Critic Vs Critic: Δύο κριτικοί παλεύουν με lightsaber για το αν ήταν καλό το Star Wars: The Last Jedi - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Critic Vs Critic: Δύο κριτικοί παλεύουν με lightsaber για το αν ήταν καλό το Star Wars: The Last Jedi

Critic VS Critic | 30-12-2017 |

Δύο κριτικοί μαλλιοτραβιούνται για το αν ήταν καλό το Star Wars: The Last Jedi. O ένας βγήκε από την αίθουσα ικανοποιημένος, ο άλλος εντελώς απογοητευμένος. Και οι δύο είναι fan του Star Wars. May the Force be with us σε αυτό το γεμάτο force critic vs critic!

Δες επίσης: Εκτός Θέματος 91: Ο γαλαξίας του Star Wars μετά το The Last Jedi (Spoilers)

Ανέστης: “Τους πήρε 2 χρόνια για να γυρίσουν αυτή την ανοησια; ” η αυθόρμητη σκέψη μου κατα τα 3/4 του The Last Jedi. Ανύπαρκτο story telling, κακή διαχείριση βασικων χαρακτήρων του, κάποια στοιχεία που δεν είχαν καμία χρησιμότητα πέρα από το να γεμίσουν λούτρινα τα παιχνιδάδικα (γεια σου Disney!) και κάποιες δυνατές μάχες και ενδιαφέρουσες στιγμές νοσταλγίας για τους παλιούς φαν, που όμως δεν σώζουν την παρτίδα για μια ταινία που καταφέρνει να γκρεμισει όσα μπορεί να έχτισε το The Force Awakens στο “ξύπνημα” της σειράς.

Γιάννης: Βλέποντάς το The Last Jedi δεν ένιωσα το ίδιο εκστασιασμένος όσο στο Force Awakens είναι η αλήθεια, όμως το The Last Jedi για μένα κάνει πολύ καλύτερη δουλειά από το The Force Awakens όσον αφορά την ουσία της ιστορίας και το που τοποθετεί το όλο franchise και την μυθολογία του Star Wars γενικότερα. Νομίζω δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο Lucas είπε ότι του άρεσε πάρα πολύ! Το όραμα του τι είναι Jedi, τι πήγε στραβά με αυτούς, τι είναι η δύναμη, πόσο μεγάλος είναι ο γαλαξίας και η εξερεύνηση κάθε γωνιάς του είναι περισσότερο ζωντανό από ποτέ στην ταινία. Και είναι μεγάλο της παράσημο. To Awakens ήταν απλά μία επανάληψη του A new hope. Πόσες επαναλήψεις των παλιών ταινιών θα άντεχε η σειρά νομίζεις. Χρειαζόμασταν νομίζω κάτι νέο, ένα επαναπροσδιορισμό. Σίγουρα η ταινία είχε πολλά προβλήματα, το πα και στην κριτική μου. Holdo και DJ για μένα είναι άχρηστες στην ουσία προσθήκες, ενώ και το arc του Finn είναι άχρηστο στην ουσία της ιστορίας, αλλά από την άλλη δεν ήταν άχρηστος μετά το πρώτο Star Wars o Han?

Ανέστης: Δεν διαφωνώ σε αυτά που λες και ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει με το βάθος της ιστορίας και τις διαφορετικές γωνιές του γαλαξία, στις οποίες μας ταξίδεψε. Δύο είναι τα σημαντικότερα προβλήματα, τουλάχιστον όπως τα εντοπίζω εγώ. Στο κομμάτι της αφήγησης τα κενά είναι απίστευτα μεγάλα και για να μην μακρυγορήσω θα αναφέρω τα δυο πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα για εμένα: όταν μετά την μάχη στην “αίθουσα του θρόνου” του Snoke – που παρεμπιπτόντως μου θύμισε κάτι από σκηνικό μιούζικαλ του Δαλιανίδη, άλλα anyway… – ο Kylo συνέρχεται μαθαίνουμε ότι η Rey δραπέτευσε με το προσωπικό σκάφος του νεκρού πλέον άρχοντα του Πρώτου Τάγματος. Αφενός αυτό θα μπορούσαμε να το έχουμε δει, αφετέρου λίγα λεπτά αργότερα την βλέπουμε μέσα στο Millenium Falcon. Δεύτερο παράδειγμα, η αποστασία του Poe, που λίγα δευτερόλεπτα αφού τον “διώχνουν” από την γέφυρα του σκάφους των επαναστατών και ο κάθε λογικός άνθρωπος θεωρεί πως “κρατείται” κατά κάποιο τρόπο, φαίνεται να έχει οργανώσει την αποστασία του αναλαμβάνοντας το σκάφος. Αντιλαμβάνεται εκεί, πως η ιστορία, αφηγηματικά, κάνει άλματα.

