Το 3ο Όσκαρ για τον Iñárritu – Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Το 3ο Όσκαρ για τον Iñárritu

Ειδήσεις | 28-10-2017 |

Μετά τα Όσκαρ σκηνοθεσίας για το αμφιλεγόμενο Birdman και το εξαιρετικό The Revenant, ο Alejandro G. Iñárritu προσθέτει στη συλλογή του άλλο ένα χρυσό αγαλματίδιο – από εκείνα τα μικρούλια που χαρίζουν σε ειδικές περιστάσεις.

Πράγματι, η επιτροπή αποφάσισε την απονομή του Ειδικού Βραβείου Όσκαρ για το installation εικονικής πραγματικότητας «CARNE y ARENA»:

Προς αναγνώριση μιας διορατικής και ισχυρότατης εμπειρίας στην κινηματογραφική διήγηση

Μόλις 18 Ειδικά Βραβεία έχουν απονεμηθεί στην ιστορία των Όσκαρ, που μετρά 90 έτη παράδοσης. Η τελευταία απονομή τίμησε τον John Lasseter, 22 χρόνια πριν, για τη δημιουργία του πρώτης κινηματογραφικής CGI παραγωγής, το Toy Story.

Το CARNE y ARENA είναι μια διαδραστική εμπειρία που επιτρέπει στον συμμετέχοντα/θεατή να βιώσει την μεταναστευτική κρίση στα σύνορα των ΗΠΑ και του Μεξικού, μέσα από τα μάτια των ίδιων των μεταναστών. Ο Iñárritu συνεργάστηκε με Emmanuel Lubezki για αυτό το πρότζεκτ, το οποίο, αφού αποθεώθηκε φέτος στις Κάννες, εκτίθεται τώρα στο Los Angeles County Museum of Art (LACMA), στο Fondazione Prada in Milan και το Tlatelolco Cultural Center in Mexico City.

Η Επιτροπή απονέμει με περηφάνια ένα ειδικό Όσκαρ στο CARNE y ARENA, με το οποίο ο Alejandro Iñárritu και ο διευθυντής φωτογραφίας Emmanuel Lubezki ανοίγουν νέους δρόμους μπροστά μας στην κινηματογραφική αντίληψη,

δήλωσε ο John Bailey, πρόεδρος της Ακαδημίας σε επίσημη τοποθετηση.

Η εικαστική προσέγγιση του Iñárritu αποτελεί ένα τολμηρό εγχείρημα, μια προσπάθεια συναισθηματικής και σωματικής εμβάθυνσης στον κόσμο των μεταναστών, που διασχίζουν την ΝΔ έρημο της Αμερικής υπό το φως του ανατέλλοντος ηλίου. Πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο από μια καινοτομία στην ακόμα υπό ανάπτυξη τεχνική της εικονικής πραγματικότητας, καθώς μας μεταφέρει στην κοινωνική και πολιτική κατάσταση του φλέγοντος ζητήματος της μετανάστευσης στα σύνορα Αμερικής- Μεξικού.

Το Όσκαρ θα απονεμηθεί επισήμως την 11η Νοεμβρίου, στην 9η ετήσια απονομή της Επιτροπής.

Διαβάστε περισσότερα για: , , ,