Η Ακαδημία αποφεύγει την επανάληψη του #OscarsSoWhite - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Η Ακαδημία αποφεύγει την επανάληψη του #OscarsSoWhite

Βραβεία, Ειδήσεις | 23-1-2018 |

Μετά την ανακοίνωση των φετινών οσκαρικών υποψηφιοτήτων, γίνεται φανερό ότι η Ακαδημία δεν ήθελε τίποτα περισσότερο από το να αποφύγει ένα ακόμα #OscarsSoWhite, τη δημόσια κατακραυγή δηλαδή που ακολούθησε τις αντίστοιχες ανακοινώσεις το 2015 και το 2016, όταν όλοι οι ηθοποιοί που προτάθηκαν ήταν λευκοί.

Οι φετινές κατηγορίες ερμηνείας δεν είχαν τόση πολυπολιτισμικότητα όσο πέρσι, όπου, χάρη σε ταινίες όπως το “Moonlight”, το “Fences” και το “Hidden Figures”, 7 από τους 20 υποψήφιους ήταν έγχρωμοι. Παρ’ όλα αυτά, 4 έγχρωμοι ηθοποιοί περιλαμβάνονται στις υποψηφιότητες φέτος: αναμενόμενα, ο Daniel Kaluuya για το “Get Out”, αλλά και, κάνοντας την έκπληξη, ο Denzel Washington για το “Roman J. Israel, Esq.”, στην κατηγορία Α΄ Ανδρικού Ρόλου, και οι Mary J. Blige για το “Mudbound” και Octavia Spencer για το “The Shape of Water”, στην κατηγορία Β’ Γυναικείου Ρόλου.

Εκεί που σημειώθηκε όμως η μεγαλύτερη πρόοδος ως προς την προσπάθεια αύξησης της πολυπολιτισμικότητας από την Ακαδημία είναι στην κατηγορία Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Ο Αφρο-Αμερικανός Jordan Peele βρέθηκε υποψήφιος, και μάλιστα για μια φυλετικά φορτισμένη, πολιτική αλληγορία σαν το “Get Out”, και έγινε μόλις ο πέμπτος έγχρωμος υποψήφιος στην κατηγορία. Το “Get Out” κέρδισε επίσης υποψηφιότητες στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας αλλά και Πρωτότυπου Σεναρίου. Ο Μεξικανός Guillermo del Toro είναι υποψήφιος επίσης στην κατηγορία Καλύτερης Σκηνοθεσίας για τη ρομαντική ταινία φαντασίας του “The Shape of Water”, η οποία μάλιστα ηγείται της οσκαρικής κούρσας με 13 υποψηφιότητες!

Το “Mudbound” της Αφρο-Αμερικανίδας Dee Rees, αν και θεωρούνταν φαβορί, δεν κατάφερε να βρεθεί στις υποψηφιότητες Καλύτερης Ταινίας, όμως δίνει το παρών στις κατηγορίες Διασκευασμένου Σεναρίου, Τραγουδιού και Φωτογραφίας, με την τελευταία υποψηφιότητα να αποτελεί τομή, καθώς η διευθύντρια φωτογραφίας του, Rachel Harrison, έγινε η πρώτη γυναίκα που προτάθηκε ποτέ σε αυτήν την κατηγορία.

Διαβάστε περισσότερα για: