Η Greta Gerwig γράφει ιστορία! - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Η Greta Gerwig γράφει ιστορία!

Βραβεία, Ειδήσεις | 23-1-2018 |

Αποφεύγοντας την παράλειψη των Χρυσών Σφαιρών, η οποία επικρίθηκε από πολλούς, η Ακαδημία μόλις χάρισε στην Greta Gerwig μια υποψηφιότητα στην κατηγορία του Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας, για την ταινία της, “Lady Bird”, καθιστώντας την, την πέμπτη γυναίκα που βρέθηκε ποτέ υποψήφια στην κατηγορία αυτή.

Η Gerwig ήταν η μόνη γυναίκα υποψήφια, με την κατηγορία να κυριαρχείται, κατά τα άλλα, από αποκλειστικά άνδρες υποψήφιους: τον Paul Thomas Anderson για το “Phantom Thread”, τον Guillermo del Toro για το “Shape of Water”, τον Christopher Nolan για το “Dunkirk” και τον Jordan Peele για το “Get Out”.

Η υποψηφιότητα της Gerwig έρχεται μετά την υποψηφιότητά της στην αντίστοιχη κατηγορία από το Directors Guild και τα Critics Choice Awards, αλλά και μετά τη νίκη της στα βραβεία του National Board of Review και της National Society of Film Critics.

Απ’ ότι φαίνεται, η Ακαδημία προσπαθεί να διορθώσει τα λάθη των Χρυσών Σφαιρών και να αποφύγει την κριτική που δέχτηκαν, όταν καμία γυναίκα σκηνοθέτις δεν βρέθηκε υποψήφια, παράλειψη που επεσήμανε και η Natalie Portman όταν παρουσίαζε την κατηγορία. Οι υποψηφιότητες για Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας δεν είναι, επίσης, τόσο “λευκές” όσο των Σφαιρών, με τον Jordan Peele να βρίσκεται υποψήφιος και να γίνεται ο πέμπτος Αφρο-Αμερικανός υποψήφιος στην κατηγορία. Εντούτοις, κανένας έγχρωμος σκηνοθέτης δεν έχει κερδίσει ποτέ αυτό το Όσκαρ.

Πριν από την Greta Gerwig, μόλις άλλες τέσσερις γυναίκες έχουν προταθεί για το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας: η Lina Wertmuller για το “Seven Beauties”, η Jane Campion για το “The Piano”, η Sofia Coppola για το “Lost in Translation” και η Kathryn Bigelow για το “The Hurt Locker”, με την τελευταία να είναι η μοναδική που έχει κερδίσει το βραβείο, το 2010.

Διαβάστε περισσότερα για: