Το σκάνδαλο Weinstein ας γίνει αφορμή για να σπάσουν τη σιωπή τους θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης σε όλο τον κόσμο (video) – Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Το σκάνδαλο Weinstein ας γίνει αφορμή για να σπάσουν τη σιωπή τους θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης σε όλο τον κόσμο (video)

Στο Φουαγιέ | 14-10-2017 |

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξαν οι κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση αδιευκρίνιστου αριθμού γυναικών από τον παραγωγό του Hollywood, Harvey Weinstein. Και γράφουμε «αδιευκρίνηστου», καθώς φαίνεται πως ο παραγωγός εκμεταλλευόταν το χρήμα και την φήμη του για να κρατήσει τα στόματα των θυμάτων και του περιβάλλοντός του κλειστά. Όλα αυτά, όμως, μέχρι πρότινος, όταν και ξεκίνησε η έρευνα σχετικά με υποθέσεις που ήρθαν στο φως και ξεκίνησε ένα… κρεσέντο αποκαλύψεων από πολύ μεγάλα ονόματα του Hollywood, που λίγο-πολύ αποκαλύπτουν πως και αυτές έπεσαν θύματα του Wenstein.

Διαβάστε: Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie και πολλές άλλες διάσημες ηθοποιοί καταγγέλουν επιθέσεις του Weinstein εναντίον τους

«Μα γιατί τόσα χρόνια κρατούσαν το στόμα τους κλειστό»; η σκέψη, που αυθόρμητα μπορεί να έρθει στο μυαλό μας. Πολλά από τα θύματά του, όπως η Gwyneth Paltrow και η Angelina Jolie απλά περιορίστηκαν στο να αποφύγουν κάθε συνεργασία μαζί του μετά τις επιθέσεις, που δέχτηκαν. Άλλες φαίνεται πως παρασύρθηκαν από την επιρροή του στη βιομηχανία του Hollywood, ριψοκινδύνευσαν σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις μαζί του ενώ γνώριζαν, όπως οι ίδιες δηλώνουν, τις φήμες που κυκλοφορούσαν γι’ αυτόν. Φόβος και αδυναμία έδιναν το περιθώριο και σε νέες επιθέσεις… Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τι κρύβεται πίσω από τη σιωπή και εύκολο να καταλήξουμε στο victim blaming. Aν είναι, όμως, δικαιολογημένη η σιωπή των θυμάτων, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τη σιωπή όλων των υπολοίπων, που γνώριζαν.

Η περίπτωση του Weinstein υπήρξε αφορμή και για άλλες αποκαλύψεις και δηλώσεις. O “Expendable” Terry Crews είχε πέσει επίσης θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από κάποιο σημαντικό “στέλεχος” του Hollywood. Η Vanessa Marquez, μέλος του cast της Εντατικής, κατήγγειλε κι εκείνη παρενόχληση και ρατσιστική συμπεριφορά από συναδέλφους της. Ο James Van Der Beek επίσης… Αυτές είναι λίγες μόνο από τις αποκαλύψεις, που έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.

Ωστόσο, φαίνεται σαν να… ανακαλύψαμε την Αμερική! «Επιτέλους μιλάμε γι’ αυτό!» είπε εύστοχα η Jane Fonda (ναι κι εκείνη υπήρξε θύμα παρενόχλησης, από έναν Γάλλο παραγωγό στα 21 της…), για μια πραγματικότητα, που όλοι ξέρουμε και αντιλαμβανόμαστε πως υπάρχει… από πάντα, ωστόσο κρυβόταν κάτω από το (κόκκινο) χαλί.

Είναι λάθος, όμως, να πιστεύουμε πως η σεξουαλική παρενόχληση είναι κάτι, που αφορά μόνο το σινεμά ή τη μουσική και τους διάσημους.

Υπάρχουν εκατομμύρια αντίστοιχων ιστοριών που εκτυλλίσονται πίσω από κλειστές πόρτες σε χώρους εργασίας ή σπίτια σε όλο τον κόσμο. Άνθρωποι που πέφτουν θύματα επιτήδιων, που εκμεταλλεύονται τη δική τους δύναμη ή την αδυναμία, εκείνου που έχουν απέναντι τους.

Αν κάτι ελπίζουμε να βγει, μέσα από τα αμέτρητα πρωτοσέλιδα και τις εκατομμύρια λέξεις που γράφονται για την περίπτωση του Wenstein, είναι θύματα σε όλο τον κόσμο, ακόμα κι αν δεν έχουν τη φήμη και την αναγνωρισιμότητα της Lea Seydoux ή της Angelina Jolie, να παραδειγματιστούν από αυτές, να σπάσουν τη σιωπή τους και να ζητήσουν βοήθεια. Ποτέ δεν είναι αργά!

Δείτε ένα σχετικό βίντεο του euronews για την σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας:

Εικόνα: The New Yorker

Διαβάστε περισσότερα για: