Βραβείο Golden Lion στην ταινία «The Shape of Water» : Νικητές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας – Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Βραβείο Golden Lion στην ταινία «The Shape of Water» : Νικητές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας

Βραβεία, Ειδήσεις | 10-9-2017 |

Η ταινία «The Shape of Water» , του μεξικανού σκηνοθέτη Guillermo del Toro, που αναδεικνύει τον περίεργο έρωτα μεταξύ μιας καθαρίστριας και ενός μυστήριου υδάτινου πλάσματος, κέρδισε το βραβείο Golden Lion για την καλύτερη ταινία της χρονιάς στον διαγωνισμό του Φεστιβάλ της Βενετίας.

Tο αρχαιότερα φεστιβάλ ταινιών του κόσμου, το Φεστιβάλ της Βενετίας, έχει «στέψει» πολλές ιδιαίτερες και αμφιλεγόμενες ταινίες με το πέρασμα των χρόνων, και τόσο το κοινό όσο και οι κριτικοί υποδέχτηκαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό την συγκεκριμένη ταινία στην πρεμιέρα της την 2η μέρα του φεστιβάλ, και από τότε θεωρήθηκε φαβορί για το βραβείο το οποίο εν τέλει και κέρδισε.

«Πιστεύω στη ζωή, πιστεύω στην αγάπη και πιστεύω και στον κινηματογράφο» δήλωσε ο σκηνοθέτης Del Toro όταν δέχτηκε το βραβείο, το πρώτο του μετά από αρκετό καιρό – το τελευταίο το έλαβε το 2006 στις Κάννες για την ταινία «Ο Λαβύρινθος του Παν».

Το δεύτερο πιο «ποθητό» βραβείο του φεστιβάλ, το Grand Jury, πήγε στον Ισραηλινό Samuel Maoz για την ταινία «Foxtrot», και ήταν η πρώτη του επανεμφάνιση μετά το 2009 που κέρδισε το βραβείο Golden Lion με το αυτοβιογραφικό δράμα «Lebanon», ενώ η ταινία πρόκειται για μια αναλυτική τρίπτυχη ταινία για την θλίψη και τον στρατιωτικό πολιτισμό.

Το βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη πήγε στον Γάλλο Xavier Legrand για την ταινία «Custody» που πραγματεύεται ζητήματα γύρω από τα διαζύγιο και την επίπτωση του στα παιδία της οικογένειας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Legrand είναι ο μόνος διπλός νικητής της βραδιάς, γιατί μια διαφορετική κριτική επιτροπή του χάρισε και το βραβείο Lion of the Future για την καλύτερη «ντεμπούτο» ταινία του φεστιβάλ ανάμεσα σε όλες τις μεγάλους μήκους ταινίες που διαγωνίζονταν.

Ο Kamel El Basha τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου ηθοποιού για την συμμετοχή του στο πολιτικό δράμα «The Insult» ενώ η Charlotte Rampling επικράτησε ως καλύτερη ηθοποιός μεταξύ αρκετά ανταγωνιστικών υποψηφιοτήτων.

Τέλος το Special Jury Prize πήρε σπίτι του ο αυστραλιανός Warwick Thornton για το western «Sweet Country» ενώ το βραβείο καλύτερου σεναρίου δόθηκε στον Βρετανό-Ιρλανδό Martin McDonagh για το «Three Billboards Outside Ebbing, Missouri».

Αν και το φεστιβάλ κατηγορήθηκε ότι δεν είχε πολλές γυναικείες συμμετοχές στο φετινό φεστιβάλ, η κριτική επιτροπή έδωσε το βραβείο Horrizons για το καλύτερο ντοκιμαντέρ στην ταινία «Nico,1988» της Ιταλίδας Sussana Nicchiarelli, που αποτελεί ένα βιογραφικό του συγκροτήματος Velver Underground. Παράλληλα, μια ακόμα Γαλλίδα, η Celine Devaux, κέρδισε το βραβείο για την καλύτερη ταινία μικρού μήκους.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι το φεστιβάλ της Βενετίας είναι το πρώτο που έδωσε διαφορετικό βραβείο για ταινίες με τεχνολογία Virtual Reality και μεταξύ των νικητών στην κατηγορία αυτή βρέθηκε και ο Laurie Anderson,του οποίου ο νικητήριος λόγος ήταν μια κραυγή για την ανάγκη του κινηματογράφου να προχωρήσει και να υιοθετήσει καινούργιες τεχνικές και τεχνολογίες.

Διαβάστε περισσότερα για: , ,