10 σκηνοθέτες που το όνομα τους «έπαιξε» αλλά... «δεν έκατσε» για ταινία Star Wars - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

10 σκηνοθέτες που το όνομα τους «έπαιξε» αλλά… «δεν έκατσε» για ταινία Star Wars

Top-10, Στήλες | 18-12-2017 |

Τα Star Wars είναι ένα προσωποκεντρικό franchise. Ακόμα και τώρα που η Disney έχει πάρει τον έλεγχο από τον Τζορτζ Λούκας, το όνομα του τελευταίου είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις ιστορίες που λαμβάνουν χώρα σε ένα μακρινό γαλαξία πολλά χρόνια πριν.

Ο Τζέι Τζέι Άμπραμς και ο Ράιαν Τζόνσον που σκηνοθέτησαν τις δυο τελευταίες ταινίες είναι και τα δυο μεγαλύτερα ονόματα που συνέδεσαν το όνομά τους με το σύμπαν πλην του Λούκας. Διότι ο εμπνευστής του Star Wars, ακόμα και όταν δεν καθόταν στην καρέκλα του σκηνοθέτη, καθοδηγούσε με τέτοιο τρόπο το franchise που ήταν η παραγωγή του έδινε το στίγμα και όχι ο (εκάστοτε) σκηνοθέτης.

Ακόμα και το γεγονός ότι ο ίδιος ο Λούκας υπήρξε απλά παραγωγός στην κατά γενική ομολογία καλύτερη Star Wars ταινία, το «Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται» δεν ήταν ικανό για να συνδεθεί το όνομα του σκηνοθέτη της εν λόγω ταινιάρας, Ίρβιν Κέρσνερ με το franchise – τουλάχιστον όχι στο ίδιο επίπεδο με τον Λούκας.

Κι όμως, το franchise πολλές φορές θα μπορούσε, σε επίπεδο σκηνοθεσίας, να περάσει στα χέρια σκηνοθετών, το όνομα των οποίων θα μπορούσε να αναμετρηθεί στα ίσια με αυτό του Λούκας αλλά… δεν έκατσε.

Να τα 10 χαρακτηριστικότερα ονόματα:

Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ

Μετά το επιτυχημένο μοντέλο του «Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται» στο οποίο ο Λούκας ήταν ο παραγωγός και ο Κέσνερ ο σκηνοθέτης, ο Λούκας σκέφτηκε ότι κάπως έτσι έπρεπε να γυριστεί και το τρίτο μέρος της τριλογίας, η ιστορική «Επιστροφή των Τζεντάι». Προσέγγισε λοιπόν έναν νέο σκηνοθέτη, έναν Καναδό που γυρνούσε low badget ταινίες επιστημονικής φαντασίας και έδειχνε πως είναι πολύ ταλαντούχος στο εν λόγω είδος. Τον Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ.

«Δέχθηκα ένα τηλέφωνο στο οποίο με ρώτησαν αν με ενδιέφερε να γυρίσω την επόμενη Star Wars ταινία. Αντί να πω «ω Θεέ μου, εννοείται πως θέλω!», είπα απλά πως δεν με ενδιαφέρει να γυρίζω ταινίες βασισμένες σε υλικό που έχει δημιουργηθεί από άλλους και έκλεισα το τηλέφωνο. Και εκεί τελείωσαν όλα», είπε ο Κρόνεμπεργκ, ο οποίος αφού έριξε το εν λόγω άκυρο, σκηνοθέτησε στο καπάκι το αριστουργηματικό «Videodrome».

Ντέιβιντ Λιντς

Μετά την άρνηση του Κρόνεμπεργκ, ο Λούκας απευθύνθηκε σε ένα άλλο ελπιδοφόρο όνομα του Hollywood εκείνη την περίοδο. Ο Ντέιβιντ Λιντς μετρούσε ήδη μια υποψηφιότητα για Όσκαρ με τον «Άνθρωπο-Ελέφαντα» και στο μυαλό του Λούκας ήταν ο ιδανικός τόσο για το πρεστίζ όσο και για το περιεχόμενο της «Επιστροφής των Τζεντάι».

«Συνάντησα τον Τζορτζ Λούκας και μου πρότεινε να γυρίσω την «Επιστροφή των Τζεντάι αλλά η αλήθεια είναι πως δεν μου άρεσε ποτέ αυτού του είδους η Επιστημονική Φαντασία. Η Επιστημονική Φαντασία μου αρέσει μόνο όταν συνδυάζεται με χαρακτηριστικά άλλων ειδών. Και το Star Wars ήταν «παιδί» του Λούκας και δεν χωρούσαν πειραματισμοί τέτοιου είδους», έχει δηλώσει ο Λιντς που αμέσως μετά την άρνησή του για την «Επιστροφή των Τζεντάι» γύρισε την αποτυχία με το όνομα «Dune».

Τελικά, μετά και την άρνηση του Λιντς, ο Λούκας έκανε πρόταση στον Ρίτσαρντ Μάρκαρντ, ο οποίος και δέχθηκε να είναι ο σκηνοθέτης της «Επιστροφής των Τζεντάι».

