Αποχαιρετώντας την Cécile Décugis – Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Αποχαιρετώντας την Cécile Décugis

Ειδήσεις | 26-7-2017 |

Η σπουδαία film editor Cécile Décugis έφυγε από τη ζωή στις 11 Ιουνίου του 2017. Παρ’ όλα αυτά στο διαδίκτυο αλλά και στις εφημερίδες δεν δημοσιεύτηκαν επικήδειοι που να εξυμνούν το ταλέντο της, τις ικανότητές της καθώς και τη σημασία του ρόλου της στην αναγνώριση του Νέου Κύματος του Γαλλικού Κινηματογράφου που έμεινε γνωστό ως Nouvelle vague.

Η Décugis ξεκίνησε την καριέρα της τη δεκαετία του 1950 και η πρώτη ταινία στην οποία δούλεψε ήταν το “Les Mistons”, μια ταινία μικρού μήκους, σκηνοθετημένη από το νεαρό François Truffaut το 1957. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Jean-Luc Godard, και πάλι, σε μια ταινία μικρού μήκους ενώ ακολούθησαν το “Breathless” (Godard, 1960) και το “Shoot the Piano Player” (Truffaut, 1960), δύο ταινίες σταθμός στην ιστορία του cinema, στις οποίες εργάστηκε η Décugis. Παράλληλα συμμετείχε ενεργά σε διάφορα πολιτικά κινήματα, γύρισε film για τον αγώνα των Αλγερινών για την ανεξαρτησία τους από τους Γάλλους, ενώ φυλακίστηκε γιατί είχε επιτρέψει να διαμένουν στο διαμέρισμά της μέλη του FLN.

Μέχρι τη δεκαετία του 1990, όταν και αποσύρθηκε, συμμετείχε σε πάνω από 30 ταινίες και συνεργάστηκε με σπουδαίους σκηνοθέτες όπως οι Luc Moullet, Eric Rohmer, Jean-André Fieschi και Werner Schroeter.

Διαβάστε περισσότερα για: ,