Συνέντευξη Γιάννης Κορρές: ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης του "Όντως Φιλιούνται" στο Cinefreaks – Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Συνέντευξη Γιάννης Κορρές: ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης του “Όντως Φιλιούνται” στο Cinefreaks

Συνεντεύξεις | 21-10-2017 |

Λίγο πριν την πρεμιέρα  στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Κορρές μοιράζεται ακομπλεξάριστα τις απόψεις του για μερικά φλέγοντα ζητήματα…

Μια μικρή περιγραφή του σκηνοθέτη πριν διαβάσετε την παρακάτω συνέντευξη:
Ο Κορρές είναι Αθηναίος. Τον βλέπουμε πρώτη φορά ως σκηνοθέτη μεγάλου μήκους καθώς τα τελευταία χρόνια κινούταν ως βοηθός σκηνοθέτη(περσινό “Σύμπτωμα” του Άγγελου Φραντζή). Η κουβέντα μαζί του, ήταν άκρως ευχάριστη. Ήταν μια συζήτηση και όχι μια ξερή συνέντευξη.

Π.Γ.: Εξήγησε μου τον αινιγματικό τίτλο.
Γ.Κ.: Αρχικά, αυτός δεν ήταν ο αρχικός τίτλος αλλά προέκυψε ελάχιστες εβδομάδες πριν την ολοκλήρωση του μοντάζ όταν αποφάσισα να αλλάξω ριζικά την ταινία και έτσι βγήκε μια εντελώς διαφορετική ταινία,
οπότε εκείνος ο αρχικός τίτλος δεν είχε καμιά σύνδεση πλέον.
Ο τωρινός, έτυχε θα’λεγα, από το τραγούδι της Δεσποινίς Τρίχωμης.

1090279_vlcsnap-2016-11-06-18h38m48s424-png-1

Π.Γ.: Πιστεύεις σε αυτό που έχουν χαρακτηρίσει ως “Greek weird wave”; Θα ταίριαζε στο “Φιλιούνται” αυτή η περιγραφή;

Γ.Κ.: Aυτό που ονομάζουμε “Greek weird wave”, βασίστηκε σε 4-5 ταινίες ανάμεσα στις περίπου 100 που’χουν βγει τα τελευταία χρόνια.
Το θεωρώ άδικο αλλά κυρίως πρόχειρο να βάζουμε όλες τις ελληνικές ταινίες σε αυτή τη σακούλα. Και όχι, δεν θα έβαζα με τίποτα το “Φιλιούνται” σε αυτή τη σακούλα.

Π.Γ.:Είναι σημαντικό για’σενα να αυτοσχεδιάζουν οι ηθοποιοί σου αλλά και ο αυτοσχεδιασμός γενικότερα ως τεχνική;

Γ.Κ.: Υπάρχει μια μεγάλη σκηνή αυτοσχεδιασμού στο φιλμ.
Προέκυψε αφού περάσαμε 4 μήνες πρόβες και όταν ήρθε η στιγμή του γυρίσματος είδαμε ότι η συγκεκριμένη σκηνή έβγαινε πιο ωραία με το αυτοσχεδιαστικό κομμάτι από ότι ήταν γραμμένη στο σενάριο, έτσι κατέληξε να διαρκεί κάπου στα 40 λεπτά στην τελική κόπια. Θεωρώ τον αυτοσχεδιασμό σημαντικό κατά συνθήκη. Είχα πολύ καλούς ηθοποιούς και αυτό βγήκε αβίαστα.
Επίσης, εφόσον μπορούσα να το ελέγξω, το κράτησα. Σίγουρα ο αυτοσχεδιασμός δεν είναι για παντού.

Π.Γ.:Στο φιλμ, παρακολουθείς εσύ τη συζήτηση άλλων δίχως να επεμβαίνεις και πολύ. Στην πραγματικότητα, είσαι καλύτερος ομιλητής ή ακροατής;

Γ.Κ.: Εγώ, σε παρέες φίλων, προτιμώ να κάθομαι και να τους ακούω να μιλάνε, να τους παρατηρώ, ξέρεις, κινήσεις-βλέμματα ο ένας στον άλλον, πως αλληλεπιδρούν γενικά. Και αυτό, το πέρασα και στην ταινία μου.

Π.Γ.: Ας μιλήσουμε για το χιούμορ. Στο ‘Όντως Φιλιούνται”, καταλαβαίνουμε  πως σου αρέσει και το θεωρείς σημαντικό για την κάθε στιγμή. Ακόμη και σε περίπτωση ληστείας…

Γ.Κ.: Το θεωρώ απαραίτητο. Τόσο για τη ζωή όσο και για το cinema. Δεν έχω χειρότερο από το να δω μια ταινία δίχως ένα στίγμα χιούμορ, μια αστεία στιγμή. Μου αρέσει το χιούμορ πολύ.
Γενικά υπάρχει μια τάση να μπαίνει το είδος της κωμωδίας σε υποδεέστερο επίπεδο. Αυτό το θεωρώ άδικο γιατί το γέλιο εκτός από μια πηγή ζωής που είναι, μπορεί κρύβει πολλά από πίσω. Όταν γελάμε μπορεί να γελάμε για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Επίσης, είναι λυτρωτικό όπως και το κλάμα. Επειδή γελάμε με κάτι δε σημαίνει ότι αυτό δεν είναι σοβαρό ή σημαντικό.
(Εδώ σταματάω να γράφω και τον κοιτάω χαμογελώντας. Πόσο δίκαιο έχει).

Π.Γ.:Έχεις μια πολύ ωραία και αστεία σκηνή φλερτ κάπου στα μισά της ταινίας. Τη γνώμη έχεις για το φλερτ;  Επίσης, πιστεύεις πως φλερτάρει ο κόσμος/νέοι σήμερα;

Γ.Κ.: Το φλέρτ από τη μία έχει τον χαρακτήρα του παιχνιδιού. Είναι σαν προκαταρκτικά χωρίς ανταλλαγή υγρών να το πω έτσι. Από την άλλη μπορείς να το δεις και σαν χάσιμο χρόνου. Αλλά δεν παύει να είναι κάτι πολύ όμορφο.
Πάντως η καλύτερη ταινία για το φλερτ είναι η ομώνυμη του Χαλ Χάρτλευ, που είναι ένας σκηνοθέτης με μεγάλη επιρροή πάνω μου.
Όχι δεν πιστεύω πως φλερτάρουν οι νέοι πλέον. Οι ηλικίες μεταξύ 12-30 μπορούν να χαρακτηριστούν ως selfie generation, κινούνται με το πως θα ωραιοποιηθούν μέσω του i-phone τους.
Το φλερτ πεθαίνει. Πλέον γίνεται κυρίως μέσω Facebook, tinder και ότι άλλο σχετικό υπάρχει.
Δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται να φλερτάρουν έτσι κάποιοι-ες.

Διαβάστε περισσότερα για: , , , ,