Εκτός Θέματος 91: Ο γαλαξίας του Star Wars μετά το The Last Jedi (Spoilers) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Εκτός Θέματος 91: Ο γαλαξίας του Star Wars μετά το The Last Jedi (Spoilers)

Eκτός Θέματος | 28-12-2017 |

Σας αφήσαμε 10 μέρες να δείτε και να χωνέψετε το τι έγινε στο Star Wars: The Last Jedi, και πλέον ήρθε η ώρα να ανοίξουμε μια συζήτηση για το αν ήταν καλό (θα δείτε και την διαμάχη δύο κριτικών σχετικά στην αντίστοιχη στήλη) καθώς και να αναλύσουμε όσα έγιναν και τι σημαίνουν όλα αυτά για το κόσμο του Star Wars.

Δες επίσης: Critic Vs Critic: Δύο κριτικοί μαλλιοτραβιούνται για το αν ήταν καλό το Star Wars: The Last Jedi

Πάμε να δούμε σε bullets:

Ήταν καλή ταινία;

Αφηγηματικά και δομικά θα μπορούσε να είναι καλύτερο, από την άλλη οι ταινίες Star Wars δεν φημίζονται ούτε για την υπέροχη ανάπτυξη χαρακτήρων τους, ούτε για την ρεαλιστικότητα. Το Επεισόδιο 8 ωστόσο καταφέρνει να πει μια ιστορία εντελώς διαφορετική από κάθε άλλο Star Wars, που πολλούς τους άρεσε, άλλους τόσους όμως – και τον Mark Hamill μαζί – τους ξένισε. Προσωπική άποψη ότι ήταν μια γενικά μέτρια ταινία, αλλά μία πολύ καλή προσθήκη στην μυθολογία του Star Wars που εξηγεί πολλά για το παρελθόν του franchise και που ανοίγει νέους δρόμους για το μέλλον.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ SPOILERS για το The Last Jedi

Οι νέες δυνάμεις των Jedi και… Sith

Ok δεν είναι Sith, είναι νέοι Dark side users. Αλλά σημασία έχει ότι κάτι σαν αυτό που είδαμε με την ένωση κατά κάποιο τρόπο με την δύναμη Rey και Kylo, δε το χουμε ξαναδεί ποτέ στο Star Wars, εκτός αν ψάξουμε στους σκληροπηρυνικούς του Legends. Το αν όντως ο Snoke ήταν αυτός που τους ένωσε όπως είπε με την δύναμη δεν το ξέρουμε, και αμφιβάλουμε πολύ καθώς μετά τον θάνατο του Snoke, οι δύο ήρωες της ταινίας συνεχίζουν και έχουν αυτή την μυστήρια ένωση και βλέπουν ο ένας τον άλλον. Ακόμα πιο σημαντική και συγγενική ταυτόχρονα δυνατότητα είναι τo λεγόμενο Force projection, αυτό που κάνει ο Luke δηλαδή στον πλανήτη Crait στο τέλος της ταινίας.

Σε μία από τις καλύτερες σκηνές της ταινίας ο Luke εμφανίζεται πιο νέος από ότι είναι, όπως ήταν όταν πήγε θολωμένος να σκοτώσει τον ανηψιό του και μάλιστα όχι με το παραδοσιακά πράσινο φωτόσπαθό του, αλλά με το μπλέ, που είχε κοπεί στα δύο, λίγες σκηνές πιο πριν. Ο Luke σε αυτή τη σκηνή έρχεται για να κάνει ότι είπε λίγο πριν στην ταινία ότι ο ίδιος είπε ότι είναι αδύνατο: αντιμετωπίζει ολόκληρο το First Order μόνος με το φωτόσπαθό του, αλλά σε μία από τις μεγάλες ανατροπές της ταινίας, δεν είναι καν εκεί, αλλά είναι ακόμη στον Ach-To, το νησί του, χρησιμοποιώντας Force projection αλλάζοντας τον τρόπο που μοιάζει και κάνοντας όλους να πιστέψουν ότι όντως είναι εκεί, ακόμα και τον ανιψιό του.  Απ’ ότι φαίνεται το force projection απαιτεί ωστόσο μεγάλη συγκέντρωση και δύναμη με τον Luke να πεθαίνει και να εξαφανίζεται σαν άλλος Obi Wan και άλλος Yoda.

