Το "Annihilation" πριν βγει, αντιμετωπίζει ήδη ένα σημαντικό πρόβλημα - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Το “Annihilation” πριν βγει, αντιμετωπίζει ήδη ένα σημαντικό πρόβλημα

Ειδήσεις | 13-2-2018 |

Το sci-fi είδος και αγαπημένο μας είναι, και έχει δώσει και δείγματα εξαιρετικού σινεμά τα τελευταία χρόνια, και η επόμενη ταινία του είδους μας έχει κάνει να ανυπομονούμε. Ο λόγος για την επόμενη δουλειά του Alex Garland, “Annihilation“. Δυστυχώς όμως, πριν βγει στις αίθουσες μέσα στον μήνα, φαίνεται πως έχει πέσει θύμα σκληρής κριτικής, όχι για την ποιότητα της ταινίας.

Αφού αντιμετώπισε τις ανησυχίες των παραγωγών αλλά και το ενδεχόμενο να δοθεί απευθείας στο Netflix, από την Paramount (βλ. The Cloverfield Paradox), η διασκευή της νουβέλας δέχεται πυρά από δύο ομάδες υπεράσπισης επειδή 2 από τους κεντρικούς χαρακτήρες ενσαρκώνονται από λευκούς ηθοποιούς, ή όπως είναι γνωστά στο Hollywood, η ταινία κατηγορείται για whitewashing.

Στην ταινία η πρωταγωνίστρια Natalie Portman υποδύεται μία βιολόγο και αρχηγό μίας ερευνητικής ομάδας σε μία μυστηριώδη περιοχή, στην οποία οι νόμοι της φυσικής δεν ισχύουν. Στην νουβέλα του Jeff VanderMeer, Authority, η οποία εκδόθηκε το 2014 και αποτελεί απευθείας συνέχεια της νουβέλας στην οποία βασίστηκε το Annihilation, ο χαρακτήρας της Portman περιγράφεται σαν να είναι Ασιατικής καταγωγής, με τον συγγραφέα να την περιγράφει με μαύρα, παχιά φρύδια και στραβή μύτη και ψηλά ζυγωματικά.

Ομοίως για τον χαρακτήρα της ψυχολόγου, η οποία περιγράφεται στο Authority σαν μισή Ινδιάνα, μισή Καυκάσια, αλλά στην ταινία ενσαρκώνεται από την Jennifer Jason Leigh στην κινηματογραφική εκδοχή του Annihilation. Ωστόσο το υπόλοιπο κεντρικό cast δεν αποτελείται από λευκούς: Gina Rodriguez, Tessa Thompson, Oscar Isaac και Benedict Wong.

Οι επιλογές των ρόλων όμως, έχουν βάλει στο στόχαστρο της κριτικής των οργανισμών Media Action Network for Asian Americans και American Indians in Film and Television.

“Ο σεναριογράφος / σκηνοθέτης Alex Garland δεν είναι αληθινός και ειλικρινής στους χαρακτήρες του βιβλίου,” δηλώνει το μέλος του οργανισμού MANAA, Alieesa Badreshia. “Εκμεταλλεύεται την ιστορία, αλλά αποτυγχάνει να μεταφέρει την αληθινή ταυτότητα του κάθε χαρακτήρα. Το Hollywood σπανίως γράφει ρόλους για Ασιάτες-Αμερικανούς και Ινδιάνους, ρόλοι που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την καριέρα αυτών των ηθοποιών”. 

Η Sonny Skyhawk, ιδρυτής του American Indians in Film and Television, συμφωνεί: “Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός. Κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε ένα απόλυτα λευκό casting, ένα άλλο πετάγεται.”

Ο Garland ήδη έχει υπερασπιστεί τι επιλογές του: “Δεν είναι στην φύση μου το whitewashing. Δεν θα ήμουν εγώ. Διάβασα το βιβλίο και το διασκεύασα επειδή είναι καταπληκτικό. Και σκέφτηκα ‘Δεν είμαι σίγουρος πως να το διασκευάσω, αλλά έχω μία ιδέα’. Έτσι και έγινε.” Συμπλήρωσε ότι δεν έχει διαβάσει καν τα υπόλοιπα βιβλία.

Ο ίδιος πάντως ο  VanderMeer, χωρίς βέβαια να έχει πάρει θέση ακόμα για το γεγονός, έχει δηλώσει στο παρελθόν: “Δεν περίμενα ή ήθελα μία πιστή διασκευή. Θα ήθελα μία καλή διασκευή.”

Αν βασιστούμε στις πρώτες αντιδράσεις πάντως, ο VanderMeer, μάλλον θα μείνει ευχαριστημένος.

Διαβάστε περισσότερα για: ,