Εκτός Θέματος 88: Η Billie Jean King και η Μάχη των φύλων - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Εκτός Θέματος 88: Η Billie Jean King και η Μάχη των φύλων

Eκτός Θέματος | 16-10-2017 |

Μάιος του 1973. Ο Bobby Riggs, από τους κορυφαίους τενίστες της δεκαετίας του 40 και του 50 νικά την Margaret Court σε έναν αγώνα που έμεινε ως η Μάχη των φύλων. Ο Riggs βλέπετε, είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση για πάνω από μία δεκαετία, όμως συνέχιζε στα 70’s να επηρεάζει το άθλημα όντας ενεργός. Σε μία δήλωσή του τότε είχε πει ότι το γυναικείο τένις είναι κλάσεις κατώτερο από το αντρικό και πως δεν είναι δυνατό μία γυναίκα να κερδίσει έναν άντρα στο τένις. Μάλιστα είχε προκαλέσει το τότε Νο1 του τένις Billie Jean King, με εκείνη να αρνείται να συμμετέχει, και τελικά την πρόσκληση να δέχεται η Margaret Court.

Η Court έχασε από τον Riggs και κάπου εκεί η Billie Jean King δέχτηκε τελικά την πρόσκληση του Riggs σε έναν αγώνα ανάμεσά τους που θα γινόταν τελικά τον  Σεπτέμβρη. Μάλιστα για να δελεάσει την King ο Riggs έκανε συμφωνία με το ABC για την μετάδοση του μεγάλου αγώνα, ενώ ο νικητής θα έπαιρνε 100.000 δολάρια, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για την εποχή. Η εμπορική αξία του αγώνα ήταν τεράστια, ενώ η διαφήμιση που του έγινε σαν Battle of the Sexes δεν είχε προηγούμενο, ενώ η τηλεθέαση του το φέρνει ακόμη και σήμερα πολύ ψιλά στα προγράμματα με τoυς περισσότερους τηλεθεατές ποτέ. H King νίκησε τον υπερόπτη και σεξιστή αντίπαλό της με 3-0 σετ, μην αφήνοντας τον να πάρει ανάσα.

Μια πραγματικά ενδιαφέρουσα ιστορία, που σίγουρα έπρεπε να γίνει ταινία. Έγινε τελικά φέτος με το Battle of the Sexes, με την Emma Stone και τον Steve Carrell.

Δείτε παρακάτω την κοινή συνέντευξη της King με την Stone που την ερμήνευσε στην ταινία.

H King δήλωσε ότι αισθανόταν τότε ότι είχε ολόκληρο το γυναικείο φύλο στις πλάτες της και πως μια ήττα της θα γύριζε το τένις αλλά και την κοινωνία πολλά χρόνια πίσω. Μάλιστα τονίζει πως τότε οι τενίστριες αμείβονταν με 14 δολάρια την μέρα, ενώ το γεγονός ότι πολλοί συμφωνούσαν με τις απόψεις του Riggs ότι το γυναικείο τένις είναι κατώτερο, είχε σαν αποτέλεσμα την ακύρωση πολλών τουρνουά και την μείωση των εσόδων των γυναικών τενιστριών. “Δεν είχαμε πλέον αρκετά τουρνουά για να αγωνιστούμε” λέει η King στην συνέντευξη με την Stone, ενώ παράλληλα επαινεί την ερμηνεία της, που πιθανότατα να είναι υποψήφια για Oscar.