Big Little Lies: Μια σειρά που πρέπει να δεις – Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Big Little Lies: Μια σειρά που πρέπει να δεις

TV, Αφιερώματα | 8-10-2017 |

Το HBO για ακόμα μια φορά υπογράφει μια φανταστική παραγωγή. Σε διασκευή του ομότιτλου βιβλίου της Λιάν Μοριάρτι, το «Big Little Lies» ακολουθεί τη ζωή τριών (και κάτι) οικογενειών στην ειδυλλιακή πόλη Μόντερεϊ της Καλιφόρνια ενώ παράλληλα ξετυλίγεται το μυστήριο πίσω από ένα έγκλημα.

Έχει πάρει άριστες κριτικές τόσο από το κοινό, τόσο από τους κριτικούς. Έχει χαρακτηριστεί “μαγευτική”, “συγκινητική και άκρως εθιστική”. Ερχόμαστε να επιβεβαιώσουμε τις κριτικές αυτές καθώς είναι μια σειρά που αξίζει να δεις.

Στην πόλη Μόντερεϊ, τα πάντα μοιάζουν φτιαγμένα  με κάθε λεπτομέρεια ώστε να ταιριάζουν με  την (φαινομενικά) τέλεια ζωή των πλούσιων κατοίκων της.  Όμως κάτι  δεν πάει και πολύ καλά με τη συγκεκριμένη πόλη- και αυτό δεν το συμπεραίνει κανείς μόνο από το ότι η σειρά ξεκινά με τη σκηνή ενός εγκλήματος.  Υπάρχει κάτι στην ατμόσφαιρα.  Όχι απλώς δεν τολμάς να ονειρευτείς τον εαυτό σου εκεί, αλλά σχεδόν φοβάσαι να κοιτάξεις πίσω από τις βιτρίνες των ανθρώπων.

Το σκηνικό  αυτό συνθέτουν απίστευτα πλάνα τα οποία συνοδεύονται πάντα από εξαιρετικές μουσικές επιλογές.  Η σινεματογραφία και η μουσική επιμέλεια της σειράς προσδίδουν επιπλέον κύρος στη σειρά.  Οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές μιλούν για τις πιο έντονες σκηνές που γύρισαν και πως οι σκηνές αυτές απογειώθηκαν με την κατάλληλη μουσική επένδυση.

Η ουσία όμως της σειράς βρίσκεται στους χαρακτήρες της. Η ροή της αφήγησης έχει πολλές αναδρομές στο παρελθόν των ηρώων και στο παρόν όπου η αστυνομία προσπαθεί να διαλευκάνει το έγκλημα. Αυτού του είδους η αφήγηση μας βοηθάει να εμβαθύνουμε στο προφίλ των ηρώων και να κατανοήσουμε απόψεις και συμπεριφορές που αρχικά μοιάζουν παράταιρες.

Η αρχή της ιστορίας, η στιγμή που όλοι οι πρωταγωνιστές γνωρίζονται μεταξύ τους, είναι η πρώτη μέρα στο σχολείο. Η ιστορία των γονιών εξελίσσεται παράλληλα με αυτή των παιδιών. Όσα λέγονται ή δε λέγονται μέσα στην οικογένεια επηρεάζουν τα παιδιά, τα οποία καταλαβαίνουν πολλά περισσότερα από όσα νομίζουμε. Η αλληλεπίδραση αυτή, είναι ένα από τα πολλά θέματα στα οποία εστιάζει η σειρά.

 

Το “big little lies” είναι μια σειρά για την κοινωνία, την οικογένεια, την ενδοοικογενειακή βία, τον ενδοσχολικό εκφοβισμό και άλλα θέματα.  Κυρίως όμως είναι μια σειρά για τη γυναίκα.

Μια από τις τρεις πρωταγωνίστριες είναι η νεαρή μητέρα Jane(Shailene Woodley). Η Jane είναι 24 ετών και μεγαλώνει μόνη της τον εξάχρονο γιο της, Ziggy. Μετακόμισε πρόσφατα θέλοντας να σταθεί στα πόδια της και να πάψει να εξαρτάται από τους γονείς της.Επιπλέον θεωρεί πως με αυτή την κίνηση ο Ziggy της θα  μεγαλώσει σε ένα καλύτερο περιβάλλον. Πέρα από το πρόβλημα του βιοπορισμού ανησυχεί για τη συμπεριφορά του μικρού κάτι που της επισημαίνει η δασκάλα του. Ο μικρός θέλει να μάθει για τον πατέρα του αλλά η Jane  δε νιώθει έτοιμη να κάνει μια τέτοια κουβέντα μαζί του.

Αποτέλεσμα εικόνας για big little lies jane

Η Celest( Nicole Kidman) είναι παντρεμένη με τον πλούσιο και πετυχημένο Perry. Ο θαυμασμός των άλλων μανάδων φτάνει στα όρια της ζήλιας, καθώς η Celest φαινομενικά τα έχει όλα. Πριν γνωρίσει τον Perry ήταν μια πετυχημένη δικηγόρος. Αφήνει τη δουλειά της για να μεγαλώσει τους δίδυμους γιους της. Έξυπνη και δυναμική γυναικά που επιτυγχάνει τόσο στα επαγγελματικά όσο και στην προσωπική της ζωή, καθώς έχει έναν πετυχημένο γάμο. Πίσω από την όμορφη εικόνα που βλέπει ο κόσμος, τα πράγματα δεν είναι τόσο ειδυλλιακά. O Perry κακοποιεί τη Celest και εκείνη, ταπεινωμένη εξακολουθεί να ζει μαζί του.

Αποτέλεσμα εικόνας για big little lies celeste

H τρίτη ηρωίδα είναι η Madeline(Reese Witherspoon) είναι κολλητή φίλη με τη Celest. Παίρνει η Jane υπό την προστασία της. Έχει δύο παιδιά, μια έφηβη κόρη από τον πρώτο της γάμο, με την οποία έρχονται διαρκώς σε σύγκρουση. Προσπαθεί να την καταλάβει αλλά η κόρη της κλείνεται όλο και περισσότερο και προτιμά να περνάει χρόνο με τη θετή της μητέρα, κάτι που πληγώνει τη Madeline. Η μικρή της κόρη είναι έξι χρόνων και έχει πάθος με τη μουσική. Πάει στην ίδια τάξη με τους γιους των Celest και Jane. Η Madeline πίνει, πολύ. Είναι αφοσιωμένη στα παιδιά της, αγαπάει τον άντρα της αλλά μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια έχει χάσει τον εαυτό της. Ψάχνει να βρει έναν σκοπό για αυτό αρχίζει να ασχολείται εθελοντικά με το δημοτικό θέατρο. Για τον ίδιο λόγο  όταν γνωρίζει τη Jane προσπαθεί με κάθε τρόπο να τη βοηθήσει.

Αποτέλεσμα εικόνας για big little lies madeline

Τέλος, πρόκειται για μια μικρή σειρά, ιδανική για όσους δεν μπορούν τις σειρές με πολλά επεισόδια. Αποτελείται από επτά επεισόδια, όλα σε σκηνοθεσία του Ζαν Μαρκ Βαλέ.  Αν η παραπάνω ανάλυση δεν σε πείθει να τη δεις, ίσως το καταφέρουν οι τίτλοι αρχής. Ανήκουν στους πιο εντυπωσιακούς τίτλους που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα για: , ,