Τα εντυπωσιακά οπτικά εφέ του Logan – Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Τα εντυπωσιακά οπτικά εφέ του Logan

Inside Cinema, Αφιερώματα | 8-3-2017 |

Το “Rogue One” και η εμφάνιση του ηθοποιού Peter Cushing άνοιξε την κουβέντα πάνω στη χρήση ειδικών εφέ και ψηφιακών ηθοποιών στο σύγχρονο cinema. Σε αυτή την κατεύθυνση, η νέα ταινία της Fox “Logan” είναι πιθανόν πως θα ξανανοίξει την κουβέντα λόγω της εκτεταμένης χρήσης ψηφιακών εφέ που γίνεται σε αυτή. Αν και η βιομηχανία του Hollywood ποτέ δεν έκρυψε την αδυναμία της στα ειδικά εφέ, το “Logan” φαίνεται πως αποτελεί μια ειδική περίπτωση.

Δες τι γράψαμε για το Logan που παίζεται στις αίθουσες

Όπως αποκαλύπτει και ο, υπεύθυνος των οπτικών εφέ, Martyn Culpitt στην ταινία υπάρχουν σκηνές όπου συνυπάρχουν ο αληθινός με τον ψηφιακό Hugh Jackman ενώ έγινε χρήση ειδικών ψηφιακών μεθόδων ώστε ο ηθοποιός να μοιάζει είτε νεότερος, είτε γηραιότερος. Παράλληλα σε διάφορες σκηνές χρησιμοποιήθηκαν ντουμπλέρ οι οποίοι στη συνέχεια αντικαταστάθηκαν ψηφιακά με τους πρωταγωνιστές της ταινίας.

Η σκηνή στη λιμουζίνα όπως γυρίστηκε αρχικά και όπως εμφανίστηκε στην ταινία.

Οι δημιουργοί χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του φωτορεαλισμού, η οποία έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και με την οποία μπορούν να δημιουργηθούν ψηφιακά ανθρώπινα αντίγραφα, κατάφεραν να αντιγράψουν τα πρόσωπα και στη συνέχεια τα σώματα του Hugh Jackman και της Dafne Keen ώστε να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες σκηνές της ταινίας. Μάλιστα στην περίπτωση του Jackman ζητήθηκε από τον ηθοποιό να κοντύνει το χαρακτηριστικό μαλλί και τις φαβορίτες του Wolverine ώστε να διευκολύνει την ψηφιακή επεξεργασία.

Δεξιά οι αυθεντικοί ηθοποιοί και αριστερά τα ψηφιακά τους αντίγραφα.

Η χρήση ψηφιακών μέσων στην απεικόνιση των χαρακτήρων έκανε ιδιαίτερα δύσκολη την κινηματογράφηση της ταινίας καθώς έπρεπε να γίνεται συνεχής επεξεργασία του animation ώστε, άσχετα με τη γωνία λήψης, να μην αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά τους.

Ο ψηφιακός Logan.

Επίσης, ψηφιακά μέσα χρησιμοποιήθηκαν για να σκουρύνουν του δέρμα των ηθοποιών, όπου χρειαζόταν, καθώς και για γίνει, όσο το δυνατόν, ρεαλιστικότερη αποτύπωση των τραυμάτων τους. Τέλος, δημιουργώντας μια ειδική κάμερα οι δημιουργοί κατάφεραν να κάνουν τα μάτια των ψηφιακών αντιγράφων να μοιάζουν αληθοφανή και σε αυτά να αντικατοπτρίζεται το φως όπως στην πραγματικότητα.

Η Daphne Keen ποζάρει ενώ στο κέντρο βλέπετε και το ψηφιακό της αντίγραφο.

Παρόλο που, σε αντίθεση με το “Rogue One”, τα ψηφιακά αντίγραφα των Hugh Jackman και Dafne Keen δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι αντικατέστησαν τους πραγματικούς ηθοποιούς, η χρήση της τεχνολογίας στο “Logan” φανερώνει την κατεύθυνση προς την οποία κινείται ήδη η κινηματογραφική βιομηχανία και μας δίνει μια γεύση από το μέλλον του cinema.

Διαβάστε περισσότερα για: , , ,