Έρχεται το 18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου με...french touch – Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Έρχεται το 18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου με…french touch

Φεστιβάλ | 14-3-2017 |

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου διανύει την 18 χρονιά και έχει αναδειχθεί στο απόλυτο ανοιξιάτικο κινηματογραφικό γεγονός. Φέτος η διοργάνωση θα διεξάγεται ταυτόχρονα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Έτσι, λοιπόν από τις 23 έως τις 29 Μαρτίου η 18η διοργάνωσή του το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, ώστε μέσα σε 7 ημέρες γεμάτες προβολές, να βάλει την πολιτιστική σκηνή στο ρυθμό του «French Touch» και της Γαλλοφωνίας.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
Θα απονεμηθούν και φέτος δύο βραβεία στις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας:

• Το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, το οποίο απονέμεται από την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ και αποτελεί μια προσφορά του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA και του ΟΠΑΝΔΑ. Οι φορείς αυτός υποστηρίζουν ως χορηγοί επικοινωνίας την προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

• Το Βραβείο Κοινού, το οποίο απονέμεται κατόπιν ψηφοφορίας των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα. Το Βραβείο Κοινού, προσφορά της μπίρας Fischer, απονέμεται στον διανομέα της βραβευμένης ταινίας στην Ελλάδα για την προώθησή της κατά την προβολή της στις ελληνικές αίθουσες.

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος, η Julie Gavras

– Δήμητρα Γαλάνη
– Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
– Πέτρος Μάρκαρης
– Κατερίνα Μισιχρόνη
ΤΟ ΤΡΕΙΛΕΡ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου αναθέτει σε έναν έλληνα σκηνοθέτη τη δημιουργία και τη σκηνοθεσία του τρέιλερ του Φεστιβάλ. Μετά τον Γιώργο Ζώη το 2011, τον Γιάννη Γαϊτανίδη το 2012, τη Σοφία Εξάρχου το 2013, τον Παναγιώτη Χριστόπουλο το 2014, την Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη το 2015, και την Αρασέλη Λαιμού το 2016, σειρά έχει η Ζακλίν Λέντζου (Αλεπού, Hiwa).

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ

PARALLAXE ΠΑΡΑΛΛΑΞΗ
«Η παράλλαξη είναι η επίπτωση της αλλαγής θέσης ενός παρατηρητή στην αντίληψη
ενός αντικειμένου»

Το Parallaxe είναι ο καρπός της συνεργασίας ανάμεσα στην ομάδα Nominoë και τον μουσικό Μιχάλη Μοσχούτη. Το έργο αυτό, βασισμένο πάνω στην ιδέα της γεωμετρίας στον κινηματογράφο, αναδεικνύει ένα πολύπλευρο αντικείμενο που μεταμορφώνεται σε ταινία-γλυπτό, συγκλίνοντας με τα έργα των Anthony McCall και James Turrell.
Οι διαφορετικές επιφάνειες που οριοθετούν την οθόνη, οι αλλαγές στην γωνία προβολής και οι απευθείας παρεμβάσεις στις μηχανές προβολής 16mm προτείνουν στους θεατές πολλές άξονες οπτικής αντίληψης ταυτόχρονα.
Τα γραφιστικά των Nominoë, όταν συνδυάζονται με τους άμεσα παραγόμενους ήχους και μετά από επεξεργασία από τον Μιχάλη Μοσχούτη, εμφανίζονται αποδομημένα και δεκαπλασιασμένα. Η ηχητική μετάδοση στο χώρο βυθίζει το ακροατήριο σ’αυτήν την πολυεπίπεδη εγκατάσταση, που είναι ταυτόχρονα κινηματογραφικό πλατό, αίθουσα κινηματογραφικής προβολής και φιλμ.