Το δεύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με τους χαρακτήρες. Το ότι στην αρχή κιόλας της ταινίας ο Kylo Ren πετά το κράνος του, που όσο ασήμαντο κι αν φαίνεται σαν λεπτομέρεια “ορίζει” την εικόνα του χαρακτήρα (αν και μπορεί κανείς να κατανοήσει τον συμβολισμό της κίνησης, συνέβη μάλλον νωρίς), θεωρείται πταίσμα μπροστά στη διαχείριση άλλων χαρακτήρων. Μετά το The Force Awakens κάναμε ολόκληρη συζήτηση για την προέλευση του Άρχοντα Snoke και το πως αυτός μπορεί να βρέθηκε στην ηγεσία του Πρώτου Τάγματος, που διαδέχθηκε την Αυτοκρατορία. Στην ταινία, που ακολουθεί, δεν μαθαίνουμε τίποτα για αυτό, αποδεικνύεται πως ο Snoke είναι ένας μεταβατικός χαρακτήρας, χωρίς βάθος, πριν ο Kylo βρεθεί (;) να ηγείται πραγματικά του Τάγματος, κάτι ενδιαφέρον αν αναλογιστεί κανείς, πως το αν συνέβη αυτό με τον παππού του Darth Vader είναι υπό αμφισβήτηση. Ακόμη χειρότερα το “δίδυμο” Leia – Luke, κι εδώ η ένστασή μου έχει να κάνει με το πρακτικό ζήτημα του θανάτου της Carrie Fischer. Επιλέγεται η πρώτη να “επιβιώσει” σε αντίθεση (;) με τον Luke, και για εμένα είναι μεγάλο ερωτηματικό πως θα διαχειριστούν την επιλογή αυτή στην επόμενη ταινία. Αν και πολύ σημαντικότερο είναι, πως η ίδια η Leia, αν και αγαπητή από τους φαν, στην πραγματικότητα δεν αποτελεί τόσο σημαντικό χαρακτήρα, όσο εκείνος του Luke, αν αντιληφθεί κανείς τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει ακόμη και για αυτό το μεταβατικό στάδιο των Jedi. Ο Yoda του αναφέρει πως είναι ευτυχία για έναν δάσκαλο να τον ξεπερνούν οι μαθητές του, άλλα αλήθεια είδες εσύ τον Luke να εκπαιδεύει την Rey, όπως ο ίδιος είχε εκπαιδευτεί πιο νέος; Γιατί εγώ βλέπω μια Rey να ανακαλύπτει μόνη της την Δύναμη…

Γιάννης: Έλα ρε συ σιγά τα λογικά άλματα, η σκηνή στην αίθουσα του θρόνου ήταν υπέροχη και από τις καλύτερες ever στο Star Wars. Η Rey πιθανότατα να χε συμφωνήσει κάτι με τον Chubacca ή να μιλήσανε στο μεταξύ κάπως, παραδίπλα ήταν, μη κολάς στις λεπτομέρειες της ιστορίας, απλά αυτές κόπηκαν για να γίνει 2,5 ώρες η ταινία από τρεις. Όμοια με τον Poe, σκέψου έχουν μείνει στην Αντίσταση πλέον 100 νοματαίοι και είναι σε πλήρη πανικό, τι ήθελες να πάρουν εκείνη την ώρα τον καλύτερο τους πιλότο, ακόμα και αν τιμωρήθηκε και να κάνουν αυτοσχέδια φυλακή μέσα στο σκάφος; Εμένα με χάλασε πολύ σε αυτό ότι η όλο το arc της ιστορίας του Finn και της Rose ήταν βασισμένη στην ιδέα αυτή που υποστήριζε ο Poe, και έτσι κάνει την αρκετά καλή περιπέτειά τους στο Canto Bight, να μοιάζει εντελώς άχρηστη στην όλη ιστορία.

