Πέθανε ο Jonathan Demme, σκηνοθέτης της "Σιωπής των Αμνών" – Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Πέθανε ο Jonathan Demme, σκηνοθέτης της “Σιωπής των Αμνών”

Ειδήσεις | 26-4-2017 |

Στα 73 του έφυγε από τη ζωή ο, βραβευμένος με Oscar, σκηνοθέτης Jonathan Demme.

Το 2010 είχε διαγνωστεί με καρκίνο, τον οποίο αρχικά ξεπέρασε, αλλά στη συνέχεια η ασθένεια επανεμφανίστηκε, το 2015, με αποτέλεσμα τις τελευταίες εβδομάδες η καταστασή του να χειροτερέψει.

Ο Demme γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1944 στη Νέα Υόρκη όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.

Ξεκίνησε την κινηματογραφική του καριέρα τη δεκαετία του 1970 με ταινίες όπως το “Caged Heat” και το “Citizens Band” ενώ τη δεκαετία του 1980 έγινε γνωστός μέσα από ταινίες όπως το “Something Wild” και το “Married to the Mob“.

Το 1991 ήταν κομβική χρονιά για τον σκηνοθέτη καθώς η “Σιωπή των Αμνών” έγινε μία από τις τρεις, μέχρι σήμερα, ταινίες που κατάφερε να αποσπάσει Oscars και στις πέντε μεγάλες κατηγορίες (Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α Ανδρικού Ρόλου, Α Γυναικείου Ρόλου και Διασκευασμένου Σεναρίου).

Η καριέρα του συνέχισε την ανοδική της πορεία καθώς το 1993 σκηνοθέτησε την ταινία “Philadelphia“, με τους Tom Hanks και Denzel Washington, με θέμα το AIDS σε μια εποχή που το Hollywood φοβόταν να αγγίξει τέτοια ζητήματα.

Στη συνέχεια ο Demme σκηνοθέτησε διάφορες ταινίες όπως το “The Truth About Charlie“, το “The Manchurian Candidate” καθώς και το “Rachel Getting Married” του 2008. Τελευταία του ταινία ήταν το “Ricki and the Flash” του 2015.

Παράλληλα σημαντικός σταθμός της καριέρας του ήταν το “Stop Making Sense“, ένα ντοκιμαντέρ για τους Talking Heads, το οποίο ενθουσίασε κοινό και κριτικούς και παραμένει αξεπέραστο μέχρι και σήμερα. Ο Demme αγαπούσε τα ντοκιμαντέρ κάτι που γίνεται φανερό και από το τελευταίο του δημιούργημα “Justin Timberlake + The Tennessee Kids” το οποίο και γύρισε για λογαριασμό του Netflix.

O Jonathan Demme υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους σκηνοθέτες και το κενό που αφήνει πίσω του είναι μεγάλο, αντίστοιχο με το τεράστιο έργο του.