Στίβεν Σπίλμπεργκ

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ είχε ένα τεράστιο απωθημένο με τα Star Wars. Πάντα ήθελε να γυρίσει μια ταινία από το σύμπαν τους. Όταν λοιπόν, στα τέλη της δεκαετίας του ’90, έγινε γνωστό ότι ο Λούκας ψάχνει σκηνοθέτες για να γυρίσει μια prequel τριλογία (και προτού πάρει την απόφαση να την γυρίσει ο ίδιος ολόκληρη), ο Σπίλμπεργκ αυτοπροτάθηκε. Και σε αντίθεση με όλες τις άλλες περιπτώσεις, ήταν ο Λούκας αυτή τη φορά που αρνήθηκε στον Σπίλμπεργκ.

«Τον ρώτησα αν θα μπορούσα να γυρίσω το πρώτο μέρος της prequel τριλογίας αλλά μου το αρνήθηκε. Είναι λογικό. Τα Star Wars ανήκουν στον Λούκας όπως σε εμένα ανήκει το franchise του Ιντιάνα Τζόουνς και το franchise του Jurassik Park. Είναι λογικό λοιπόν, ο Λούκας να μην θέλει να μοιραστεί το Star Wars μαζί μου», έχει δηλώσει ο Σπίλμπεργκ που την ίδια περίοδο καταπιάστηκε με τα γυρίσματα του «A.I.».

Ρόμπερτ Ζεμέκις

Μετά την απόρριψη του Σπίλμπεργκ από τον Λούκας, ο επικεφαλής του franchise απευθύνθηκε στον Ρόμπερτ Ζεμέκις, σκηνοθέτη της τριλογίας «Επιστροφή στο μέλλον», για να γυρίσει την «Αόρατη Απειλή», το πρώτο εκ των τριών prequel δηλαδή, κατά κόσμον και «Επεισόδιο 1». Ο Ζεμέκις ωστόσο εκείνη την περίοδο είχε ήδη αναλάβει τη σκηνοθεσία δυο ταινιών, του «What Lies Beneath» και του «Cast Away» και ήταν αδύνατο να αναλάβει και μία ακόμη.

Ίρβιν Κέρσνερ

Αφού η πρόταση στον Ζεμέκις συνοδεύτηκε από αρνητική απάντηση, ο Λούκας στράφηκε στον Ίρβιν Κέρσνερ, τον σκηνοθέτη που βρισκόταν πίσω από το θρυλικό «Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται». Στο μυαλό του Λούκας άλλωστε, για την επανεκκίνηση του franchise δεν θα μπορούσε να υπάρχει καταλληλότερος από τον σκηνοθέτη που ήταν υπεύθυνος για την καλύτερη ταινία της σειράς. Ο Κέρσνερ όμως διαφωνούσε.

«Μου πήρε δυο χρόνια και εννιά μήνες για να ολοκληρώσω την «Αυτοκατορία». Ήταν πολύ λίγο διάστημα αναλογικά με το πόσα κέρδισα. Ήταν μια φοβερή εμπειρία αλλά δεν είχε κανένα νόημα να προσπαθήσω να την ξαναζήσω. Έπρεπε να κοιτάζω μπροστά και όχι πίσω», είχε δηλώσει για την άρνησή του ο Κέρσνερ.

Ρον Χάουαρντ

Ο σκηνοθέτης των cult αριστουργημάτων «Cocoon» και «Willow» αλλά και του «Apollon 13» ήταν ο επόμενος «εκλεκτός» του Λούκας. Για αδιευκρίνιστους λόγους, αρνήθηκε και αυτός.

«Όλο το περιβάλλον μου με ενθάρρυνε να δεχθώ την προσφορά. Κανονικά, δεν υπήρχε σκηνοθέτης που θα μπορούσε να αρνηθεί μια τέτοια προσφορά. Ήταν πολύ τιμητικό αλλά μου φάνηκε και τρομακτικά απαιτητικό. Αρνήθηκα να το κάνω», δήλωσε ο Χάουαρντ που η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε πολλά χρόνια αργότερα να αναλάβει τελικά τη σκηνοθεσία του «Solo: Α Star Wars story», δηλαδή της ταινίας με πρωταγωνιστή τον χαρακτήρα του Χαν Σόλο.

Μετά και την απόρριψη του Χάουαρντ, ο Λούκας αποφάσισε να… σταματήσει να ασχολείται με άλλους σκηνοθέτες και πήρε την απόφαση να γυρίσει μόνος του την prequel τριλογία.

Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο

Το νέο κυνήγι ενός μεγάλου σκηνοθέτη ξεκίνησε όταν πάρθηκε οριστικά η απόφαση για την εκ νέου εκκίνηση του franchise και ξεκίνησε η προετοιμασία για το «The Force Awakens». Οι ιθύνοντες της LucasFilms, που πλέον άνηκε στην Disney, γνωρίζοντας πως η δεκαετή απουσία του Star Wars ήταν αρκετά μεγάλη για τα κοινά που πλέον είχαν γαλουχηθεί στους ρυθμούς της Marvel, ήθελαν ένα σκηνοθέτη που θα είναι πολύ μεγάλο όνομα. Έναν σκηνοθέτη-κράχτη για την επιστροφή του Star Wars. Ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο έμοιαζε ιδανικός.

