Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί το νέο poster του Φεστιβάλ των Καννών – Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί το νέο poster του Φεστιβάλ των Καννών

Απόψεις, Φεστιβάλ | 31-3-2017 |

Δριμείς κριτικές ασκούνται στο νέο poster του Φεστιβάλ των Καννών τα τελευταία 24ωρα. Την περασμένη Τετάρτη έγινε η σχετική παρουσίαση με την ανταπόκριση του κόσμου να μοιάζει αρκετά θετική αρχικά..
Η Claudia Cardinale χορεύει με νάζι και σκέρτσο υπό το φως του Ρωμαικού ήλιου σαγηνεύοντας τα πλήθη. Εντούτοις κάτι δεν πάει καλά..

Υπερβολικά αδύνατη κι εξωφρενικά “στεγνή” σωματικά η Cardinale περιστρέφεται με ανασηκωμένη την φούστα φανερώνοντας τα λεπτεπίλεπτα πόδια της.

Η original φωτογραφία τραβήχτηκε το 1959 και ουδεμία σχέση είχε με το εν λόγω poster. Γρήγορα αποκαλύφθηκε πως οι ιθύνοντες του Φεστιβάλ επεξεργάστηκαν ψηφιακά την αρχική φωτογραφία προκειμένου να κάνει τη θρυλική ηθοποιό να φαίνεται πιο λεπτή.

Τα γαλλικά μέσα δεν άργησαν να ξεσκεπάσουν το σκάνδαλο του φεστιβαλικού τους τέκνου παρουσιάζοντας μια σύγκριση της φωτογραφίας του ’59 με την τωρινή.

«Η Claudia Cardinale έπεσε ένα νούμερο σε ένα στροβιλισμό», έγραψε η Libération ενώ το πολιτιστικό περιοδικό Télérama έθεσε το, προφανές, ερώτημα: γιατί χρειάστηκε να ρετουσαριστεί μια σταρ όπως η Cardinale;
Φυσικά, οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων δεν έκρυψαν την οργή τους για την «πειραγμένη» Cardinale, με ένα χρήστη του Twitter να σχολιάζει χαρακτηριστικά “Αν μέχρι και η Claudia Cardinale δεν μπορεί να εκπροσωπεί την ομορφιά χωρίς να περνά από ρετούς, τότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα“.

Η ίδια η ηθοποιός παρόλα αυτά φάνηκε να μην ενοχλείται από το ρετουσάρισμα της αφίσας. Σε μια δήλωση που έκανε μέσω του AFP, χαρακτήρισε το όλο θέμα «ψεύτικο καυγά» και συνέχισε λέγοντας: “Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για την καλλιτεχνική δουλειά που έγινε πάνω στην εικόνα. Είναι μια αφίσα που, εκτός από εμένα, εκπροσωπεί ένα χορό, μια πτήση. Η φωτογραφία επεξεργάστηκε για να τονίσει την επίδραση της ελαφρότητας και να με μετατρέψει σε έναν ονειρικό χαρακτήρα -είναι μια εξιδανίκευση. Οι ανησυχίες σχετικά με τον ρεαλισμό της εικόνας δεν έχουν θέση εδώ, και ως αφοσιωμένη φεμινίστρια, δεν βλέπω καμία επίθεση στη γυναικεία μορφή. Υπάρχουν άλλα πράγματα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στον κόσμο που είναι πιο σημαντικό να συζητάμε. Πρόκειται μόνο για σινεμά, ας μην το ξεχνάμε αυτό“.

Ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Καννών από την άλλη, Thierry Frémaux, είπε στο AFP πως η αφίσα είχε θερμή υποδοχή, ενώ μέσω του λογαριασμού του στο Twitter αναδημοσίευσε ένα tweet του προέδρου της UniFrance Jean-Paul Salomé, που έγραφε: “Δε μπορώ να καταλάβω αυτή την ανόητη διαμάχη για την αφίσα των Καννών; Όλες οι φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται για αφίσες περνούν από ρετούς, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο“.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Φεστιβάλ των Καννών δέχεται επίθεση από τον κόσμο και κυρίως από τις φεμινιστικές οργανώσεις, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις γυναίκες. Το 2012 υπήρχε το θέμα της απουσίας γυναικών σκηνοθετών από το διαγωνιστικό τμήμα. Έκτοτε ο αριθμός των γυναικών στην εν λόγω κατηγορία έχει αυξηθεί,αν και ο Frémaux είπε πως το Φεστιβάλ επιλέγει ταινίες βάσει της αξίας τους και όχι του φύλου τους.

Το 70ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών θα διεξαθχεί από τις 17 έως τις 28 Μαΐου, ενώ το πλήρες πρόγραμμα των ταινιών που θα προβληθούν θα ανακοινωθεί στις 13 Απριλίου.

Διαβάστε περισσότερα για: , , ,