Η εκπληκτική καριέρα του Emmanuel Lubezki - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Η εκπληκτική καριέρα του Emmanuel Lubezki

Inside Cinema | 16-1-2018 |

Και αν αυτό το όνομα δεν σας λέει κάτι, σίγουρα έχετε δει και έχετε θαυμάσει δουλειά του στο παρελθόν. Ο λόγος για τον πολυτάλαντο διευθυντή φωτογραφίας Emmanuel Lubezki.

Στα βραβεία που έχει στο ενεργητικό του, σημειώστε ότι έχει πάρει 3 Oscar, για 3 συνεχόμενες χρονιές, στα Gravity, Birdman και The Revenant.

Ας θυμηθούμε παρέα, την καριέρα του, με μία φωτογραφική συλλογή που δημιουργήθηκε από το Indiewire:

“A Little Princess” – 1995

Η πρώτη υποψηφιότητά του για Oscar, σε μία συνεργασία με (ποιον άλλον;) τον Alfonso Cuaron.

 

“Sleepy Hollow” – “Ο Μύθος του Ακέφαλου Καβαλάρη” – 1999

Η δουλειά του Lubezki στην ταινία του Tim Burton, θεωρείται σαν το breakthrough του σε αμερικανικό έδαφος. Ο Lubezki κατάφερε να φέρει την αγάπη του Burton για το gothic και τον Γερμανικό Εξπρεσιονισμό, στο ευρύ κοινό και τη μεγάλη οθόνη.

 

“Y Tu Mama Tambien” – “Θέλω και τη Μαμά σου” – 2001

Και μαντέψτε ποιος είναι ο σκηνοθέτης αυτής της αγαπημένης ταινίας. Ποιος άλλος; Ο Alfonso Cuaron, στην πέμπτη του συνεργασία με τον Lubezki.

 

“Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events” – “Λέμονι Σνίκετ : Μία σειρά από ατυχή γεγονότα” – 2004

Και μπορεί από την αρχή της ταινίας να είπαμε ότι “Ρε συ, μήπως το έχει σκηνοθετήσει ο Tim Burton;”, αλλά προσπαθούμε να φανταστούμε πως θα ήταν η ταινία χωρίς την συγκεκριμένη φωτογραφία. Δεν μπορούμε.

 

“The New World” – “Άγνωστος Κόσμος” – 2005

Η τρίτη του υποψηφιότητα ήρθε το 2005, στην πρώτη του συνεργασία με τον Terrence Malick, σε μία ταινία που βρίσκεται ήδη σε όλες τις λίστες με τις ομορφότερες ταινίες του 21ου αιώνα.

 

Children Of Men” – “Τα Παιδιά των Ανθρώπων” – 2006

Την επόμενη χρονιά, συνεργάζεται εκ νέου με τον Cuaron, και ναι, κερδίζει ακόμα μία υποψηφιότητα για Oscar, σε μία από τις πιο σκοτεινές ταινίες του σκηνοθέτη. Θυμάστε εκείνα να συνεχόμενα πλάνα του; Αχ…

 

Tree Of Life” – “Το Δέντρο της Ζωής” – 2011

Επιγραμματικά: Μία από τις ομορφότερες ταινίες που έχουν γίνει ποτέ. Δεύτερη συνεργασία με τον Malick. 5η υποψηφιότητα για Oscar.

 

“To the Wonder” – “Μέχρι το Θαύμα” – 2012

Τρίτη συνεργασία με τον Malick, σε μία ταινία που σχεδόν όλοι οι κριτικοί απογοητεύθηκαν, αλλά παραδέχτηκαν ότι ο Lubezki ήταν στα καλύτερά του. Οι ομοιότητες με το “Δέντρο” είναι αρκετές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος δεν ξέρει να διαχωρίζει. Αντίθετα.

 

Gravity” – 2013

Ο Lubezki κερδίζει επιτέλους το πρώτο Oscar Φωτογραφίας, για ακόμα μία συνεργασία του με τον Cuaron. O ίδιος χαρακτήρισε την ταινία σαν μία από τις δυσκολότερες της καριέρας του, κυρίως για τον τρόπο που έπρεπε να σκηνοθετηθεί. Θυμήσου εδώ τον τρόπο με τον οποίο ο Cuaron γύρισε το διαστημικό του φιλμ.

 

Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)” – “Birdman ή (Η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας) – 2014

Το “Birdman” μονταρίστηκε με τέτοιον τρόπο ώστε να φαίνεται όλο σαν ένα πλάνο, πράγμα το οποίο ήταν δοκιμασία και για τον Lubezki, αλλά και για τον σκηνοθέτη Alejandro González Iñárritu. Αλλά άξιζε το κόπο. Oscar Καλύτερης Ταινίας, αλλά και το δεύτερο Oscar Φωτογραφίας, για τον Lubezki.

 

The Revenant” – “Η Επιστροφή” – 2015

Και εδώ μιλάμε για το τρίτο κατά σειρά βραβείο του Lubezki, σε ακόμα μία συνεργασία του με τον Iñárritu. Φυσικός φωτισμός, και χρονολογική σειρά γυρισμάτων. Εξαιρετικό σε όλα του.

 

Διαβάστε περισσότερα για: , , , ,