Ο Iñárritu φέρνει την Εικονική Πραγματικότητα στις Κάννες – Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ο Iñárritu φέρνει την Εικονική Πραγματικότητα στις Κάννες

Ειδήσεις, Φεστιβάλ | 19-5-2017 |

Ο βραβευμένος με δύο Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας Μεξικανός σκηνοθέτης έφερε νέο αέρα στο φεστιβάλ των Καννών με το νέο του installation το οποίο τιτλοφορείται Carne y Arena και αφορά στο προσφυγικό.

Είναι η πρώτη φορά που στις Κάννες παρουσιάζεται ένα τέτοιο εγχείρημα, οπότε καταλαβαίνουμε πως είναι βαραίνουσας σημασίας η συνεισφορά του Iñárritu στο φετινό φεστιβάλ των Καννών.

Όσοι παίρνουν μέρος σε αυτό, αρχικά τοποθετούνται σε ένα δωμάτιο γεμάτο με παπούτσια και άλλα πράγματα τα οποία έχουν βρεθεί στα σύνορα ΗΠΑ και Μεξικό. Τους ζητείται να αφαιρέσουν τα υποδήματά τους και ύστερα να προχωρήσουν στον χώρο όπου θα φορέσουν τα σύνεργα εικονικής πραγματικότητας. Οι πρώτες εικόνες που βλέπει κανείς είναι αυτές της απέραντης ερήμου και μόνο μετά από λίγο μπορεί να διακρίνει την παρουσία μιας μεγάλης σε ηλικία γυναίκας η οποία έρχεται προς τα εμάς.

Απ’ ότι γίνεται εμφανές, αυτός που προσπαθεί να την περάσει από τα σύνορα έχει χάσει την υπομονή του μαζί της και σύντομα μια μικρή ομάδα μεταναστών μας περικυκλώνει για να ακολουθήσουν θόρυβοι από ελικόπτερα και τζιπ επανδρωμένα με άντρες της υπηρεσίας φύλαξης συνόρων, οι οποίοι κραδαίνουν τα όπλα τους κατά πάνω μας. Ο μετέχων τότε μπορεί να κινηθεί ελεύθερα ανάμεσα στα οργισμένα πρόσωπά τους ενώ, απ’ ότι ακούγεται, η απεικόνιση είναι τόσο πειστική ώστε ορισμένοι σήκωσαν ψηλά τα χέρια τους.

Σύμφωνα με τον δημιουργό, εμπνεύστηκε από πολλές ιστορίες μεταναστών που προσπάθησαν να διασχίσουν τα σύνορα για μια καλύτερη ζωή, ενώ πολλοί από αυτούς προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στο project. Όταν, μάλιστα, αυτοί που δοκίμασαν αυτή την εμπειρία οδηγούνται στο μέρος όπου άφησαν τα παπούτσια τους, ακούνε τις μαρτυρίες των ατόμων από τα οποία άντλησε έμπνευση το συγκεκριμένο installation.

Διαβάστε περισσότερα για: , , ,