NOMINOË
Οι Nominoë είναι μια ομάδα καλλιτεχνών που συγκροτήθηκε γύρω από ένα πρόζεκτ κινηματογραφικών πρακτικών που ορίζονται ως «διευρυμένες» και σύμφωνα με τις οποίες ήχοι και εικόνες δουλεύονται απευθείας στο πλαίσιο των «φιλμ – περφορμανς». Προσηλωμένοι στο κινηματογραφικό φιλμ και στην άμεση αλληλεπίδραση εικόνας και ήχου, οι Nominoë, συμφιλιώνεται με την τυχαία και αβέβαιη όψη της κινηματογραφικής προβολής, δημιουργώντας νέες αισθητικές σχέσεις, άρρηκτα συνδεδεμένες με τα βασικά στοιχεία του κινηματογράφου. Οι Nominoë έχουν εμφανιστεί σε πολλά μουσεία και φεστιβάλ στην Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική. Η κολεκτίβα, με μεταβαλλόμενη σύνθεση, αποτελείται σήμερα από τους δημιουργούς : Nicolas Berthelot, Stéphane Courcy di Rosa και Emmanuel Lefrant.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΟΣΧΟΥΤΗΣ
Ο Μιχάλης Μοσχούτης είναι καλλιτέχνης που εξερευνά την υλικότητα του ήχου και τη σωματικότητα της μουσικής πράξης. Παρουσιάζει συστηματικά τη δουλειά του σε χώρους και φεστιβάλ όπως: Cave12 (Γενεύη), Cafe OTO (Λονδίνο), Tectonics (Τελ Αβίβ), Mengi (Ρέικιαβικ), Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Αθήνα), DeRuimte (Άμστερνταμ) κ.α. Παράλληλα γράφει μουσική για κινηματογραφικές ταινίες και διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ μουσικής και κινηματογράφου «InMute». H δισκογραφική του εταιρεία Holotype Editions έχει εκδώσει δίσκους σημαντικών sound artists όπως οι Jacob Kirkegaard, Lawrence English και Werner Dafeldecker. Επίσης συν-επιμελείται, μαζί με τον διευθυντή ορχήστρας Ilan Volkov, το Φεστιβάλ Tectonics Athens, που φέρνει κοντά συμφωνικά έργα με την σύγχρονη πειραματική μουσική.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΚΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
À BRAS OUVERTS / ΒΡΕ, ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ!
Γαλλία, Βέλγιο | France, Belgique 2016

ΤΑΙΝΙΑ ΛΗΞΗΣ ΤΟΥ 18ΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

ΣΚΗΝΟΘΕΣIΑ | RÉALISATION : Philippe de Chauveron

Κατά την διάρκεια μιας τηλεοπτικής συζήτησης, ο Jean-Pierre Fougerolle, λαμπρός εκπρόσωπος της αριστεράς «με δεξιά τσέπη», δεσμεύεται δημοσίως ότι θα φιλοξενούσε πρόθυμα στο σπίτι του πρόσφυγες. Όταν όμως μια οικογένεια Ρομά έρχεται να εγκατασταθεί στο σπίτι του, τα πράγματα θα πάρουν μια απρόσμενη τροπή.

 

 

ORPHELINE / ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΟΝΟΥΣ
Γαλλία | France, 2016

ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΕ ΑΒΑΝ-ΠΡΕΜΙΕΡ, ΕΚΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΣΚΗΝΟΘΕΣIΑ : Arnaud des Pallières

Τέσσερις στιγμές στη ζωή μιας γυναίκας: ένα μικρό κορίτσι από την επαρχία παίζει ένα κρυφτό που μετατρέπεται σε τραγωδία. Μία έφηβη εγκλωβισμένη σε μια ατελείωτη διαδοχή φυγής και ανταλλαγής συντρόφων. Μια νεαρή επαρχιώτισσα που μετακομίζει στο Παρίσι και περνάει ξυστά από την καταστροφή. Τέλος, μια ενήλικη γυναίκα, που νόμιζε πως βρήκε ασφαλές καταφύγιο μακριά από το παρελθόν της.
 MASTERCLASS

