit μετά την δημοσίευση: Να σχολιάσουμε τα social media όλοι έχουμε χρόνο… να δούμε καμιά ταινία – ολόκληρη – ακόμα και αν δε μας αρέσει τελικά, δεν έχουμε χρόνο, κι ας είμαστε μέλη της ακαδημίας… κατά τα άλλα κάνουμε σινεμά, όχι modeling