Φεστιβάλ Βενεζουελάνικου Κινηματογράφου στην Αθήνα – Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Φεστιβάλ Βενεζουελάνικου Κινηματογράφου στην Αθήνα

Ειδήσεις | 3-3-2017 |

Το Φεστιβάλ Βενεζουελάνικου Κινηµατογράφου στην Αθήνα, έχει σκόπο να παρουσιάσει στο Ελληνικό κοινό την ανάπτυξη και την εδραίωση της κινηµατογραφικής βιοµηχανίας της Βενεζουέλας, η οποία αποδεικνύεται από την αύξηση της παραγωγής ταινιών, καθώς περισσότερα από εκατό κινηµατογραφικά έργα πραγµατοποιούνται ετησίως, συµπεριλαµβανοµένων των µεγάλων και µικρού µήκους ταινίες.

Με την ευκαιρία αυτή, το Φεστιβάλ Βενεζουελάνικου Κινηµατογράφου στην Αθήνα, θα παρουσιάσει έξι κινηµατογραφικές παραγωγές που αντιπροσωπεύουν το πολιτιστικό υπόβαθρο της Βενεζουέλας, γεµάτες ιστορία και περιπέτεια. Αυτές οι ταινίες ήταν υποψήφιες για πολλά διεθνή βραβεία και κάποιες από αυτές απέσπασαν πολύ σηµαντικά βραβεία όπως το Goya, το Χρυσό Κοχύλι στο Φεστιβάλ Σαν Σεµπαστιάν και το βραβείο Χρυσός Λέων στο Φεστιβάλ Βενετίας. Το Φεστιβάλ Βενεζουελάνικου Κινηµατογράφου θα πραγµατοποιηθεί στο Ίδρυµα Μιχάλης Κακογιάννης στις 17, 18, 19 Μαρτίου, µε ελεύθερη είσοδο.

Περίληψη

1. Μπλε και όχι τόσο ροζ

Χρονιά: 2012, Σκηνοθέτης: Miguel Ferrari

Απέσπασε πέντε βραβεία και 4 υποψηφιότητες

Ο Ντιέγκο είναι ένας συνηθισµένος νέος. Έχει µια συνηθισµένη οικογένεια και οι φίλοι του δεν έχουν τίποτα το ιδιαίτερο. Αλλά υπάρχει κάτι το οποίο τον κάνει να διαφέρει: Έχει έναν γιο… ετεροφυλόφιλο. Ένας πατέρας και ένας γιος. Και οι δύο πρέπει να διευθετήσουν τις διαφορές τους. Μπλε και όχι τόσο ροζ. Όλα εξαρτώνται από την οπτική γωνία του καθενός. Βραβεία Goya Καλύτερης Ιβηροαµερικανικής Ταινίας στην 28η Απονοµή Βραβείων της Ακαδηµίας Κινηµατογραφικών Τεχνών και Επιστηµών της Ισπανίας. Βραβείο Globula για την Καλύτερη Ταινία στο Hamburg International Queer Film Festival, στη Γερµανία. Βραβείο Max για την Καλύτερη Ταινία Φαντασίας Μεγάλου Μήκους στο LGBT Φεστιβάλ Κινηµατογράφου «El Lugar Sin Límites» (Το Μέρος χωρίς Όρια), στο Εκουαδόρ. Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους στο Φεστιβάλ Κινηµατογράφου LGBT Image + Nation, στον Καναδά.

Βραβεία

Goya Καλύτερης Ιβηροαµερικανικής Ταινίας στην 28η Απονοµή Βραβείων της Ακαδηµίας Κινηµατογραφικών Τεχνών και Επιστηµών της Ισπανίας.

Βραβείο Globula για την Καλύτερη Ταινία στο Hamburg International Queer Film Festival, στη Γερµανία.

Βραβείο Max για την Καλύτερη Ταινία Φαντασίας Μεγάλου Μήκους στο LGBT Φεστιβάλ Κινηµατογράφου «El Lugar Sin Límites» (Το Μέρος χωρίς Όρια), στο Εκουαδόρ.

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους στο Φεστιβάλ Κινηµατογράφου LGBT Image + Nation, στον Καναδά.

2. Ο Απελευθερωτής

Χρονιά 2013, Σκηνοθέτης: Alberto Arvelo

Απέσπασε ένα βραβείο και τρεις υποψηφιότητες

Ο Ελευθερωτής, The Liberator, Libertador είναι ένα biopic για την ζωή και τον επαναστατικό βίο του Σιµόν Μπολίβαρ (Simon Bolivar) ο οποίος πάλεψε για την ενοποίηση της Νοτίου Αµερικής σε ένα ανεξάρτητο κράτος αυτοδιοικούµενο και όχι µαριονέτα της Ισπανίας. Η παραγωγή θυµίζει στον θεατή την επικότητα ταινιών όπως “Braveheart” και “Ο τελευταίος των Μοϊκανών”, σκηνές µε µακρινά πλάνα που θα ζήλευε το National Geographic, δυνατό, συγκινητικό soundtrack και ερµηνείες που σκιαγραφούν µε πολύ πετυχηµένο τρόπο τις εικονιζόµενες προσωπικότητες. Θέµατα σχετικά µε ελευθερία, ιδιοκτησία, σύνορα και άλλα πολλά που είναι επίκαιρα παρουσιάζονται και προκαλούν σκέψη. Ο Ελευθερωτής είναι µια πολύ καλογυρισµένη ταινία και περιέχει, περιπέτεια, ιστορία, ροµαντισµό και αγάπη κάτω από το φάσµα της καταπίεσης, της απελευθέρωσης και του πολέµου. Αξίζει να την δει κανείς και απευθύνεται άνετα σε όλα τα ακροατήρια.

Βραβεία

Επίσηµη επιλογή της Βενεζουέλας για τα ξενόγλωσσα βραβεία Όσκαρ, 87η έκδοση.

Κυκλοφόρησε το 2013 στο Φεστιβάλ Κινηµατογράφου του Τορόντο.

Νικητής του βραβείου Golden Reel.

3. ‘Ασχηµη Μέρα

Χρονιά : 2013, Σκηνοθέτης: Mariana Rondón

Απέσπασε δώδεκα βραβεία και 23 υποψηφιότητες

Αφηγείται την ιστορία του Τζούνιορ, ένα παιδί εννιά ετών µε “pelo malo¨, που θέλει να ισιώσει τα µαλλιά του για να βγάλει φωτογραφία στο σχολείο, προκαλώντας µια σύγκρουση µε τη Marta, η µητέρα του µια χήρα 30 ετών.

Βραβεία

Βραβείο “Astor de Plata” Καλύτερου Σεναρίου, Φεστιβάλ Mar del Plata, 2013.

Βραβείο “Καλύτερου Σεναρίου -Φεστιβάλ του Τορίνο”, Ιταλία, 2013.

Βραβείο “Best Performance” – Φεστιβάλ du Nouveau Cinema του Μόντρεαλ, Καναδάς, 2013

Βραβείο «Καλύτερη Διεθνής Ταινία”, Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Jagram, Ινδία, 2014.

Βραβείο “Αλέξανδρος” και FIPRESCI στο Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης, Ελλάδα, 2013.

Βραβείο “Δηµοτικό Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινία – Καλύτερου Σεναρίου”, Καράκας, 2015.

Βραβείο “Δηµοτικό Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινία – Καλύτερης Ηθοποιού” Καράκας, 2015

4. Desde Allá

Χρονιά: 2015, Σκηνοθέτης: Lorenzo Vigas

Απέσπασε 08 βραβεία και 15 υποψηφιότητες

Στην ταινία “Desde Allá” (Από Μακρυά) ο σκηνοθέτης Λορέντζο Βίγκας, από τη Βενεζουέλα, διηγείται την ιστορία ενός µεσήλικα άνδρα που εµπλέκεται σεξουαλικά µε έναν νεαρό άνδρα από µια συµµορία του δρόµου. Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι η ταινία, παρά το γεγονός ότι είναι η πρώτη µεγάλου µήκους ταινία από το σκηνοθέτη, απονεµήθηκε το Χρυσό Λιοντάρι για την καλύτερη ταινία στο 72ο Φεστιβάλ Κινηµατογράφου της Βενετίας το 2015. Η ταινία αυτή υποστηρίζεται από το Εθνικό Κέντρο Κινηµατογράφου ΕΚΑΚ, µέρος της ανάπτυξης και της εδραίωσης της Βενεζουελάνικης εθνικής κινηµατογραφικής βιοµηχανίας.

Βραβεία

Βραβείο Χρυσός Λέων, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Βενετίας 2015

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας και άλλα βραβεία στην 49η έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηµατογράφου της Vina del Mar (FICVIÑA) στη Χιλή, στις 10 Σεπτεµβρίου, το 2016.

Βραβείο “Καλύτερου Σεναρίου” στο Φεστιβάλ Κινηµατογράφου του Μαϊάµι το 2016.

Υποψήφια για βραβείο σταΒραβεία Γκόγια 2017

5. Venezzia

Χρονιά: 2009, Σκηνοθέτης: Haik Gazarian

Απέσπασε 1 βραβείο και 3 υποψηφιότητες

Αβάνα, καλοκαίρι του 2012. Οι Mayelín, Mónica και Violeta είναι τρεις φίλες που απαπασχολούνται σε ένα κοµµωτήριο. Την ηµέρα της πληρωµής τους αποφασίζουν να περάσουν µια νύχτα όλες µαζί έξω στην πόλη, και την αυγή µοιράζονται ένα κοινό όραµα: τη Βενετία.

Βραβεία

Βραβείο καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Sonoma στις ΗΠΑ

6. Η µπλε µηλιά

Χρονιά: 2012, Σκηνοθέτης: Olegario Barrera

Απέσπασε 02 βραβεία και 02 υποψηφιότητες

Η µπλε µηλιά είναι µια Βενεζουελάνικη ταινία µε πρωταγωνιστή τον Ντιέγκο, έναν νεαρός 11 ετών που χαρακτηρίζεται από σοβαρή συναισθηµατική στέρηση, ο οποίος αναγκάζεται να περάσει τις διακοπές µε τον παππού του Φρανσίσκο, ο οποίος γνωρίζει ελάχιστα, σε µια µικρή φάρµα στην τα βουνά της Βενεζουέλας.

Βραβεία

Βραβείο καλύτερης ταινίας µεγάλου µήκους ντοκιµαντέρ και βραβείο Κοινού στο V Festival της Λατινικής Αµερικής και της Καραϊβικής Margarita – Βενεζουέλα το 2012.