Για τον Snoke, μένω στο ότι ήταν μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις ever o διαφαινόμενος θάνατός του και μ αρέσει τρομερά η ιδέα του Ben-Kylo να είναι ο ηγέτης, είναι κάτι που δεν έχει δοκιμαστεί. Νομίζω ότι θα πάρουμε κάποιες απαντήσεις για τον Snoke και την άνοδο του First Order γενικά, όμως απλά τα fan boys με τις 1000 θεωρίες για τον Snoke απλά δε μπορούν να δουν ότι απλά δεν είναι το κεντρικό κομμάτι της ιστορίας, όπως στην τελική δεν είναι και ο Emperor στην πρώτη τριλογία, κάτι που δε νομίζω τότε να πείραξε κανέναν.

Για την Leia, ο σκηνοθέτης σε συνέντευξή του είπε ότι όντως είχαν σκεφτεί να ανταλλάξουν τον χαρακτήρα με την Holdo και να πεθάνει εκείνη, μετά τον θάνατο της Carrie Fischer, όμως θεωρήσανε σημαντικότατες τις σκηνές που ακολουθούν με την επανένωση της με τον Luke και την κατακλείδα της ταινίας, ενώ δεν ήθελαν να αλλάξουν τόσο μεγάλο μέρος της ταινίας. Όμως να σου πω και το άλλο, η Leia ήταν να παίξει ένα πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην τρίτη ταινία. Το χε πει η Fischer. Οπότε ίσως πχ η για πρώτη φορά χρήση της δύναμης από τον χαρακτήρα και η σχεδόν νεκρανάστασή της, να είχε πολύ παραπάνω νόημα αν η Carrie ήταν ζωντανή τώρα. Δυστυχώς ποτέ δεν θα το μάθουμε και μάλλον θα διαβάσουμε για ένα off-screen θάνατο του χαρακτήρα στα opening credits του 9.

Για την εκπαίδευση της Rey: Ο Luke δηλαδή τι εκπαίδευση είχε δυο τρεις μέρες έκατσε στον Degoba… ενώ ήταν σε πολύ κατώτερο επίπεδο τότε απ’ ότι η Rey. Παρεπιμπτώντος κάτι που δε το παρατήρησα εγώ αλλά το διάβασα μετά, είναι ότι η Rey τελικά έχει πάρει τα βιβλία των Jedi, πριν καούν και τα χει στο Falcon…

Και επειδή με πήρες μονότερμα να σου πω και τα θετικά. Πόσες φορές είχαμε όλοι αναρωτηθεί γιατί σκατά γίνεται, ότι γίνεται στα prequels και τι σκατά είναι ο κώδικας των Jedi που βλέπουμε εκεί σύμφωνα με τα όλα άλλα που είδαμε στην original τριλογία. Το The Last Jedi εξηγεί πολλά πράγματα σχετικά και κλείνει πολλά σεναριακά κενά που είχαν αφήσει έξι προηγούμενες ταινίες, έστω και αν αυτό το κάνει στην πλάτη του Luke. Αλλά από την άλλη ποιος άλλος θα μπορούσε να κάνει τις διαπιστώσεις για τους Jedi που έκανε ο Luke; Εκείνος που δεν άκουσε τον Joda, και αντί να αντιμετωπίσει τον Vader και να τον σκοτώσει, πίστεψε στο καλό μέσα του και νίκησε έτσι. Εκεί και μόνο είχε ξεπεράσει κάθε Jedi και γι’ αυτό τον πόνεσε τόσο που έκανε μετά το ίδιο λάθος πηγαίνοντας να βγάλει από την μέση τον Ben… τρομερή ιστορία συνεπώς.