Balance to the force και η ακαδημία του Luke

H μεγαλύτερη έκπληξη και αποκάλυψη του Luke είναι η άποψή του που γίνεται πλέον και άποψη των Jedi του τι στο διάολο είναι αυτό το balance η ισορροπία στην δύναμη που ακούμε εδώ και 7 ταινίες τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Ο εκλεκτός, το συμβούλιο των Jedi τα συναισθήματα που δεν πρέπει κανείς Jedi να ενδίδει, όλα είναι κουραφέξαλα για τον Luke και εδώ είναι και η μεγάλη συνεισφορά της ταινίας στην ουσία του Star Wars που δεν είναι άλλη από την ιστορία του Darth Vader που έγινε από καλός κακός και πάλι καλός, σκοτώνοντας τον Αυτοκράτορα. Αυτή η ιστορία λοιπόν έμπαζε από παντού, ο Anakin ήταν από αυτούς που τήρησαν ευλαβικά τον κώδικα των Jedi, με τις παρορμήσεις του κλπ στα prequels και ήταν εκείνος που ήθελε να τον συνεχίσει μη σκοτώνοντας τον Palpatine στo Revenge of the Sith, όπως έκανε ο Mace Windu. Παρόμοιο λάθος κάνει και ο ίδιος ο Luke τελικά, ακολουθώντας τους παλιούς Jedi, φτιάχνοντας και εκείνος ακαδημία, μαθαίνοντας τους τους κανόνες και την δύναμη. Θα διαπιστώσει όμως ότι αυτό ακριβώς είναι το λάθος, ότι η δύναμη δεν διδάσκεται στην ουσία, ούτε κυβερνάται, έχει την δική της θέληση και όταν πάει κάποιος να την κοντρολάρει τότε εκείνη θα βρει τον τρόπο να βρει την ισορροπία της. Η γέννηση του Darth Vader αλλά και αυτή του Kylo Ren είναι τελικά απόρροια αυτής της “βλασφήμειας” των Jedi προς την δύναμη, γι αυτό οι Jedi πρέπει να τελειώσουν ή … να αλλάξουν. Και τελικά αυτό γίνεται ο Luke διδάσκει στην Rey μια πολύ πιο απλοϊκή εκδοχή της δύναμης κάνοντας την έτσι την νέα Last Jedi μετά από αυτόν στο τέλος της ταινίας, ενώ ο ίδιος λυτρώνεται για το λάθος του επιτέλους όντας και πάλι ένας μύθος, εκείνος που τα βαλε μόνος του με την μεγαλύτερη πολεμική μηχανή του γαλαξία.

Όλο αυτό αποτελεί και ένα μήνυμα από την Disney: μη περιμένετε στο άμεσο μέλλον ταινίες σαν τα prequels με Jedi σαν αυτούς τους αυστηρούς “μοναχούς” των prequels. Ωστόσο αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η Rey και ο Kylo Ren θα είναι οι μόνοι force sensitives από δω και πέρα και τέλος και η τελευταία σκηνή το κάνει κάτι παραπάνω από προφανές.

Επίσης δώστε βάση στο ψηφιδωτό που κοσμεί το νησί Ach-To. Αυτό το ψηφιδωτό φαίνεται στην ταινία εκεί που ο Luke λέει “Ι have seen this raw strenght only once before”. Μπορείτε να το δείτε και στο trailer (στην εικόνα από το visual dictionary της ταινίας). Εκεί λοιπόν φαίνεται μια εικόνα του πρώτου Jedi, που έχει ισορροπήσει το καλό και το κακό αλα Jing και Jang, κρατώντας ένα μαύρο φωτόσπαθο. Πολλοί ήταν εκείνοι που είπαν ότι ο Snoke είναι στο ψηφιδωτό αυτό. Kάτι που το αποκλείω καθώς αλλιώς θα ήξερε πως να πάει να βρει τον Luke εκεί… όμως από την άλλη αν ισχύει κάτι τέτοιο δίνει ένα νόημα στο τίτλο του First Order. Όμως το ψηφιδωτό αυτό μας δείχνει που πάει όλο το franchise: στην ισορροπία, δύο χαρακτήρες, ο Kylo και η Rey που έχουν λίγο καλό και λίγο κακό μέσα τους και δεν είναι δογματικοί ως προς το ένα ή το άλλο, αλλά από την άλλη ο ένας θα γύρει από την μία πλευρά και ο άλλος από την άλλη.

Αυτή η τελευταία σκηνή

Μια που το αναφέραμε λοιπόν. Η τελευταία σκηνή δείχνει ένα φαινομενικά άσημο χαρακτήρα, ένα παιδάκι από τον ιππόδρομο, σκλάβο λίγο πολύ, να χρησιμοποιεί την δύναμη και να κουνά την σκούπα του σαν να ναι φωτόσπαθο. Τι σημαίνει αυτό; Πέρα από τον συμβολισμό, που δεν είναι άλλος από την ελπίδα που γεννιέται σε όλο τον γαλαξία με την επιβίωση της αντίστασης, μετά από την θυσία του Luke, σημαίνει και το ότι απομακρυνόμαστε επιτέλους από ένα Skywalker franchise. Πάμε σε ένα Star Wars που οι Jedi θα είναι τέτοια παιδιά σαν αυτό το μικρό ή σαν την Rey και που ίσως να εμφανιστούν από το πουθενά σαν “θέληση της δύναμης” που ξύπνησε και όχι με τις διδασκαλίες και τα συμβούλια σοφών.

