Stranger Things 2: το είδαμε και βγάζουμε ετυμηγορία - spoiler free – Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Stranger Things 2: το είδαμε και βγάζουμε ετυμηγορία – spoiler free

TV, Αφιερώματα | 31-10-2017 |

Ήταν ένα Παρασκευοσαββατοκύριακο που 9 από τις ώρες πολλών από μας πήγαν  στο να δούμε την 2η σεζόν του Stranger Things, την σειρά που ήρθε πέρσι το καλοκαίρι και όπως φαίνεται από την ανανέωσή της για 3η και 4η σεζόν θα μείνει για αρκετό καιρό ακόμα, όντας ίσως η πιο πολυ-binge-watched σειρά της ιστορίας. Εθιστικό όπως η πρώτη του σεζόν, δεν πιάνει μεν τα υψηλότατα στάνταρ που αυτή μας άφησε, είναι ωστόσο και πάλι μία από τις καλύτερες σειρές της τηλεόρασης και λογίζεται πλέον σαν ναυαρχίδα του Netflix.

Σημείωση: To παρόν κείμενο, έχει όσο το δυνατό λιγότερα spoilers για την  2η σεζόν, ενώ σίγουρα έχει spoilers για την 1η σεζόν, για όποιον δεν έχει αρχίσει καν την σειρά. Ωστόσο αν κάποιος θέλει να δει χωρίς την παραμικρή ιδέα την δεύτερη σεζόν, καλύτερα θα είναι να το διαβάσει αφού την δει.

Πάμε λοιπόν…. Ας ξεκινήσουμε από τους νέους χαρακτήρες που προσθέτονται στην σειρά. Από το πρώτο κιόλας επεισόδιο βλέπουμε την Max, μία νέα μαθήτρια στο σχολείο των τεσσάρων μικρών πρωταγωνιστών που τους εξάπτει την περιέργεια και θα γίνει πεδίο αντιζηλίας για κάποιους από αυτούς, ενώ άλλοι θα συνεχίσουν να έχουν το μυαλό τους στην Eleven, με το ενδιαφέρον τους να είναι περιορισμένο για την νέα γυναίκα της παρέας. Η Max και η προβληματική της οικογένεια αν και σε κάποια σημεία δίνουν καλές στιγμές στην σειρά, ψάχνουν μέχρι και το τέλος της σεζόν έναν πραγματικό λόγο ύπαρξης στο σενάριο, χωρίς να τα καταφέρνουν ιδιαίτερα και με την τελική αίσθηση μας να είναι ότι απλά οι Duffers ήθελαν να προσθέσουν ένα κορίτσι στην παρέα, πέρα από την Eleven έχοντας το περιθώριο να γεμίσουν την σεζόν με λίγα fillers αλλά και να δώσουν περιθώριο ανάπτυξης σε κάποιους από τους δευτερεύοντες χαρακτήρες των παιδιών.

Ο αγαπημένος μας Bob

Στους υπόλοιπους νέους χαρακτήρες, αρκετό ενδιαφέρον έχει ένας οπαδός θεωριών συνωμοσίας που ταιριάζει στην ροή της ιστορίας αλλά και στο κλίμα της, ενώ την παράσταση κλέβει σίγουρα ο Bob, ο νέος φίλος της μαμάς του Will, που για κάποιους από μας ήταν και από τους αγαπημένους μας γι’ αυτήν την σεζόν και ίσως είναι κρίμα που η σειρά δεν τον εκμεταλλεύτηκε σε ένα μεγαλύτερο ρόλο.

Περνώντας στους γνωστούς μας χαρακτήρες, η σειρά κάνει πολύ καλή δουλειά στην ανάπτυξή τους, αλλά κυρίως σε νέα ζευγαρώματα χαρακτήρων που δε τα περιμέναμε στην πρώτη σεζόν ή τα περιμέναμε αλλά όχι τόσο γρήγορα. Δύσκολα μπορώ να πω παραπάνω χωρίς να προβώ σε spoilers. Η σειρά πάντως παίρνει μία απροσδόκητη τροπή όσον αφορά την Eleven, καθώς πρακτικά μία από τους κεντρικούς χαρακτήρες της πρώτης σεζόν είναι μάλλον απομονωμένη από το υπόλοιπο παιδικό καστ σχεδόν σε όλη την σεζόν. Αντίθετα βλέπουμε την Eleven να έχει ένα ολόκληρο επεισόδιο αφιερωμένο μόνο σε εκείνη με μια αρκετά εκτενή εξερεύνηση του παρελθόντος της και περαιτέρω ανάπτυξη της μυθολογίας της σειράς, όσον αφορά τις έρευνες στο εργαστήριο και τις δυνάμεις που έχει αποκτήσει η Eleven. Μάλιστα πλέον μαθαίνουμε και το πραγματικό της όνομα και πιθανότατα από τις επόμενες σεζόν να μην την λέμε πια Eleven.

Stranger Things χωρίς τέρας – Demogorgon δε γίνεται και η σειρά επενδύει πολύ στην εισαγωγή του νέου τέρατος σε συνδυασμό με το παλιό και το Upside Down. Φυσικά σε όλη την σειρά έχουμε και πάλι πολύ Dungeons and Dragons, πολλά δείγματα 80s, arcade παιχνίδια και άπειρες αναφορές σε ταινίες, τρόμου και μη, από την εποχή. Σίγουρα θα γράψουμε ξεχωριστό άρθρο για όλα αυτά. Επιπλέον η σειρά επενδύει αρκετό budget και ενέργεια στη μουσική, καθώς σε διάφορα επεισόδια της, με αποκορύφωμα το τελευταίο έχουμε κάποια από τα ωραιότερα κομμάτια των 80s ή ενδιαφέροντα remix τους να επενδύουν μουσικά τις περιπέτειες των πρωταγωνιστών.

Η ερώτηση που απορρέει από όλα αυτά είναι είναι καλή η δεύτερη σεζόν του Stranger Things; Σίγουρα ναι, η σύντομη απάντηση. Μπορεί να μην πιάνει τα υψηλά στάνταρ της πρώτης σεζόν, και σε κάποια σημεία να φτάνει τα όρια των χαρακτήρων της, παρ’ όλα αυτά όμως επεκτείνει την μυθολογία, κρατά την αγωνία σε υψηλά επίπεδα και συνεχίζει να αποτελεί μία από τις σειρές που δύσκολα μπορεί κάποιος να σταματήσει να μη δει και το επόμενο και το μεθεπόμενο επεισόδιο, κάνοντας την να μοιάζει περισσότερο με μια 9ωρη ταινία με αρκετά ενδιάμεσα cliffhangers. Μάλιστα στο τέλος της, η σειρά πλέον δείχνει να κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο που άνοιξε με την πρώτη σεζόν, όντας έτοιμη να εξερευνήσει νέα μονοπάτια στην συνέχειά της.

Ποια; Θα το δούμε σε περίπου ένα χρόνο, καθώς οι σεναριογράφοι της σειράς άρχισαν ήδη να γράφουν την νέα σεζόν και έχουν σχέδια για την 3η την 4η και ίσως και για 5η σεζόν. Το σίγουρο είναι ότι οι δημιουργοί αποφάσισαν να ακολουθήσουν το φυσικό μεγάλωμα των μικρών πρωταγωνιστών σεζόν με την σεζόν, συνεπώς κάθε χρόνο θα βλέπουμε τα παιδιά με ένα άλμα περίπου ενός χρόνου στην ιστορία.