Σερβία και Ελλάδα ενώνουν τις δυνάμεις τους στην κινηματογραφική διανομή – Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Σερβία και Ελλάδα ενώνουν τις δυνάμεις τους στην κινηματογραφική διανομή

Ειδήσεις | 18-8-2017 |

Συμφωνία συνεργασίας στη διανομή τίτλων υπέγραψαν χθες 18 Αυγούστου οι Ηλέκτρα Βενάκη, γενική διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, και Boban Jevtić, επικεφαλής του Κέντρου Κινηματογράφου της Σερβίας, στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Σαράγεβο.

Η συνεργασία έγκειται στην αμοιβαία υποστήριξη μεταξύ Ελλήνων και Σέρβων διανομέων και υπαγορεύει την άμεση ανάληψη ευθύνης για μετάφραση και υποτιτλισμό. Απλούστερα, όταν ένας Σέρβος διανομέας αγοράσει έναν ελληνικό τίτλο προς διανομή στις αίθουσες, τότε το Κέντρο Κινηματογράφου της Σερβίας αναλαμβάνει τα έξοδα της μετάφρασης/υποτιτλισμού ενώ είναι πιθανό να παράσχει και οικονομική ενίσχυση στο διανομέα. Με τον ίδιο τρόπο θα κινηθεί και το ΕΚΚ στην αντίστοιχη συναλλαγή.

Παρά τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, δεν έχει σημειωθεί ποτέ προηγουμένως συνεργασία στο χώρο της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Η Σερβία είχε περισσότερες συμπαραγωγές με τη Νότια Κορέα παρά με την Ελλάδα, όλως περιέργως

δήλωσε στο Screendaily ο Jevtić. Φέτος το καλοκαίρι παρακολούθησε την πρώτη ελληνο-σερβική παραγωγή και πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Έλληνα σκηνοθέτη Νίκου Χαραλαμπόπουλου, ο οποίος είναι ήδη γνωστός – ως Nikos Labôt – με το μικρού μήκους φιλμ The Dog, και μετρά πολλές συμμετοχές και βραβεία στα κινηματογραφικά φεστιβάλ. Το πρότζεκτ τιτλοφορείται Her Job και η υλοποίησή του έγινε μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος First Films First του Ινστιτούτου Goethe, ενώ συμμετείχαν στην παραγωγή οι εταιρείες Homemade Films και Sense Production (Σερβία).

Μετά από αυτό, σκεφτόμασταν πως θα έπρεπε οι ταινίες μας (εγχώριες παραγωγές) να προβληθούν στις αίθουσες και μια σταθερή και απτή συμφωνία μπορεί να αποδώσει

Η Βενάκη με της σειρά της δήλωσε οι δύο χώρες, ως μέλη του ΝΑ Ευρωπαϊκού Κινηματογραφικού Δικτύου (SEE), συζητούν πως θα αυξηθεί η προσέλευση του κοινού, και θεωρεί σημαντικό να μην περιοριστεί αυτό στην Αθήνα και το Βελιγράδι. Μέχρι στιγμής η προβολή ταινιών από της μιας χώρας στην άλλη είναι ανύπαρκτη, και η Βενάκη θα περιμένει τις αντιδράσεις και κινήσεις των διανομέων, παραγωγών και σκηνοθετών μετά την εφαρμογή των νέων δεδομένων.

Η κίνηση αυτή αποτελεί ερέθισμα για τους διανομείς και πιστεύουμε πως υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για τις παραγωγές μας. Κι αυτό είναι το πρώτο βήμα για περαιτέρω ανάπτυξη, προσέθεσε ο Jevtić.

Διαβάστε περισσότερα για: , , , , , , , , , , , , ,