Οι Χρυσές Σφαίρες ...ξεχνούν τις γυναίκες και τους Αφροαμερικανούς σκηνοθέτες - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Οι Χρυσές Σφαίρες …ξεχνούν τις γυναίκες και τους Αφροαμερικανούς σκηνοθέτες

Ειδήσεις | 12-12-2017 |

Οι υποψηφιότητες των Χρυσών Σφαιρών ανακοινώθηκαν τις προάλλες και ήδη έχουν σηκώσει θύελλα αντιδράσεων για την απουσία διαφυλετικότητας, αλλά και για τις έμφυλες διακρίσεις που εντοπίστηκαν. Συγκεκριμένα, ντόρος έχει προκληθεί με την ηχηρή απουσία από την κατηγορία Καλύτερου Σκηνοθέτη των Greta Gerwig για το “Lady Bird”, Patty Jenkins για τη “Wonder Woman” και Dee Rees για το “Mudbound”, αλλά και του Jordan Peele για το “Get Out”.

Και οι 5 προτεινόμενοι στην κατηγορία αυτή είναι άντρες: ο Guillermo del Toro για το “The Shape of Water”, o Martin McDonagh για το “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”, o Christopher Nolan για το “Dunkirk”, o Ridley Scott για το “All the Money in the World” και ο Steven Spielberg για το “The Post”. Ο μοναδικός, δε, εκ των 5 που ανήκει σε κάποια φυλετική μειονότητα είναι ο del Toro, σε μια χρονιά που όλοι πιστεύαμε ότι δε θα επαναλαμβάνονταν τα “κατάλευκα” λάθη των προηγούμενων ετών.

Οι σκηνοθέτες αυτοί αναμένονταν να φιγουράρουν σίγουρα στην κατηγορία Καλύτερου Σκηνοθέτη, με την Greta Gerwig να έχει κερδίσει στην αντίστοιχη κατηγορία στα βραβεία του National Board of Review και τον Peele να έχει συγκεντρώσει ήδη πολλά βραβεία καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη. Σάλος έχει προκληθεί, ως αναμενόμενον, στα social media και ιδίως το Twitter, με πολλούς δημοσιογράφους και κριτικούς κινηματογράφου να σοκάρονται με τις παραλείψεις αυτές και να κατηγορούν τη διοργάνωση ότι “δεν έμαθε τίποτα”.

Να σημειώσουμε εδώ ότι σε ολόκληρη την ιστορία των Χρυσών Σφαιρών, μόνο 5 γυναίκες σκηνοθέτιδες έχουν προταθεί για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Σκηνοθέτη: η Jane Campion, η Sofia Coppola, η Kathryn Bigelow, η Ava DuVernay και η Barbra Streisand, που κέρδισε για το “Yentl” το 1983.

Διαβάστε περισσότερα για: