Σκληρή λογοκρισία για το πολιτικό ντοκιμαντέρ «An Insignificant Man» στην Ινδία – Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Σκληρή λογοκρισία για το πολιτικό ντοκιμαντέρ «An Insignificant Man» στην Ινδία

Ειδήσεις | 7-7-2017 |

Το πολιτικό ντοκιμαντέρ «An Insignificant Man» έχει προβληθεί σε πάνω από 30 διαφορετικά φεστιβάλ κινηματογράφου από την πρεμιέρα του την περασμένη χρονιά στο Τορόντο στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου. Παρ’ όλα αυτά, στην Ινδία – στην χώρα που αναμένεται να έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο η ταινία- η λογοκρισία δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.

Η επιτροπή λογοκρισίας της Ινδίας αρνείται να δώσει στους σκηνοθέτες της ταινίας Khushboo Ranka και Vinay Shukla, το λεγόμενο «exhibition certificate» που αποτελεί ένα απαραίτητο έγγραφο για κάθε θεατρική παράσταση που δύναται να προβληθεί στην Ινδία, μέχρι να πάρουν γραπτή άδεια από όλους τους πολιτικούς που εμφανίζονται στην ταινία συμπεριλαμβανομένων και του πρωθυπουργού Narendra Modi.

Την περασμένη βδομάδα ο δικηγόρος των δύο σκηνοθετών τους ενημέρωσε ότι η επιτροπή δεν έχει καν ορίσει ημερομηνία για επανεξέταση του ζητήματος.

Οι δύο σκηνοθέτες δηλώνουν πως αν και ήταν αναμενόμενο να υπάρχει κάποια καθυστέρηση στην προβολή της ταινίας, καθώς ταινίες πολιτικού περιεχομένου στην Ινδία δεν είναι πάντα ευπρόσδεκτες, αλλά δεν περίμεναν μια τέτοια ακραία κατάσταση. Συγκεκριμένα δήλωσαν «το να ζητάς άδεια από τον πρωθυπουργό της Ινδίας είναι σαν να θέτεις ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο στην κυκλοφορία της ταινίας».

Η ταινία «An Insignificant Man» ακολουθεί την άνοδο στην εξουσία του Arvind Kejriwal, αρχηγού ενός νέου πολιτικού κόμματος που ονομάζεται «The Common Man’s Party». Επειδή το ντοκιμαντέρ πραγματώνεται ποικίλες πολιτικές διαφθορές και κριτικάρει τα δύο κυρίαρχα κόμματα της χώρας, υφίσταται σκληρή λογοκρισία, όπως και πολλοί συγγραφείς που τολμούν να εκφέρουν παρεμφερείς γνώμες. Παρ’ όλα αυτά, η λογοκρισία δεν περιορίζεται μόνο σε πολιτικά θέματα καθώς δεν είναι λίγες οι ταινίες στις οποίες έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία για άλλους λόγους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της ταινίας «Lipstick Under My Burkha» που απαγορεύτηκε καθώς απευθυνόταν κυρίως σε γυναίκες.