Ο Μεξικάνος είναι μεγάλος σκηνοθέτης, καταξιωμένος, γενικής αποδοχής και φυσικά, ξέρει πολύ καλά να σκηνοθετεί ταινίες φαντασίας. Ο Ντελ Τόρο ωστόσο απάντησε αρνητικά λέγοντας πως έχει πολλά project πάνω στα οποία πρέπει να δουλέψει και δύσκολα θα προλάβει να γυρίσει και μια Star Wars ταινία. «Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόταση αλλά είτε το πιστεύετε είτε όχι είμαι πολύ απασχολημένος για να γυρίσω μια Star Wars ταινία», φέρεται να απάντησε (κομματάκι υπεροπτικά) ο Ντελ Τόρο.

Ντέιβιντ Φίντσερ

Μετά τον Ντελ Τόρο, η Κάθλιν Κένεντι, επικεφαλής της LucasFilms, συναντήθηκε με τον Ντέιβιντ Φίντσερ. Ήταν ένα ραντεβού που αν συνοδευόταν από συμφωνία ανάμεσα στην ίδια και τον σκηνοθέτη των θρυλικών «Seven» και «Fight Club» θα άνοιγε μια ιστορική τομή στο franchise: τόσο μεγάλο όνομα δεν θα είχε σκηνοθετήσει ποτέ ανίστοιχη ταινία. Ο Φίντσερ ωστόσο «μυρίστηκε» την δουλειά από την αρχή, φοβήθηκε τους δημιουργικούς περιορισμούς που θα είχε μέσα σε μια τέτοια ταινία και αρνήθηκε.

«Μίλησα με την Κάθλιν και της είπα ανοιχτά ότι δεν ξέρω πως ακριβώς σκέφτεται την νέα ταινία η LucasFilms αλλά εμένα η αγαπημένη μου Star Wars ταινία είναι το «Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται» και θέλω να γυρίσω κάτι σαν αυτό. Όμως είμαι σίγουρος πως η παραγωγή θα μου πει πως δεν θέλει κάτι τέτοιο αλλά κάτι πιο ανάλαφρο. Και έτσι αποφάσισα να μην δεχθώ», έχει δηλώσει ο Φίντσερ.

Νιλ Μπλόμκαμπ

Αυτό θα είχε πολύ ενδιαφέρον. Ο Μπλομκάμπ είναι ένας σκηνοθέτης που για την ώρα έχει γυρίσει μόνο Sci Fi ταινίες, το ύφος του είναι υπερβολικά προσωπικό αλλά όχι και πάρα πολύ μακριά από αυτό των Star Wars ενώ έχει να λέει πως γύρισε μια από τις καλύτερες Sci Fi ταινίες των τελευταίων δέκα χρόνων, το «District 9». Η πρόταση που του έγινε θα έπρεπε να τον κάνει να πετάξει από χαρά. Ωστόσο, δεν… ψήθηκε.

Όπως έχει δηλώσει πολλές φορές μιλώντας σε ΜΜΕ των ΗΠΑ, αρνήθηκε την πρόταση της LucasFilms διότι του αρέσει να φτιάχνει ταινίες από την αρχή και όχι να συνεχίζει καταστάσεις που προϋπάρχουν. Βέβαια και το «Alien» είναι ένα franchise που προϋπάρχει ωστόσο ο ίδιος έχει προσπαθήσει με πολύ πάθος να πείσει τον Ρίντλεϊ Σκοτ να του το εμπιστευτεί. Συνεπώς, μάλλον και στη δική του περίπτωση, οι λόγοι είχαν να κάνουν με το κατά πόσο θα μπορούσε να δημιουργήσει ελεύθερα.

Μάθιου Βον

Με το «Kick Ass» και με το «X-Men: First Class», ο Μάθιου Βον απέδειξε πως μπορεί να γυρίζει τέτοιου τύπου ταινίες με χαρακτηριστική ευκολία. Συνεπώς, η σκέψη των υπεύθυνων της LucasFilm να τον προσεγγίσουν μετά την άρνηση του Μπλόμκαμπ να αναλάβει το «The Force Awakens» ήταν πολύ λογική.

Τελικά, ο Βον αρνήθηκε και έκανε τέσσερις τις συνεχόμενες απορρίψεις σκηνοθετών στην LucasFilms για το Επεισόδιο 7. Ο Βον έχει τονίσει πως αρνήθηκε επειδή φοβήθηκε πως θα υπάρξουν «δημιουργικές διαφωνίες με τη Disney», ένας προβληματισμός για το franchise που φαίνεται πως επικράτησε σε πολλούς σκηνοθέτες για να είναι τυχαίος. Αυτή πάντως ήταν και η τελευταία απόρριψη για το «The Force Awakens» καθώς μετά ο Τζέι Τζέι Άμπραμς δέχθηκε να σκηνοθετήσει εκείνος την ταινία.

Διαβάστε περισσότερα για: