Ανακοινώθηκαν οι τρεις ταινίες φιναλίστ που θα διαγωνιστούν για το βραβείο LUX - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ανακοινώθηκαν οι τρεις ταινίες φιναλίστ που θα διαγωνιστούν για το βραβείο LUX

Βραβεία, Ειδήσεις | 25-7-2017 |

Σήμερα, στη συνέντευξη τύπου της “Γιορτής των Σκηνοθετών” (Giornate degli Autori) στα πλαίσια του “Venice Days”, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανακοίνωσε τις τρεις ταινίες που θα διαγωνιστούν για το βραβείο LUX, αυτή τη χρονιά:

BPM (BEATS PER MINUTE), του Robin Campillo – Γαλλία

SÁMI BLOOD, της Amanda Kernell – Σουηδία, Νορβηγία, Δανία

WESTERN, της Valeska Grisebach – Γερμανία, Βουλγαρία, Αυστρία

Αυτή θα είναι η 11η χρονιά του διαγωνισμού. Από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο, οι τρεις ταινίες θα προβληθούν σε παραπάνω από 50 πόλεις και φεστιβάλ των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ανάμεσα τους και η Ελλάδα, με το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης). Οι ταινίες θα μεταφραστούν στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έτσι όλοι οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να ανακαλύψουν αυτές τις ταινίες και τα θέματα που αυτές προσεγγίζουν.

Το κινηματογραφικό βραβείο LUX,όπως αναφέρει η επίσημη φετινή ανακοίνωση, είναι ένα εργαλείο που αναδεικνύει την πολυπλοκότητα της Ευρωπαϊκής ταυτότητας, καθώς ερμηνεύει και παρουσιάζει τις πραγματικότητες των Ευρωπαϊκών επιτυχιών και προκλήσεων. Οι τρεις ταινίες αποδεικνύουν την επιθυμία του θεσμού να αγκαλιάσει μια απρόβλεπτη ποικιλία τόνου και είδους όπως ποτέ πριν:

Η τρίτη ταινία του Robin Campillo ακολουθεί μια ομάδα ακτιβιστών που προσπαθούν να αφυπνίσουν τον κόσμο σχετικά με το AIDS, στη Γαλλία του 1992, ώστε να έρθει γρήγορα πρόοδος όσον αφορά την έρευνα και την πρόληψη.

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Amanda Kernell διηγείται την ιστορία ενός νεαρού Lapp κοριτσιού που ονειρεύεται μια διαφορετική ζωή και απομακρύνει τον εαυτό της από την κοινότητα της, λόγω ρατσιστικών συμπεριφορών.

Η τρίτη σκηνοθετική απόπειρα της Valeska Grisebach είναι η ιστορία μερικών Γερμανών εργατών σε ένα σταθμό υδροηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία, εμποτισμένη με στοιχεία από κλασσικές ιστορίες καουμπόηδων και Ινδιάνων, ενώ ταυτόχρονα θίγονται τα θέματα της οικονομικής μετανάστευσης και ενσωμάτωσης.

Τα 751 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα κληθούν να ψηφίσουν μία από τις τρεις διαγωνιζόμενες ταινίες και στις 15 Νοεμβρίου, θα ανακοινωθεί ο νικητής, σε επίσημη τελετή στο Στρασβούργο, ο οποίος ο θα λάβει επιπλέον υποστήριξη για την παγκόσμια προώθηση της ταινίας.

Οι προηγούμενοι νικητές του βραβείου LUX:

“Toni Erdmann” (2016), “Mustang” (2015), ”Ida” (2014), ”The Broken Circle Breakdown” (2013),  ”Io sono Li” (2012), ”Les Neiges du Kilimandjaro” (2011), ”Die Fremde” (2010), ”Welcome” (2009), ”Le silence de Lorna” (2008) και ”Auf der anderen Seite” (2007).

Στις 2 Ιουλίου, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Karlovy Vary είχε ανακοινωθεί η τελική δεκάδα για το βραβείο, η οποία περιελάμβανε τις παρακάτω ταινίες:

  1. A CIAMBRA
  2. BPM(BEATS PER MINUTE)
  3. GLORY
  4. HEARTSTONE
  5. KING OF THE BELGIANS
  6. SÁMI BLOOD
  7. SUMMER 1993
  8. THE LAST FAMILY
  9. THE OTHER SIDE OF HOPE
  10. WESTERN
Διαβάστε περισσότερα για: , , ,