Αυλαία για την σπουδαία Jeanne Moreau – Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Αυλαία για την σπουδαία Jeanne Moreau

Ειδήσεις | 31-7-2017 |

Η Jeanne Moreau, η σπουδαία ηθοποιός του γαλλικού κινηματογράφου, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών. Η ηθοποιός συνδέθηκε όσο λίγες με τη Nouvelle Vague ενώ στη συνέχεια συνεργάστηκε με σχεδόν όλους τους μεγάλους μεταπολεμικούς σκηνοθέτες και γύρισε συνολικά πάνω από 100 ταινίες ενώ ασχολήθηκε και με το τραγούδι.

Γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου του 1928 στο Παρίσι, όπου άφησε και την τελευταία της πνοή. Στη διάρκεια της καριέρας της ερμήνευσέ πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα των Σαίξπηρ, Μολιέρου, Τουργκένιεφ, Τένεσι Γουίλιαμς, Ζαν Κοκτώ, Τζωρτζ Μπέρναρ Σω και πολλών άλλων ενώ συνεργάστηκε με μεγάλους σκηνοθέτες όπως ο Orson Welles, o Luis Buñuel, o Louis Malle, o François Truffaut, ο Jean-Luc Godard, o Peter Brook, o Michelangelo Antonioni, o Elia Kazan , o Rainer Werner Fassbinder, o Wim Wenders και ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος. Η ίδια επίσης σκηνοθέτησε τις ταινίες “Lumière” το 1976 και “L’Adolescente” το 1979.


Το 1960 κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στις Κάννες για την ταινία “Moderato Cantabile” ενώ το 1992 τιμήθηκε με το Bραβείο César για την ερμηνεία της στην ταινία “La vieille qui marchait dans la mer“.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών δύο φορές, το 1975 και το 1995, και Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Βερολίνου το 1983.

Διαβάστε περισσότερα για: