Ο Guillermo Del Toro δεν μασάει τα λόγια του: «Οι παραγωγοί ταινιών είναι εντελώς βλάκες» – Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ο Guillermo Del Toro δεν μασάει τα λόγια του: «Οι παραγωγοί ταινιών είναι εντελώς βλάκες»

Ειδήσεις | 20-10-2017 |

Ο Guillermo Del Toro είναι ένας απολαυστικός σκηνοθέτης. Κάθε ταινία του δομεί έναν ολόκληρο κόσμο με μια ιδιαίτερη αισθητική ενώ ο ίδιος έχει τον τρόπο να διηγείται ιστορίες με ασύλληπτα εμπνευσμένο τρόπο. Όπως διαπίστωσαν όμως και μπόλικοι που βρέθηκαν στο κοινό κατά τη διάρκεις της ομιλίας που έδωσε στη Λιόν, είναι και ένας πολύ ωραίος τύπος.

Ο Del Toro μίλησε μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό στα πλαίσια του Lumiere Film Festival που διεξάγεται στη γαλλική πόλη και οι ατάκες του πέταγαν φλόγες…

«Είχα μια κατεστραμμένη παιδική ηλικία», είπε, μεταξύ άλλων, ο Μεξικάνος σκηνοθέτης που έχει μεγαλώσει με μια καθολική οικογένεια στην Γουαδαλαχάρα. «Για ένα μικρό παιδί, ο συνδυασμός πειθάρχησης και βίας είναι μια πολύ σκληρή κατάσταση», τόνισε ο Del Toro που φαίνεται πως έφαγε πολύ ξύλο από τους φανατικά θρησκευόμενους συγγενείς του. Φαίνεται όμως πως αυτό δεν είχε αποτέλεσμα μιας και ο Del Toro δεν έγινε ποτέ και πολύ ένθερμος οπαδός του χριστιανισμού. Μάλλον το ανάποδο προκύπτει από αυτά που δηλώνει.

«Στα μάτια μου ο Φρανκεστάιν ήταν πολύ πιο γοητευτική μαρτυρική περσόνα από τον Ιησού», είπε προκλητικά ο Del Toro που αποκάλυψε πως πολλοί από τους εφιάλτες που έβλεπε ως παιδί εξαιτίας των τύψεων που είχε λόγω της απειθαρχίας τού στο ζήτημα της θρησκείας ενέπνευσαν πολλές από τις «εφιαλτικές» σκηνές του Devil’s Backbone (2001) και του Pan’s Labyrinth (2006).

Αναφερόμενος στην τελευταία ταινία του, «The Shape of Water», που κέρδισε το Χρυσο Λιοντάρι στο Φεστιβάλ της Βενετίας, ο  Del Toro είπε πως ψαλίδισε τα χρήματα που η παραγωγή προόριζε για τον ίδιο προκειμένου να σχεδιαστεί το πλάσμα που πρωταγωνιστεί, ένας σχεδιασμός που κράτησε για περίπου τρία χρόνια (!) για να «τα χώσει» στη συνέχεια στους παραγωγούς του Hollywood.

«Οι άνθρωποι με τα λεφτά είναι εντελώς βλάκες. Έχουν μείνει στο παρελθόν και τους αρέσει η ασφάλεια ενώ την ίδια στιγμή οι σκηνοθέτες προχωράμε μπροστά. Και πολλές φορές, εμείς σαν σκηνοθέτες, τους γαμ…ε γιατί είμαστε και εμείς βλάκες. Όμως είμαστε τρελοί βλάκες», δηλώνει ο απολαυστικός Del Toro.

Αναφορικά με το σινεμά που του αρέσει να κάνει, είπε: «Το θέλω πολύ βίαιο. Σαν τις ταινίες του Frank Capra που σε έκανε να θες να κλάψεις αλλά ήταν ένα σκληρός καρ…λης».

Ταυτόχρονα, δήλωσε επιφυλακτικός αναφορικά με την επιδραστικότητα της τηλεόρασης σε σχέση με αυτή του σινεμα: «Οι τηλεοπτικές σειρές έχουν μπει στην καθημερινότητά μας. Όλοι τις βλέπουμε κάθε βράδυ. Όμως ακόμα δεν έχουν δημιουργήσει εικόνες που θα μείνουν μέσα μας ως μυθολογία. Όπως για παράδειγμα οι εικόνες από το Modern Times του Charlie Chaplin ή η σκηνή με τα αίματα από την Λάμψη του Kubrick».

Τέλος, το είδος της φαντασίας, που ο ίδιος έχει υπηρετήσει για τα καλά, «μας έχει δώσει μερικές από τις καλύτερες στιγμές στην ιστορία του σινεμά» σύμφωνα με τον Del Toro, ο οποίος πάντως ξεκαθαρίζει πως το συγκεκριμένο είδος δεν παράγει και πάντα ποιοτικά αποτελέσματα. Όχι πως αυτό τον χαλάει βέβαια. Άλλωστε όπως τονίζει: «Μερικές πολύ κακές ταινίες μου έχουν αλλάξει τη ζωή».

Διαβάστε περισσότερα για: