Γιατί δεν ασχολούμαστε (και) με τον Roman Polanski; - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Γιατί δεν ασχολούμαστε (και) με τον Roman Polanski;

Απόψεις | 30-1-2018 |

Κάτι ο Harvey Weinstein, κάτι ο Woody Allen, φαίνεται πως έχουμε αφήσει πίσω μας ένα άλλο μεγάλο σκάνδαλο.

Αυτή την εβδομάδα συμπληρώνονται 40 χρόνια από την στιγμή που ο Roman Polanski μετατράπηκε από έναν από τους σημαντικότερους κινηματογραφιστές, σε έναν από τους μεγαλύτερους φυγάδες στην ιστορία των ΗΠΑ.

Την 1η Φεβρουαρίου του 1978, μετά από 42 μέρες στη φυλακή, φεύγει από τις ΗΠΑ, ενώ την ίδια στιγμή περίμενε την καταδίκη του, αφού πρώτα είχε δηλώσει ένοχος για αποπλάνηση ανηλίκου. Και εδώ δεν χωράνε διάφορες ερμηνείες. Μιλάμε για γεγονότα. Δεν υπάρχουν θεωρίες συνωμοσίας. Γνωρίζουμε ακριβώς τι έγινε, επειδή ο ίδιος το έχει παραδεχτεί, και έγραψε και λεπτομέρειες στην αυτοβιογραφία του, “Roman by Polanski”, η οποία εκδόθηκε το 1984, από το Παρίσι, στο οποίο ζει ακόμα και σήμερα.

Τα γεγονότα έχουν ως εξής: Τον Μάρτιο του 1977, ο Polanski, 43 ετών τότε, οδήγησε την 13χρονη Samantha Gailey, στο σπίτι του Jack Nicholson, προκειμένου να τραβήξει φωτογραφίες για ένα περιοδικό. Κατόπιν της έδωσε σαμπάνια, έκαναν σεξ, και την επομένη τον συνέλαβαν.

Τα γεγονότα δεν έχουν αλλάξει ποτέ μέχρι σήμερα. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι το πως αυτό το θέμα αντιμετωπίζεται. Για πολύ καιρό, ο διαχωρισμός ήταν απλός. Οι Ευρωπαίοι τον έβλεπαν σαν ένα τραγικό καλλιτέχνη, τον οποίο έχουν αδικήσει οι αρχές. Οι Αμερικανοί, ως έναν βαθιά κακό άνθρωπο. Αλλά, πολλοί Βρετανοί και Αμερικάνοι ηθοποιοί, συνέχισαν να συνεργάζονται μαζί του, ανεβάζοντας και το κασέ του. Sigourney Weaver, Harrison Ford, Johnny Depp, Ewan McGregor, Pierce Brosnan, Kate Winslet και πολλοί ακόμα συνεργάστηκαν μαζί του για χρόνια μετά την καταδίκη του, και οι ερωτήσεις γιατί συνεργάστηκαν με ένα καταδικασμένο παιδεραστή, φάνταζαν περισσότερο ως κουτσομπολιό. Όταν η Winslet ερωτήθηκε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο αν είχε αμφιβολίες για την συνεργασία της με τον Woody Allen, o οποίος σε αντίθεση με τον Polanski, δεν έχει συλληφθεί ούτε καταδικαστεί, απάντησε: “Έχοντας σκεφτεί τα πάντα, τα αφήνεις όλα πίσω και συνεργάζεσαι. Ο Woody Allen είναι ένας εξαιρετικός σκηνοθέτης. Το ίδιο και ο Polanski. Απέκτησα μοναδικές εμπειρίες δουλεύοντας με αυτούς τους άνδρες, και αυτό είναι αλήθεια.”

Polanski directs Kate Winslet, Jodie Foster, Christoph Waltz and John C. Reilly in the 2011 film Carnage.

Όταν η ιστορία με τον Harvey Weinstein ξέσπασε πριν από λίγους μήνες, από το αρχικό σοκ περάσαμε γρήγορα στο ότι πολλοί γνώριζαν. “Δεν ήξερα. Δεν επικροτώ τον βιασμό,” δήλωσε η Meryl Streep. Αυτό όμως δεν την εμπόδισε 15 χρόνια πριν να καταχειροκροτήσει τον Polanski όταν κέρδισε το oscar σκηνοθεσίας για τον “Πιανίστα”. Η βιομηχανία υποστηρίζει ότι αν γνώριζαν για τον Weinstein δεν θα εργάζονταν μαζί του. Και όμως 40 χρόνια μετά, φαίνεται κανείς να μην έχει πρόβλημα με το να συνεργάζεται με έναν παιδεραστή, με μόνη του υπεράσπιση την καλλιτεχνική του αξία.  Την προηγούμενη Κυριακή, στα βραβεία της ένωση κριτικών του Λονδίνου, 3 μήνες μετά τις δηλώσει υπεράσπισης για Polanski και Allen, η Winslet εξέφρασε την θλίψη της για τις συνεργασίες της με ανθρώπους που έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλικά εγκλήματα.

Αυτού του είδους η υποκρισία σε κάνει να αναρωτιέσαι αν το Hollywood αντιμετωπίζει το πρόβλημα, ή κάνει ότι το αντιμετωπίζει.

 

Ο Weinstein, και δικαίως, έχει παραγκωνιστεί, και ηθοποιοί ο ένας μετά τον άλλον βγαίνουν και απολογούνται για την συμμετοχή του σε ταινίες του Allen. Την ίδια στιγμή το όνομα του Polanski, αναφέρεται σποραδικά, ενώ αυτός είναι ο μόνος που έχει καταδικαστεί. Και να ήταν μόνο αυτό;! Τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει στην επιφάνεια και άλλες κατηγορίες εναντίον του, αλλά κανείς δεν τις αναφέρει. Το 2010 η Βρετανίδα Charlotte Lewis ισχυρίστηκε ότι την βίασε ο Polanski το 1983 όταν εκείνη ήταν 16. Πέρσι άλλες τρεις κατηγορίες βγήκαν στο φως Η Γερμανίδα ηθοποιός Renate Langer, δήλωσε πώς βιάστηκε από τον σκηνοθέτη το 1972, όταν ήταν 15 ετών. Μία γυναίκα, γνωστή μόνο ως Robin M, είπε πώς ο Polanski της επιτέθηκε στα 15 της και η Marianne Barnard, τον κατηγορεί για το ίδιο έγκλημα, όταν εκείνη ήταν 10 ετών.

Ο Polanski θα γίνει 85 ετών φέτος, και η άφεση αμαρτιών, είναι πιο κοντά από ποτέ.

(με πληροφορίες από την Guardian)

Δες επίσης: