Βραβεία Ίρις 2017-Μερικές προβλέψεις και σκόρπιες σκέψεις – Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Βραβεία Ίρις 2017-Μερικές προβλέψεις και σκόρπιες σκέψεις

Βραβεία | 21-3-2017 |

Έφτασε, λοιπόν, η μέρα που θα ανακοινωθούν τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Οι υποψηφιότητες σε κάθε κατηγορία πολλές και δυνατές, οπότε είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι μέλει γενέσθαι. Υπάρχουν τα ξεκάθαρα φαβορί, αλλά πάντα υπάρχει η πιθανότητα της ανατροπής. Με αυτές τις σκέψεις ως γνώμωνα, ας προσπαθήσουμε να σταχυολογήσουμε κάποιες από τις κατηγορίες και να δούμε λίγες ώρες από τώρα κατά πόσο μέσα πέσαμε.

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Μυθοπλασίας

20 οι ταινίες που διαγωνίζονται για το έπαθλο με μερικά πολύ δυνατά ονόματα μερικών εξ’ αυτών. Ο Τάσος Μπουλμέτης μας μάγεψε με το Νοτιά του, αναρωτηθήκαμε αν Όντως Φιλιούνται μαζί με τον Γιάννη Κορρέ, απογοητευτήκαμε από τη Ρόζα της Σμύρνης, προβληματιστήκαμε με το αινιγματικό Park της Σοφίας Εξάρχου και γνωρίσαμε μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα ταινία δράσης στο Short Fuse μεταξύ άλλων. Αλλά αν κάτι σάρωσε τις εντυπώσεις και ταξίδεψε μέχρι και το εξωτερικό, παίρνοντας το φεστιβαλικό κοινό και τους κριτικούς με το μέρος του, αυτό δεν είναι άλλο από το Suntan του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου. Ξεκάθαρο φαβορί, εκτός κι αν γίνει κάποια έκπληξη και η επιστροφή του Μπουλμέτη ή οι πειραματισμοί του Park κλέψουν το τρόπαιο την τελευταία στιγμή.

Βραβείο Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ)

Το καλογραμμένο σενάριο και η ειρωνική υφή των 180 Μοιρών των αδερφών Δούρβα προκάλεσε έκπληκτα χαμόγελα σε όσους το είδαν, φιλοξενηθήκαμε και είδαμε τι γίνεται στην οδό Ευριπίδου 14, ψάξαμε τον Σιγκάλ μαζί με τον Άγγελο Ράλλη αλλά ας μη γελιόμαστε. Οι νεκροί δεδικαίωνται και το καλύτερο ντοκιμαντέρ που είδαμε φέτος αφορά στα 90 Χρόνια του ΠΑΟΚ, το οποίο ο αείμνηστος Νίκος Τριανταφυλλίδης έφτιαξε με άπειρο μεράκι και μας έκανε όλους να εκτιμήσουμε τη συγκεκριμένη ομάδα ένα κομματάκι παραπάνω. Σίγουρη νίκη αν με ρωτάτε προσωπικά.

Βραβείο Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας

Κι εδώ υπάρχει μια πληθώρα επιλογών, από το Ι.Χ.Θ.Υ.Σ. στην Αλεπού και Το Πτώμα Ήταν Νεκρό στο Limbo, υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές που θα μπορούσαν κάλλιστα να φύγουν με το Βραβείο της Ακαδημίας στα χέρια τους. Ωστόσο, προσωπικά ελπίζω να δικαιωθεί η ιδιόρρυθμη Αλίκη Στο Καφέ που ήδη έχει αποσπάσει κάποια βραβεία, αλλά αποτελεί την πιο ώριμη δουλειά του πολυγραφότατου Δημήτρη Νάκου μέχρι στιγμής.

Βραβείο Ξένης Ταινίας

Εδώ κι αν είναι δύσκολα τα πράγματα καθώς οι υποψήφιες ταινίες, μια προς μια είναι εκπληκτικές. Ωστόσο, παρά την ωριμότερη δουλειά του Ινιάριτου στην Επιστροφή, τον σταθερά βαρύθυμο και προβληματισμένο Μουντζίου της Αποφοίτησης, θα ποντάρω ανάμεσα στην Αγκαλιά του Φιδιού και τη Φωτιά στη Θάλασσα. Γιατί η πρώτη ήταν μια ατόφια ψυχεδελική και εσωτερική εμπειρία που δύσκολα ξεχνιέται, ενώ η αλήθεια που απεικονίζεται στη δεύτερη είναι ένα από τα πλέον φλέγοντα θέματα και ο τρόπος με τον οποίο δίνεται είναι απλά συγκλονιστικός. Όποιος και να κερδίσει, πάντως, σίγουρα το αξίζει.

Ποιοί θα φύγουν με το βραβείο ανά χείρας; Σε μερικές ώρες θα δούμε κατά πόσο πέσαμε μέσα.