The Handmaid's Tale - Ίσως η καλύτερη φετινή σειρά – Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

The Handmaid’s Tale – Ίσως η καλύτερη φετινή σειρά

TV, Αφιερώματα | 5-11-2017 |

Βασισμένη στο βιβλίο της  Margaret Atwood, η σειρά The Handmaid’s Tale περιγράφει τη ζωή στο δυστοπικό κράτος της Gilead, μια ολοκληρωτική κοινωνία που κάποτε ονομάζονταν Η.Π.Α. Με πρόσχημα την  κατακόρυφη πτώση των γεννήσεων, ως ακραία συνέπεια της οικολογικής καταστροφής, οι δικτάτορες που πήραν την εξουσία διαμορφώνουν εξαρχής μια κοινωνία ώστε να διορθωθεί “το μοιραίο αυτό λάθος της ανθρωπότητας”. Η οποιαδήποτε διαφωνία με τους νόμους του κράτους ισοδυναμεί με θάνατο. Ο στρατός βρίσκεται παντού και παρακολουθεί τις κινήσεις των πολιτών.

Η Gilead διοικείται με έναν ακραίο φοντμεταλισμό. Δημιουργείται μια αρκετά διεστραμμένη και συντηρητική εκδοχή μιας θρησκείας, που προβάλλεται ως επιστροφή στις ρίζες της και αυστηρή τήρηση των αρχών της. Στο κόσμο του The Handmaid’s Tale οι γυναίκες γίνονται σκλάβες, βιάζονται και χειραγωγούνται από τους άντρες στο όνομα ενός θεού και για το ευρύτερο συμφέρον. Στην κοινωνία αυτή οι γυναίκες απαγορεύεται να μορφώνονται. Θεωρείται σοβαρή παράβαση του νόμου το να διαβάσουν ή να γράψουν. Δεν εργάζονται, προκειμένου να αφοσιωθούν στον φυσικό προορισμό τους, τη μητρότητα. Παράνομη είναι επίσης η ομοφυλοφιλία και σε πολλές περιπτώσεις τιμωρείται με θάνατο. Πρόκειται για μια πολύ σκληρή κοινωνία, η οποία έρχεται να μεταφέρει ένα σημαντικό μήνυμα σχετικά με την αξία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η σειρά έχει πάρει πολύ καλές κριτικές και σάρωσε στα  βραβεία Emmys. Η δημοτικότητα της έχει προκαλέσει μέχρι και ακτιβιστικές δράσεις. Το “Handmaid’s Tale” ενέπνευσε διαδηλώτριες υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών να φορέσουν κόκκινες ρόμπες.

Κατά τη γνώμη μου, το στοιχείο που κάνει την ιστορία να ξεχωρίζει είναι ότι παράλληλα με την βασική πλοκή γίνεται γνωστό στο θεατή το πως το παράφρον κράτος της Gilead κατάφερε να γίνει πραγματικότητα.

Αποτέλεσμα εικόνας για the handmaid's tale

Η απάντηση είναι τρομακτικά απλή, αρχικά υπάρχει ο φόβος μιας μεγάλης απειλής( στη σειρά λαμβάνουν χώρα σοβαρά τρομοκρατικά χτυπήματα για τα οποία η κυβέρνηση παίρνει ακραία μέτρα) και στη συνέχεια εκμεταλλεύονται το φόβο  για να προκαλέσουν τη διχόνοια ανάμεσα στους πολίτες. Πρόκειται για  τη βάση για την άνοδο πολλών  απολυταρχικών καθεστώτων στην πορεία της ιστορίας. Πρόκειται για μια σειρά που θέτει προβληματισμούς στο θεατή, παράλληλα με την πραγματικότητα που βιώνουμε, για το πόσο εύκολα μπορεί να φανατιστεί κανείς κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Βασική ηρωίδα της ιστορίας είναι η Offred (Elisabeth Moss), μια υπηρέτρια που προσπαθεί να επιβιώσει, αφού την έχουν χωρίσει με τη βία από το παιδί της και καθώς είναι μια από τις λίγες εναπομείναντες γυναίκες που μπορούν να κυοφορήσουν παιδιά, τοποθετείται στο σπίτι ενός σημαντικού στελέχους της κυβέρνησης και υποχρεώνεται να έρχεται σε σεξουαλική επαφή μαζί του ώστε να κυοφορήσει το παιδί του και μακροπρόθεσμα  να βοηθήσει στην ανασύσταση του πληθυσμού. Πρόκειται για μια εξαιρετική ερμηνεία από την Moss, η οποία φέρνει σε πέρας δύσκολες σκηνές και πέρα από αυτό καταφέρνει να φωτίσει όλες τις πτυχές του χαρακτήρα της Offred. Η Offred υποφέρει εξαιτίας όλων όσων τις συμβαίνουν και πολλές φορές βρίσκεται στα πρόθυρα της παράνοιας. Πρόκειται όμως για έναν άνθρωπο με μεγάλη ψυχική δύναμη. Δεν το βάζει κάτω, διατηρεί, έστω και κρυφά, στοιχεία του χαρακτήρα της, όπως ο σαρκασμός. Ρισκάρει και παλεύει με ότι μέσα έχει. Απώτερος σκοπός της είναι να πάρει πίσω την κόρη της.

Πέρα από την ερμηνεία της Moss, υπέροχη ήταν η Ann Dowd( aunt Lydia),την οποία προσωπικά ξεχώρισα μέσα από τη σειρά The Leftovers. Για μια ακόμα φορά τη συναντάμε σε έναν ρόλο αρκετά παράλογο και εκνευριστικό όσο δεν πάει.

Έκπληξη, για μένα αποτέλεσε η Alexis Bledel( Ofglen), την οποία είχε τύχει να  συναντήσω κυρίως σε εφηβικές ταινίες και σειρές. Ήταν εξαιρετική από κάθε άποψη στην απόδοση του ρόλου.   Είχε έναν δεύτερο ρόλο στην ιστορία αλλά ρόλο-κλειδί καθώς ο δυναμισμός της δίνει κουράγιο στην πρωταγωνίστρια. Η ιστορία της Ofglen είναι σπαρακτική για την τραγική της κατάληξη αλλά ταυτόχρονα αποπνέει θαυμασμό για τον ηρωισμό της.

Γενικά, πρόκειται για ένα δυνατό cast ηθοποιών, οι οποίοι έχουν δέσει μεταξύ τους προσφέροντας ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα.

Σχετική εικόνα

Επίσης: Εκτός Θέματος 13: Είναι ικανό το σινεμά να αλλάξει τον κόσμο;

 

Διαβάστε περισσότερα για: