Top-10: 10 διάσημες ταινίες που δεν γνωρίζατε ότι στηρίζονται σε κόμικ - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Top-10: 10 διάσημες ταινίες που δεν γνωρίζατε ότι στηρίζονται σε κόμικ

Top-10, Αφιερώματα | 2-9-2017 |

 

Από ότι φαίνεται, το μόνο που κάνει το Hollywood τελευταία, είναι να γυρίζει ταινίες με σούπερ ήρωες και μάλιστα με μεγάλη συχνότητα!Μετά την επιτυχία των ταινιών της Marvel και των ταινιών της DCEU, οι πιο πολλές παραγωγές έχουν σαν υπόβαθρο μια προϋπάρχουσα πνευματική ιδιοκτησία.

Βέβαια το γεγονός αυτό, της υπερπληθώρας ταινιών που στηρίζονται σε κόμικ, δεν είναι νέο φαινόμενο. Βιβλία κόμικ και μυθιστορήματα σε μορφή κόμικ, εμπνέουν σκηνοθέτες εδώ και δεκαετίες. Δεν έχουν όλα τα κόμικ σαν θέμα κάποιον που τυχαία παίρνει υπερβολική δόση ραδιενέργειας αλλά πολλά ασχολούνται με εγκλήματα, με φαντασία, με επιστημονική φαντασία, καθώς και με αληθινές ιστορίες.

Αυτή η λίστα περιλαμβάνει 10 παραδείγματα ταινιών που πιθανώς να μην ξέρατε ότι βασίζονται σε κόμικ!

1. Road to Perdition

” O Δρόμος της Απώλειας” ήταν μια σειρά από κόμικ σχεδιασμένη από τον Richard Piers Radner για την Paradox Press, η οποία είναι έκδοση των DC κόμικ . Υπήρχαν τέσσερις ιστορίες, οι οποίες χωρίζονταν στα: Ο δρόμος της απώλειας, προς τον δρόμο της απώλειας, o δρόμος προς την κόλαση και ο δρόμος προς τον παράδεισο. Η ταινία βασίζεται στο πρώτο βιβλίο, τον δρόμο της απώλειας.

Η ιστορία ακολουθεί τον Michael O’Sullivan, έναν επαγγελματία δολοφόνο για ένα συνδικάτο εγκλήματος κατά την διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης την δεκαετία του ’20.Προδίδεται από αυτούς για τους οποίους δουλεύει και αναγκάζεται να δραπετεύσει με τον γιο του, ενώ επιδιώκει να γυρέψει εκδίκηση. Βασίζεται στην ζωή ενός αληθινού γκάνγκστερ, του John Patrick Looney που τελικά έχασε τον γιο του από έναν αντίπαλο αξιωματικό στο Illinois.

Τα βιβλία αξίζουν πραγματικά και είναι πολύ ενδιαφέρον να ανακαλύψει κάποιος αυτά που δεν παρουσιάζονται στην ταινία. Η ταινία είναι αρκετά απολαυστική και ο Tom Hanks δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία, αλλά καλό θα ήταν να διαβάσετε και τα βιβλία για να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορίας!!

2. A History of Violence

O David Cronenberg προσπάθησε να μεταφέρει το  βιβλίο στηριζόμενο σε κόμικ, A History of Violence, το 2005, στην μεγάλη οθόνη. Το κόμικ εκδόθηκε από την Paradox Press (Vertigo/DC), το 1997 από τον  John Wagner, εικονογραφημένο από τον Vince Locke. To μυθιστόρημα σε μορφή κόμικ αποτελείται από 290 σελίδες και διαφέρει σε αρκετά σημεία από την μεταφορά του στην οθόνη.

Το πρώτο  μισό της ταινίας είναι σχεδόν ίδιο με το κόμικ. Ο ιδιοκτήτης καφέ, Tom McKenn, αποτρέπει μία ληστεία και γίνεται εθνικός ήρωας στην τηλεόραση, κάτι το οποίο τραβάει την προσοχή κάποιων μαφιόζων, οι οποίοι έρχονται στην μικρή πόλη για να καθαρίσουν τον άντρα που ήξεραν ότι έλεγαν Joey. Μετά από αυτό, η ιστορία διαφέρει σημαντικά αν και ακολουθεί το ίδιο θέμα.

Ο Joey είχε εμπλακεί σε μια ληστεία με τον φίλο του Richie, τον οποίο εγκατέλειψε σε κάποιους άντρες που τον βασάνισαν και τον σκότωσαν. Ο Joey κατάφερε να φύγει από την πόλη της Νέας Υόρκης, φτιάχνοντας καινούρια ζωή και με διαφορετικό πλέον όνομα!

Στο δεύτερο μισό της ταινίας, ο Tom/Joey επιστρέφει στην Νέα Υόρκη και συναντάει τον γιο του αρχιεγκληματία, τον οποίο είχαν σκοτώσει αυτός και ο Richie, κατά την διάρκεια της ληστείας. Μαθαίνει ότι ο Richie δεν σκοτώθηκε ποτέ, αλλά βασανιζόταν συνεχώς τα τελευταία 20 χρόνια και πως ζει ακόμα… κατά κάποιον τρόπο.

Το βιβλίο είναι ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα για τους λάτρεις του εγκλήματος και της δράσης. Η ταινία κατάφερε να αποδώσει αρκετά καλά το πνεύμα του κόμικ αλλά όπως και στην προηγούμενη ταινία, θα ήταν πολύ καλό να διαβάσετε το κόμικ για να πάρετε μία γεύση της ατμόσφαιρας που μας δίνει ο Wagner.

3. The Crow

 

To κοράκι του James O’Barr’s, εκδόθηκε από την Caliber Press, το 1989 αποτελούμενο από 4 μέρη. Το φιλμ στηρίζεται σε αυτά τα μέρη, καθώς και σε άλλα κόμικ που εκδόθηκαν μεταξύ του 1988 και του 1990, στηριζόμενα στον χαρακτήρα του Κορακιού.

Στην ταινία, ο Eric Draven σκοτώνεται και η αρραβωνιαστικιά του βιάζεται και δολοφονείται εξαιτίας των παραπόνων της σχετικά με ένα σπίτι. Έναν χρόνο αργότερα, ο Draven επανέρχεται στην ζωή από ένα κοράκι και του προσδίδονται δυνάμεις που το κάνουν σχεδόν άτρωτο, έτσι επιδιώκει να εκδικηθεί τον τύπο που σκότωσε αυτόν και την αρραβωνιαστικιά του, την Shelly. Δυστυχώς, ο πρωταγωνιστής, Brandon Lee, σκοτώθηκε σε ένα ατύχημα στα γυρίσματα.

Τα κόμικ χωρίζονται σε τέσσερα μέρη: Τον “Πόνο”, τον “Φόβο”, την “Ειρωνεία” και την “Απόγνωση”. Το Κοράκι εκδικείται τους άντρες που τον σκότωσαν, οι οποίοι έχουν τα ίδια ονόματα και στην ταινία: Tin Tin, Tom Tom, Funboy, T-Bird και Top Dollar.Καταδιώκει τους δολοφόνους του αμείλικτα και δεν τον οδηγεί τίποτα άλλο, παρά η δίψα του για εκδίκηση.

Η καλλιτεχνική επιμέλεια του κόμικ ήταν ξεχωριστή και ιδιαίτερη για την εποχή του, αλλά παρόλα αυτά η ταινία κατάφερε να αποδώσει την ατμόσφαιρα αρκετά καλά και από άποψη σκηνογραφική, καθώς και από άποψη κοστουμιών και μέικ απ.

4. Kingsman: The Secret Service

Ο Kingsman: The Secret Service στηρίζεται στην σειρά κόμικ των Mark Millar και Dave Gibbons που εκδόθηκαν από την  Icon Comics το 2012-2013.

Η σειρά αποτελείται από 6 κομμάτια και ήταν έμπνευση για την ταινία, η οποία ακολουθεί με έναν χαλαρό τρόπο τα βιβλία. Παρόλο που τα κόμικ αποδίδουν φόρο τιμής στην δουλειά του Ian Fleming και κατά συνέπεια στον ήρωά του, James Bond, καθώς και σε άλλους σούπερ ήρωες, η ταινία αρκείται μόνο στους βασικούς χαρακτήρες των κόμικ και χρησιμοποιεί και διαφορετικά πρόσωπα για να διηγηθεί την εξέλιξη της ιστορίας.

Τα κόμικ ξεκινάνε με έναν τύπο, τον Mark Hamill, που κρατείται στην Ελβετία όμηρος από κάποιους τρομοκράτες. Ένας Βρετανός μυστικός πράκτορας αλά James Bοnd, καταφθάνει για να σώσει τον Χάμιλ, αλλά και οι 2 σκοτώνονται κατά την διάρκεια της απόδρασης. Και από εκεί και πέρα ξεκινούν διάφορες περιπέτειες…

Αν έχετε δει την ταινία, θα ξέρετε ότι διαφέρει αρκετά από τα κόμικ, αλλά και τα κόμικ είναι πολύ καλά. Ο Mark Millar είναι ένας απίστευτος παραμυθάς που έδωσε στον κόσμο και τα Kick Ass, καθώς και το Wanted, τα οποία έχουν γυριστεί επίσης, σε ταινίες!

5. Men in Black

 

Η ταινία του 1997, το διάσημο Men in Black , βασίζεται στο κόμικ“The Men in Black” , το οποίο εκδόθηκε από την Aircel Comics (Malibu/Marvel) το 1990. Τα κόμικ, θα έλεγε κανείς πάντως, ότι δεν έχουν πολλά κοινά με την ταινία..

Στο άντρες με τα μαύρα, λοιπόν, οι ομώνυμοι άντρες, είναι μέλη μιας διεθνούς κατασκοπικής οργάνωσης, στην οποία, όπως και στην εκδοχή της ταινίας, κάνουν συγκεκριμένες δραστηριότητες στην Γη. Φυσικά, στο κόμικ, εξετάζεται περισσότερο η πιθανότητα του να υπάρχουν δαίμονες, ζόμπι, λυκάνθρωποι και διάφορα άλλα είδη μυθικών πλασμάτων τα οποία μπορεί να κατοικούν στον πλανήτη, άγνωστα στο ευρύ κοινό.

Υπάρχουν κάποιες ομοιότητες στην πλοκή και στους χαρακτήρες, όσον αφορά τον συσχετισμό του κόμικ με την ταινία.Όμως, αξίζει κάποιος να διαβάσει τα κόμικ για να δει μέχρι που μπορεί να φτάσει η φαντασία του εκάστοτε κομικογράφου, καθώς μετά εμπλέκονται εξωγήινοι, καθώς και παραφυσικές δραστηριότητες στην γη και εκτός γης!

6. From Hell

 

Το κόμικ “Από την κόλαση” ή αγγλιστί, From Hell βασίζεται στην σειρά κόμικ με το ίδιο όνομα από τον Άλαν Μουρ, με την αρτιστική επιμέλεια από τον Eddie Campbell, για τις εκδόσεις Top Shelf Productions, μεταξύ 1989 και 1996. Ο τόμος με όλα τα κόμικ εκδόθηκε το 1999 και είχε συνολικά 572 σελίδες.

Ο Alan Moore μίσησε την μεταφορά της ιστορίας στην οθόνη, η οποία δεν ήταν και πολύ πιστή στην αρχική δουλειά του συγγραφέα. Ήταν πολύ δυσαρεστημένος με τον χαρακτήρα του Frederick Abberline, τον οποίο υποδύθηκε ο Johnny Depp. Όταν ρωτήθηκε την γνώμη του για την ενσάρκωση του ήρωα, απάντησε: “Ο Johnny Depp έκρινε σκόπιμο να υποδυθεί έναν δανδή εθισμένο στο αψέντι και βυθισμένο στην χρήση οπίου, με ένα κούρεμα ανάλογο του ντυσίματός του, στην Αστυνομία του Metropolitan το 1888. Πράγμα το οποίο, πιο πιθανό θα ήταν να είχε επιφέρει το να τον βαρέσουν οι υπόλοιποι συνάδελφοί του, αν όντως ήταν έτσι ο  Frederick Abberline, εκείνη την εποχή.”

Το κόμικ είναι σαφώς καλύτερο από την ταινία και μεταφέρει το κλίμα της εποχής όπου ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης σκότωνε γυναίκες, το οποίο το χρησιμοποιούσαν σαν κάλυψη, σαν συνομωσία για να αποκρυφτεί το γεγονός της γέννησης ενός εξώγαμου βασιλικού μωρού. Αυτή η θεωρία, υποστηρίζεται από πολλούς, ότι δεν υπήρξε ο Τζακ, αλλά πως εμπλέκεται σε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και στην γέννηση ενός “παράνομου” μωρού, ο Πρίγκιπας Albert Victor, που ήταν Δούκας του Clarence, εκείνη την εποχή. Η ιστορία είναι φυσικά φανταστική, αλλά παραθέτει αρκετά λεπτομερώς τα εγκλήματα που έγιναν τότε.

Ο τίτλος δόθηκε από την μόνη αλληλογραφία που λέγεται πως έστειλε ο Τζακ στην αστυνομία. Το γράμμα ήταν γραμμένο με αίμα και έγραφε την φράση, “Από την κόλαση”. Μέσα περιείχε ένα νεφρό…

7. Timecop

Αυτή η ταινία μπορεί να μην είναι από τις καλύτερες που έχουν κυκλοφορήσει, αλλά από άποψη τεχνολογίας ήταν αρκετά μπροστά. Είναι μία από τις καλύτερες ταινίες του Jean-Claude Van Damme και σίγουρα αξίζει να την δείτε, γιατί έχει πολλή πλάκα. Μπορεί να μην γνωρίζετε ότι βασίζεται σε μια ιστορία των Dark Horse Comics του 1992.

Υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφορές μεταξύ του κόμικ και της ταινίας, αλλά γενικά έχουν στοιχεία που τα ενώνουν. Στα αυθεντικά κόμικ, ο κύριος χαρακτήρας, Max Walker, γυρίζει πίσω στο 1930, για να σταματήσει έναν παράνομο ταξιδιώτη στον χρόνο που κλέβει διαμάντια…

Τα κόμικ έχουν πολλή πλάκα, καθώς και η ταινία. Είναι η ταινία του παραδόξου σχετικά με το παράδοξο και μας δείχνει πως το ταξίδι πίσω στον χρόνο μπορεί να μπερδέψει τα πράγματα περισσότερο.

8. The Rocketeer

H ταινία Rocketeer, εμφανίστηκε στο  Starslayer #1 και εκδόθηκε από την Pacific Comics το 1982. Ο χαρακτήρας δημιουργήθηκε από τον Dave Stevens, σαν ένας φόρος τιμής σε παρόμοιους χαρακτήρες ταινιών από το 1930 έως το 1950. H ταινία της Disney, με το ίδιο όνομα βγήκε στους κινηματογράφους το 1991 και ακολουθεί πάνω κάτω την ιστορία που εκτυλίσσεται στο κόμικ.

Ο Cliff Secord ήταν ένας κασκαντέρ πιλότος, ο οποίος βρίσκει ένα μυστηριώδες  jetpack, το 1938 και το χρησιμοποιεί σε διάφορες περιπέτειές του που διαδραματίζονται στο Λος Άντζελες και στην Νέα Υόρκη. Η ταινία ακολουθεί τον ίδιο χαρακτήρα σε παρόμοιες καταστάσεις, δηλαδή και αυτός ανακαλύπτει ένα jetpack εγκαταλελειμμένο από κάποιους κακοποιούς που ξεφεύγουν από την αστυνομία. Το jetpack κατασκευάστηκε από τον Howard Hughes και είναι το εργαλείο που χρησιμοποιούν οι ναζί στην ταινία για να φτιάξουν έναν στρατό από πυραυλάνθρωπους.

9. Weird Science

Η ταινία του 1985, Weird Science, είναι μεταφορά του ομώνυμου κόμικ από την EC Comics. Η ταινία περιλαμβάνει κάποιους σπασίκλες, οι οποίοι δημιουργούν μία μαγική γυναίκα, την οποία υποδύεται η Kelly Le Brock. Αυτή η γυναίκα τους δημιουργεί ένα σωρό προβλήματα ενώ παράλληλα τους βοηθάει να γίνουν οι ανεξάρτητοι, χαλαροί άντρες που ήξερε ότι μπορούσαν να γίνουν. Είναι μια πολύ ωραία ταινία, η οποία διαφέρει όμως αρκετά από το κόμικ.

Μπορείτε να διαβάσετε όλη την αυθεντική ιστορία online εδώ.

10. The Mask

The Mask (η μάσκα), έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο Dark Horse Presents #10 τον Σεπτέμβριο του 1987. Ο χαρακτήρας και τα γεγονότα του κόμικ είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που παρουσιάζονται στην ταινία του 1994, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Jim Carrey. Οι χαρακτήρες μοιάζουν αρκετά, αλλά η συμπεριφορά τους είναι σημαντικά διαφορετική μεταξύ των 2 μορφών απόδοσης (ταινίας και κόμικ).

Το κόμικ απεικονίζει τον  Stanley Ipkiss, ο οποίος, όπως και στην ταινία είναι ένας νευρωτικός και ήσυχος άντρας που μια μέρα βρίσκει την μάσκα σε ένα μαγαζί με αντίκες και παλιά πράγματα. Η μάσκα αρχίζει να μιλάει στον Stanley, ώσπου κάποια στιγμή την βάζει στο πρόσωπό του και γίνεται ο ομώνυμος χαρακτήρας. Σαν άνθρωπος-μάσκα μπορεί να εκδικηθεί επιτέλους, αυτούς που τον αδίκησαν και αυτό κάνει! Και από εκεί και πέρα ξεκινάει μια περιπέτεια με απρόβλεπτες εξελίξεις!

Τα κόμικ είναι πολύ πιο βίαια από την ταινία αλλά επίσης διηγούνται και μια διαφορετική ιστορία! Είναι αρκετά διασκεδαστικά και πρέπει οπωσδήποτε να τα διαβάσετε, αν είστε φαν του είδους! Βέβαια, η ταινία αξίζει όσο τίποτα άλλο, μόνο και μόνο για την παλαβή ερμηνεία του Jim Carrey!