Οι γονείς της Rey

Και μια και είπαμε για άσημα παιδιά χωρίς καμιά ιστορία αλλά ισχυρά με την δύναμη. Ο Kylo αποκαλύπτει στην Rey ότι οι γονείς της ήταν άσημοι και ότι μάλιστα την πούλησαν για χρήματα. Πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα κατεύθυνση που παίρνει η ιστορία όμως ας κρατάμε μικρό καλάθι. Δε ξέρουμε σίγουρα αν ο Kylo λέει την αλήθεια ή αν κρύβει κάτι από την Rey.

Snoke

O θάνατος του Snoke ήταν η μεγαλύτερη ίσως έκπληξη κυρίως γιατί είχαμε άπειρες θεωρίες και θεωρίες για το ποιος είναι. Σίγουρα θα μάθουμε περισσότερα γι’ αυτόν σε κάποια φάση, οπότε όσοι διαμαρτύρονται ότι ήταν τελικά ένας κενός χαρακτήρας ας περιμένουν λίγο. Εδώ κάποιες άλλες θεωρίες τον θέλουν τελικά ζωντανό… Να δούμε, πάντως η όλη μάχη στην αίθουσα του θρόνου του μας έδωσε μία από τις κορυφαίες σκηνές στην ιστορία του Star Wars. H ouσία είναι ότι ο Snoke είναι εκτός παιχνιδιού και ο Kylo Ren είναι πλέον ο παντοδύναμος Supreme Leader, είναι ένας Darth Vader χωρίς τον αυτοκράτορα, είναι παντοδύναμος και ελέγχει όλο τον γαλαξία, ακόμη και αν γελoιοποιήθηκε με τα τερτίπια του Luke.

Knights of Ren

Ένα μεγάλο τίποτα μάθαμε για το ποιοι είναι οι Knights of Ren και γιατί λέγονται έτσι. Εκτός αν Knights of Ren ήταν οι κόκκινοι φρουροί του Snoke που να ταν κι άλλοι… Οι θεωρίες τους θέλουν να είναι τελικά ένα μέρος των μαθητών της ακαδημίας του Luke που όπως είπε ο ίδιος ακολούθησαν τον Ben-Kylo Ren to be, μετά την καταστροφή της ακαδημίας.

Η ιστορία των Jedi και τα βιβλία που χάσαμε

Τα βιβλία των Jedi θα σκεφτείτε οι περισσότεροι κάηκαν από τον Yoda, κρίμα δε θα μάθουμε ποτέ τίποτα παραπάνω για το τι είναι τελικά αυτοί οι Jedi και το πως ξεκίνησαν ή επίσης πως σκατά η Rey θα εκπαιδευτεί παραπάνω τώρα. Ωστόσο μια γρήγορη βόλτα στο internet θα σας φέρει την πληροφορία ότι στο τέλος της ταινίας η Rey φαίνεται να έχει πάρει τα βιβλία μαζί της πριν φύγει από το νησί του Luke και βρίσκονται ασφαλή στο Millenium Falcon.

και τα force ghosts…

Πέρα από τα βιβλία η Rey αδιαμφισβήτητα θα μάθει κι άλλα πράγματα από τα Force Ghosts και κυρίως από το force ghost του Luke, το οποίο στο επεισόδιο 9 ίσως να το δούμε να μιλά και στον Kylo Ren. Πόσο μάλλον αφού ο Luke αναμένεται να έχει αυξημένο ρόλο μετά τον θάνατο της Carrie Fischer. Ίσως επιτέλους να μάθουμε και παραπάνω πράγματα για αυτά τα φαντάσματα της δύναμης που βλέπουμε και ακούμε από το πρώτο Star Wars και τον Obi-wan, ενώ ίσως να δούμε και αυτό που είπε ο Obi-wan στον Vader ότι αν το σκοτώσει θα γίνει πιο δυνατός από ποτέ, κάτι που επανέλαβε λίγο πολύ και ο Luke στον Kylo Ren. Πάντως το force ghost του Yoda φάνηκε να έχει ανήκουστες δυνάμεις καθώς έριξε κεραυνό στο δέντρο, η πρώτη επίδραση των φαντασμάτων με τον κόσμο γύρω τους, καθώς μέχρι τώρα απλά έδιναν συμβουλές στον Luke.

H Carrie Fischer

Η Leia για πρώτη φορά έδειξε ότι έχει δυνάμεις αλα Jedi κάνοντας κάτι πρωτοφανές, πετώντας δηλαδή σαν Superman στο διάστημα. Ίσως αυτό να σήμαινε ότι θα την βλέπαμε να κάνει παραπάνω force πράγματα στο Επεισόδιο 9. Κρίμα που δε θα το μάθουμε ποτέ, καθώς ο θάνατός της έκανε την Disney να πει ότι δεν θα παίξει καθόλου στο επόμενο επεισόδιο, κάτι που μας οδηγεί σε μια λύση θανάτου της εκτός οθόνης, πιθανότατα στους τίτλους αρχής του 9.