Ο Christopher Nolan ανασκευάζει τις δηλώσεις του σχετικά με το Netflix - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ο Christopher Nolan ανασκευάζει τις δηλώσεις του σχετικά με το Netflix

Ειδήσεις | 8-11-2017 |

Λίγους μήνες πριν, κι ενώ προωθούσε την ταινία του “Dunkirk”, ο Christopher Nolan είχε κάνει μερικά, όχι και τόσο φιλικά, σχόλια σχετικά με το Netflix και την προσέγγιση που εφαρμόζουν.

Συγκεκριμένα είχε δηλώσει ότι “το Netflix εφαρμόζει ένα περίεργο σύστημα όσον αφορά την προώθηση των ταινιών. Έχουν αυτή την ανόητη λογική του να κυκλοφορούν τα πάντα ταυτόχρονα στην πλατφόρμα τους κάτι που προφανώς δεν αποτελεί ένα βιώσιμο μοντέλο όσον αφορά την κινηματογραφική προβολή των ταινιών. Με αυτόν τον τρόπο μένουν εκτός παιχνιδιού και νομίζω πως χάνουν μια τεράστια ευκαιρία. Πιστεύω πως η επένδυση του Netflix σε ενδιαφέροντες δημιουργούς και ενδιαφέροντα project θα ήταν πολύ πιο αξιοθαύμαστη αν δεν λειτουργούσε ως ένα παράξενο αντίβαρο απέναντι στο κλείσιμο κινηματογράφων. Αυτό που κάνουν δεν βγάζει κανένα νόημα και δεν το καταλαβαίνω.”

Στο διάστημα που μεσολάβησε φαίνεται πως ο Nolan μετάνιωσε για όσα είπε. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να στείλει και μια γραπτή απολογία στο Netflix. Μιλώντας τώρα στο Variety, o Nolan ξεκαθάρισε πως δεν άλλαξε στάση για όσα είχε αναφέρει αλλά πιθανόν να μπορούσε να τα διατυπώσει λίγο καλύτερα. Όπως είπε “θα μπορούσα να είμαι πιο ευγενικός. Είπα αυτά που πίστευα αλλά δεν χρησιμοποίησα καθόλου διπλωματία. Δεν ανέφερα την τεράστια σημασία της επανάστασης που έφερε το Neflix. Είναι φοβερό. Προφανώς και πρέπει κανείς να τους σέβεται για ό,τι έχουν πετύχει”.

Και συνέχισε λέγοντας “Πιστεύω ότι η τηλεόραση και οι ταινίες είναι δύο διαφορετικά πράγματα και η κυρίαρχη ιδέα αυτή τη στιγμή είναι πως αυτά πρέπει να ενωθούν και να γίνουν κάτι ενιαίο. Αυτό το σενάριο μπορεί να ανεβάζει το επίπεδο της τηλεόρασης αλλά ρίχνει αυτό των ταινιών. Όλες οι υπόλοιπες βιομηχανίες ελέγχουν το πότε και το πώς θα κυκλοφορήσει το προϊόν τους. Η ιδέα πως η βιομηχανία του κινηματογράφου θα πρέπει να το ξεχάσει αυτό και να επιτρέψει την ταυτόχρονη κυκλοφορία σε αίθουσες και τηλεοράσεις δεν βγάζει κανένα νόημα. Εμπορικά δεν είναι σωστή η λογική αυτή και οι άνθρωποι εν τέλει θα το καταλάβουν. Όλη μου την ενήλικη ζωή θυμάμαι τις ταινίες που κυκλοφορούσαν κατευθείαν σε βιντεοκασέτες χωρίς κινηματογραφική διανομή. Σαν δημιουργός, όταν ξεκινούσα τη δεκαετία του 1990, αυτός ήταν ο μεγαλύτερος σου φόβος. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Αυτό που είναι καινούργιο είναι ότι αυτό τώρα πουλιέται στη Wall Street ως καινοτομία”.

Υπενθυμίζουμε πως η τελευταία ταινία του Nolan, “Dunkirk“, αποτέλεσε μεγάλη εμπορική επιτυχία ενώ συγχρόνως κατάφερε να αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές.

 

Διαβάστε περισσότερα για: ,