Ανέστης: Κοίτα, καταρχάς κρίνουμε το τελικό προϊόν, καλώς ή κακώς. Το ότι μπορεί κάποια σεναριακά κενά να καλύπτονταν από 30 λεπτά επιπλέον προσωπικά δεν μου λέει κάτι, γιατί στην τελική ήταν επιλογή των παραγωγών ή του δημιουργού και αυτή κρίνεται. Σε αυτές τις κακές επιλογές συμφωνώ 100% πως σημαντικότερη ήταν όλη εκείνη η φάση στο… διαστημικό Μόντε Κάρλο. Ήταν όντως αχρείαστη αν εξαιρέσουμε την πάρα πολύ ενδιαφέρουσα πρώτη γνωριμία με μια νέα γενιά επαναστατών, που σε μια χρονική στιγμή που το Πρώτο Τάγμα φαίνεται να έχει σβήσει σχεδόν την Επαναστάση, δίνει προοπτική στη συνέχεια της ιστορίας γενικότερα, άλλα και την κοινωνική διάσταση του Πολέμου (plus το πως αυτός “τροφοδοτείται” και ποιους “τροφοδοτεί”), που προσφέρει μια σειρά σημείων αναφοράς στη σύγχρονη παγκόσμια πραγματικότητα, που – κατά τη γνώμη μου – πάντα έστω κι εύπεπτα έκανε το saga. Θα μπορούσε όμως η αφορμή για να τα δούμε όλα αυτά να είναι διαφορετική.

Για να αναφερθώ κι εγώ σε θετικά στοιχεία: Το “reboot” των Jedi και η απομυθοποίηση των ηγετικών φυσιογνωμιών, με την έννοια ότι κι ένας ασήμαντος μπορεί να παίξει τον δικό του ρόλο στην Επανάσταση, η αποκάλυψη σχετικά με τη σειρά γεγονότων που οδήγησε στην στροφή του Ben στην Σκοτεινή Πλευρά, και γενικότερα όλα όσα συντελούν στην ουσιαστική μετάβαση της ιστορίας σε μια νέα περίοδο, με νέους χαρακτήρες και τον ρόλου, που αυτοί καλούνται να παίξουν στην ιστορία, συγκαταλέγονται σε αυτή. Δυστυχώς, όμως, όλα τα υπόλοιπα, από τα κενά, που σου ανέφερα παραπάνω, τις πέραν το δέοντος σαχλοκωμικές στιχομυθίες μέχρι και την υπερφόρτωση της ταινίας με φιγούρες, που πιθανότατα θα “προσγειωθούν” στα ράφια των παιχνιδάδικων και στα movie geek stores, στο πλαίσιο της παραδοσιακής εμπορικής στρατηγικής της “μαμάς” Disney, θεωρώ πως καπέλωσαν τα θετικά στοιχεία.

Και μιας και αναφέρεσαι στην επόμενη ταινία, δεν έχω εικόνα του πως θα πορευτεί το franchise, αν δηλαδή η επόμενη ταινία θα “κλείσει” ουσιαστικά μια τριλογία ή αν πορευόμαστε με το concept της επ’ αόριστον παραγωγής sequels. Στην πρώτη περίπτωση, επειδή θεωρητικά στην τριλογία πρέπει να κλείνει μια ιστορία (στην πρώτη είχαμε την ανάδειξη του Luke και ουσιαστικά την νίκη της Επανάστασης απέναντι στην Αυτοκρατορία, στη δεύτερη-prequel την διαμόρφωση της Αυτοκρατορίας και την τελική εξέλιξη του Anakin σε Darth Vader) θεωρώ ότι κάπως βιάστηκαν με την εξέλιξη της ιστορίας και ίσως μια τρίτη ταινία να έδινε περισσότερο χρόνο για περισσότερη ουσία σε όσα είδαμε μέχρι τώρα και με το The Force Awakens και με το The Last Jedi. Στη δεύτερη περίπτωση, ένα κόψιμο όλων των περιττών στοιχείων-χαρακτήρων και μια πιο συμπαγής ταινία να ήταν προτιμότερη. Σε κάθε περίπτωση, λαμβάνω υπόψη μου τον μεταβατικό για το γενικότερο στόρι χαρακτήρα και των δυο παραγωγών.

Γιάννης: Χαίρομαι που τουλάχιστον βλέπεις τα θετικά που λέω. Κενά υπάρχουν πολλά ναι, αλλά δεν με ενοχλούν καθόλου ή σχεδόν καθόλου. Νομίζω ότι όντως τα cuts έγιναν σε αχρείαστα σημεία της ιστορίας και ήταν σωστά. Απλά διαφωνούμε σε αυτό.

Όσον αφορά τα παιχνίδια που θέλει να πουλήσει η Disney, σε ποιον κόσμο ζούμε; Από πάντα και προ Disney το Star Wars αυτό ήταν, ένα μεγάλο εμπορικό πανηγύρι είτε τα λεφτά θα πήγαιναν στον Lucas είτε τώρα στην Disney που ελέγχει πια το 50%+ του Hollywood και του παγκόσμιου box-office. Ok και μένα με ενοχλούν λίγο τα space-άλογα και τα porgs, αλλά νομίζω ότι έκαναν την εμφάνισή τους όσο το δυνατό λιγότερο θα μπορούσαν. Μόνο οι caretakers με ενόχλησαν αρκετά με το δήθεν χιούμορ που επιστρατεύτηκε στο πρώτο μέρος της ταινίας. Και στην τελική Ewoks, Chewbacca, R2-D2, action figures και αν και ιεροσυλία, Joda. Στην κατηγορία της εμπορευματοποίησης έπαιξαν όλα αυτά. Ε για κάθε Joda θα έχουμε και έναν Jar Jar, για κάθε Chewy θα έχουμε και ένα porg. Αυτό είναι το franchise, αν δεν είσαι fan δεν είσαι…

Και τέλος πραγματικά μου την δίνει που όλοι εσείς που βρίσκατε το Force Awakens τόσο ίδιο με το A New Hope, τώρα βρίσκεται ότι το The Last Jedi έκανε περισσότερα από αυτά που θέλατε. Νομίζω ότι έκανε ακριβώς ότι έπρεπε όσον αφορά το τι συνεισφέρει στην τριλογία αλλά και το universe γενικά. Τώρα το που θα πάει το Επεισόδιο 9 είναι ένα μεγάλο ερώτημα και προσωπικά δε περιμένω κάτι πάρα πολύ καλό, γιατί πρόκειται για μία προβληματική ταινία, καθώς υποτίθεται ότι το 9 θα ήταν η ταινία με κεντρικό χαρακτήρα από τους παλιούς την Leia. Να δούμε τι ιστορία θα δούμε σε δυο χρόνια και το συζητάμε τότε.

Ανέστης: Ξεκινώ από το ότι δεν είμαι από αυτούς που θεωρούσα το The Force Awakens τόσο ίδιο με το A New Hope. Ομοιότητες σαφέστατα υπάρχουν, άλλα προσωπικά δεν με ενόχλησε όλο αυτό. Αντιθέτως σημείωνα στα θετικά της ταινίας το ότι δημιούργησε μια νέα γενιά φαν, που θα κρεμάσουν στους τοίχους τους αφίσες με νέους χαρακτήρες, οι οποίοι όμως “αντικατέστησαν” τους παλιούς, σε ότι αυτοί πρέσβευαν, σπάζοντας ταυτόχρονα και κάποια στερεότυπα (πχ με μια γυναίκα στον ρόλο της μαχήτριας). Προσωπικά ενθουσιάστηκα με την προηγούμενη ταινία, αν και δεν μπορώ να μην λάβω υπόψη μου το πλαίσιο στο οποίο συζητούσαμε: Ήμασταν δέκα χρόνια μετά την τελευταία ταινία (σε μια τριλογία, που δεν μας άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις) και πάνω από τρεις δεκαετίες μετά από το τέλος της αρχικής. Υπήρχε ένας ενθουσιασμός για το ξύπνημα της σειράς, πόσο μάλλον όταν αγαπημένοι χαρακτήρες θα επέστρεφαν σε αυτή. Προφανώς στη δεύτερη ταινία ο ενθουσιασμός αυτός έχει καταλαγιάσει.

Τώρα για τις συνέχειες είναι μεγάλο ερωτηματικό όντως… η σχεδόν λευκή επιταγή, οι μάλλον άπειρες επιλογές για την εξέλιξη της ιστορίας στην 9η ταινία μπορεί να οδηγήσει σε ένα αριστούργημα ή μια καταστροφή.

Σε κάθε περίπτωση, αναγνωρίζω πως οι φαν έχουμε παρα-γίνει κάπως αυστηροί με την σειρά. Άλλα από την άλλη και σε αυτή τη συζήτηση θα μπορούσαμε να αναφερθούμε και σε πράγματα, που λίγο-πολύ είπαμε στην προηγούμενη για τα sequels και τα remakes. Μην ξεχνάμε πως το The Last Jedi δεν κρίνεται απλά ως μια ταινία, άλλα αναπόφευκτα και ως κομμάτι μιας ιστορικής για το σινεμά και γενικότερα την ποπ κουλτούρα σειράς ταινιών.

Γιάννης: Πραγματικά, αυτό είναι το ερώτημα που θέλω να θέσω σε κάποιον που βλέπει το Last Jedi και δεν έχει δει τίποτα άλλο από Star Wars και να μας πει αν του άρεσε η ταινία, αισθητικά, σαν σενάριο, σε όλα της.

Επειδή ανέφερες και την προηγούμενη μας συζήτηση για τα sequel γενικά, να πω άλλη μια φορά ότι το Star Wars είναι για μένα διασκέδαση και όχι ιδιαίτερα σινεμά, σαν τέτοια όμως, θεωρώ το The Last Jedi κλάσεις ανώτερο από άλλα blockbuster της Disney που τυχαίνουν την αποδοχή των fan… κοινώς τις τελευταίες, ή μάλλον όλες τις Marvel ταινίες. Τα Star Wars είναι άπειρα πιο κοντά σε… κανονικό – μη sequel – σινεμά για μένα σε αισθητική, σενάριο, λογικά άλματα, χιούμορ και νόημα (force λέμε) από ότι τέτοιες ταινίες. Και φυσικά το ειδικά σε νοήματα και καινοτομίες αυτό ισχύει ίσως και ακόμη πιο πολύ για το The Last Jedi.

Επίσης για την απάντηση για το Porg δε μας είπες τίποτα, κρυφέ porg lover!

Ανέστης: Νομίζω πως όποιος είδε μεμονωμένα αυτή την ταινία, ή οκ δεν μπαίνει στη διαδικασία συγκρίσεων με τις άλλες ή γενικά δεν “ψειρίζει” ότι είδε, ενθουσιάστηκε. Γιατί στην τελική – πρέπει να το σημειώσουμε αυτό – όλοι όσοι γράφουμε για το σινεμά δεν είμαστε ο μέσος θεατής, που θα μπει στην αίθουσα για να διασκεδάσει. Αυτό μπορεί να το πετύχει παρακολουθώντας μια ταινία, που οι κριτικοί θα θάψουν, ενώ μπορεί να περάσει ένα πραγματικά άσχημο βράδυ, βλέποντας μια ταινία, που η πλειονότητα των κριτικών θα χαρακτηρίσει διαμάντι του σινεμά!

Και ναι, το παραδέχομαι. Λάτρεψα τα porgs και είναι η επόμενη μου αγορά σε λούτρινο!

Γιάννης: Άρα τελικά συμφωνείς ότι ήταν καλή ταινία απλά είχες κάτι άλλο στο μυαλό σου εσύ; Όσοι λένε περίπου ότι λες και είδανε την ταινία μια δεύτερη φορά για καθαρό μυαλό, τους άρεσε πολύ παραπάνω.

Ανέστης: Όχι ακριβώς, προσωπικά τη βρήκα μέτρια ταινία κρίνοντάς την μεμονωμένα και προς το κακή αν την κρίνω λαμβάνοντας υπόψη και τις προσδοκίες που είχα για αυτή ως κομμάτι ενός μεγάλου franchise.

Γιάννης: Οκ άρα συμφωνούμε θα μπορούσε να ναι πολύ καλύτερο λέω και γω, απλά καλύφτηκα με το τρόπο διαχείρισης του franchise, του Luke βασικά – γιατί να το κρύψουμε άλλωστε – ενώ εσύ όχι.