Ο Ντένις Βιλνέβ για τον κινηματογραφικό άθλο του: «Το να γυρίσω sequel του Blade Runner ήταν μια παλαβή απόφαση» - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ο Ντένις Βιλνέβ για τον κινηματογραφικό άθλο του: «Το να γυρίσω sequel του Blade Runner ήταν μια παλαβή απόφαση»

Ειδήσεις | 28-12-2017 |

Απέχουμε μόλις λίγα 24ωρα πριν την αλλαγή της χρονιάς και στις απολογιστικές συζητήσεις για τις καλύτερες ταινίες του 2017, το «Blade Runner 2049» του Ντένις Βιλνέβ βρίσκεται στις περισσότερες λίστες.

Παρά το γεγονός ότι η ταινία του δεν τα πήγε στο Box Office όπως θα περίμενε η παραγωγή, ο Καναδός κατάφερε να γυρίσει μια ταινία που αποθεώνεται στους κύκλους των οπαδών της Sci Fi κουλτούρας και αυτό είναι ένα πραγματικό κατόρθωμα αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος της αποστολής του: το να γυρίζεις το sequel του ιστορικού Blade Runner και να καταφέρνεις όχι μόνο να ΜΗΝ μείνεις στην ιστορία ως ο δημιουργός μιας κατώτερης συνέχειας αλλά αντίθετα να αποθεώνεσαι κι΄ όλας, είναι ένα αληθινό κινηματογραφικό θαύμα χωρίς υπερβολή.

Ο Βιλνέβ μίλησε στο Indiwire και παραδέχθηκε πως η απόφαση να γυρίσει αυτή την ταινία ήταν «μια παλαβή ιδέα». Για την ακρίβεια τόνισε: «Φλερτάραμε με την καταστροφή. Το να γυρίσεις το sequel του θρυλικού Blade Runner ήταν μια παλαβή ιδέα. Το γεγονός ότι η ταινία πήρε θετικές κριτικές είναι κάτι που το χρωστάω στους θεούς του σινεμά».

Ο Βιλνέβ δέχθηκε την προσφορά να γυρίσει το «Blade Runner 2049» ενώ βρισκόταν στο τελικό στάδιο του μοντάζ για το «Arrival» και, όπως τονίζει, αμέσως ζήτησε τη γνώμη του κινηματογραφιστή του, Ρότζερ Ντίκινς.

«Μίλησα αμέσως με τον Ρότζερ γιατί έχουμε παρόμοια οπτική. Περάσαμε εβδομάδες μιλώντας μεταξύ μας και προσπαθώντας να δούμε πως ακριβώς θα μπορούσε να πετύχει. Μπορείτε να φανταστείτε πως νιώθαμε; Έπρεπε να γυρίσουμε τη συνέχεια μιας από τις πιο ιστορικές ταινίες όλων των εποχών και να φτιάξουμε το σύμπαν της μέσω μιας φρέσκιας οπτικής. Αυτό που κατάφερε ο Ρότζερ ήταν το κάτι άλλο», τόνισε.

Πριν το «Arrival», ο Βιλνέβ δεν είχε γυρίσει Sci Fi ταινία ωστόσο θεωρήθηκε ο κατάλληλος για το sequel του «Blade Runner» διότι όλες του οι ταινίες είχαν πολύ ευρύτερα χαρακτηριστικά από το είδος στο οποίο άνηκαν. Για παράδειγμα, τόσο το «Sicario» όσο και το «Prisoners» ήταν ταινίες με κοινωνικούς σχολιασμούς που τις έκαναν να είναι κάτι παραπάνω από απλές αστυνομικές ταινίες. Με δεδομένο πως το «Blade Runner» είναι ακριβώς αυτό, δηλαδή ένα Sci Fi με υπερβαίνει το ίδιο το είδος του (όπως άλλωστε και το «Arrival»), ο Βιλνέβ επιλέχθηκε ως ο κατάλληλος σκηνοθέτης.

Μιλώντας για αυτό το χαρακτηριστικό της ταινίας του 1982, ο Καναδός τόνισε: «Το «Blade Runner» είχε να κάνει με πάρα πολλά πράγματα, ακριβώς όπως οι ταινίες που μου αρέσουν. Έχει να κάνει με το πως μας καθορίζουν οι αναμνήσεις, με το τι θα ήμασταν χωρίς τις αναμνήσεις μας, με το πως η ίδια η υπόσταση της ανθρωπότητας καθορίζεται από την ύπαρξη αναμνήσεων. Είναι κάτι πολύ βαθύ και με αγγίζει πάρα πολύ».

Δείτε αναλυτικά τα λόγια του Βιλνέβ:

Διαβάστε περισσότερα για: ,