MASTERCLASS « Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ»

24/3/2017, 17.30΄, αίθουσα Gisèle Vivier, Γαλλικό Ινστιτούτο

Το masterclass «Μουσική στον κινηματογράφο» θα παρουσιάσει η Séverine Abhervé, πανεπιστημιακός με ειδίκευση στην μουσική ταινιών, πρώην γενική αντιπρόσωπος της Ένωσης μουσικών συνθετών ταινιών και ιδρύτρια του Agence TraxZone (εταιρία επικοινωνίας με ειδίκευση στην προώθηση της μουσικής ταινιών). Η ομιλία της θα επικεντρωθεί στους σημαντικούς γάλλους συνθέτες, του κινηματογράφου της περιόδου 1960-1980 ενώ θα καλύψει διαφορετικά ρεύματα και αισθητικές της κάθε περιόδου. Θα τιμηθούν οι μουσικές γιε-γιε, ηλεκτρονική, τζαζ, συμφωνική, λαϊκή, ροκ αλλά και τα μεγάλα ονόματα της μουσικής γαλλικών ταινιών: Maurice Jarre, Michel Legrand, Georges Delerue, Vladimir Cosma, Francis Lai, Philippe Sarde, Jean-Claude Petit, και πολλών άλλων.

Το masterclass θα διεξαχθεί την Παρασκευή 24/3, στην αίθουσα Gisèle Vivier, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, από τις 17.30 έως 20.00 (ελεύθερη είσοδος).

Η ταινία που θα εγκαινιάσει τη θεματική ενότητα «Η μουσική στον κινηματογράφο», είναι η Camille Claudel του Bruno Nuytten (1987) (προβολή στις 20.15΄στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου), του οποίου την μουσική συνέθεσε ο Gabriel Yared.

MASTERCLASS «ΤΑΤΟΥΑΖ ΚΑΙ ΡΟΚ ΜΟΥΣΙΚΗ»

28/3/2017, 19.30΄, auditorium Theo Angelopoulos, Γαλλικό Ινστιτούτο

Μετά την προβολή της ταινίας Μέτρα τις πληγές σου , θα ακολουθήσει το masterclass «Τατουάζ και ροκ μουσική». Παρών θα είναι ο σκηνοθέτης της ταινίας Morgan Simon, για να μιλήσει για την ταινία και να συζητήσει με τον Γιώργο Μαυρίδη, καλλιτέχνη τατουάζ και τηλεπαρουσιαστή, γύρω από την ροκ μουσική και τα τατουάζ ως πρακτική, φαινόμενο, σύμβολο, ενώ ο τηλεπαρουσιαστής Γιώργος Λέντζας θα συντονίσει την συζήτηση.

Αυτό το masterclass θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28/3, στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου, από τις 19.30 έως 21.00 (ελεύθερη είσοδος).

H TAINIA ΕΝΑΡΞΗΣ
DALIDA
CIAO AMORE… DALIDA
Γαλλία | France, 2016

Σκηνοθεσία / Réalisation : Lisa Azuelos
Σενάριο / Scénario : Lisa Azuelos
Hθοποιοί / Avec : Sveva Alviti, Riccardo Scamarcio, Jean-Paul Rouve
Παραγωγή / Production : Bethsabée Mucho, Pathé, TF1 Films Production, Umedia, Universal Music Publishing
Παγκόσμια εκμετάλλευση / Distribution Internationale : Pathé
Διανομή στην Ελλάδα / Distribution pour la Grèce: Rosebud
Έγχρωμο / Couleur, DCP, 124’.

Παρουσιάζει ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης, συγγραφέας και δημοσιογράφος

Παρουσία της σκηνοθέτιδας Lisa Azuelos και της πρωταγωνίστριας Sveva Alviti

Από την γέννησή της στο Κάιρο το 1933, μέχρι την πρώτη της συναυλία στο Olympia το 1956, από το γάμο της με τον Lucien Morisse, μέχρι τις βραδιές ντίσκο, από τα μυητικά ταξίδια στην Ινδία, μέχρι το παγκόσμιο σουξέ του Gigi l’Amoroso το 1974, το Ciao Amore… Dalida αποτελεί το πορτραίτο του απόλυτου θηλυκού, μιας γυναίκας περίπλοκης και μοντέρνας.

Η είσοδος στην πρεμιέρα και τη λήξη θα γίνει μόνο με την ειδική πρόσκληση

 OI ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ  ΤΟΥ 18ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

* Julie Gavras, Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, σεναριογράφος και σκηνοθέτις
* Liza Azuelos, σκηνοθέτις της ταινίας Ciao amore… Dalida / Dalida
* Sveva Alviti, ηθοποιός στην ταινία Ciao amore… Dalida / Dalida
* Sadek, ραπερ, ηθοποιός στην ταινία Μια βόλτα στη Γαλλία / Tour de France
* Séverine Abhervé, ερευνήτρια, καθηγήτρια πανεπιστημίου, μουσικός και ηχολήπτης.
Παρουσιάζει το masterclass «Μουσική στον κινηματογράφο»
* Donato Rotunno, σκηνοθέτης της ταινίας Βαβυλώνα / Baby(a)lone
* Frédéric Mermoud, σκηνοθέτης της ταινίας Η γυναίκα με την μερσεντές / Moka
* Raphaël Personnaz, ηθοποιός στην ταινία Στα δάση της Σιβηρίας | Dans les fôrets de Sibérie
* Safy Nebbou, σκηνοθέτης της ταινίας Στα δάση της Σιβηρίας | Dans les fôrets de Sibérie
* Morgan Simon, σκηνοθέτης της ταινίας Μέτρα τις πληγές σου / Compte tes blessures
* Nominoë, συμμετοχή στην οπτικοακουστική περφόρμανς Παράλλαξη / Parallaxe

Οι ενότητες του 18ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

ΕΠIΣΗΜΗ ΕΠΙΛΟΓΗ | ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
SÉLECTION OFFICIELLE | FILMS EN COMPÉTITION

Dalida | Ciao amore… Dalida – Lisa Azuelos
Dans les forêts de Sibérie | Στα δάση της Σιβηρίας – Safy Nebbou
Irréprochable | Χωρίς ενοχές – Sébastien Marnier
Le ciel attendra – Marie-Castille Mention Schaar
Le petit locataire | Μαμά ξανά! – Nadège Loiseau
Les innocentes | Η ενοχή των αθώων – Anne Fontaine
Ma Loute | Οικογένεια Βαν Πέτεγκεμ – Bruno Dumont
Moka | Η γυναίκα με τη Μερσεντές – Frédéric Mermoud
Rock’n Roll | Αχ, αυτά τα 40! – Guillaume CanetSage femme – Martin Provost
Tour de France | Μια βόλτα στη Γαλλία– Rachid Djaidan

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
PANORAMA DU CINÉMA FRANCOPHONE

À jamais | Μία για πάντα – Benoît Jacquot
Baby(A)lone | Βαβυλώνα – Donato Rotunno
Ce sentiment de l’été | Εκείνο το καλοκαίρι – Mikhaël Hers
Cessez-le-feu | Παύσατε πυρ! – Emmanuel Courcol
Compte tes blessures | Μέτρα τις πληγές σου – Morgan Simon
Corniche Kennedy | Λεωφόρος Corniche Kennedy – Dominique Cabrera
Dans les bois | Μέσα στο δάσος – Guillaume Nicloux
De sas en sas | Στο επισκεπτήριο – Rachida Brakni
Et Roméo épousa Juliette | Και ο Ρωμαίος παντρεύτηκε την Ιουλιέττα – Hinde Boujemaa
Fleur de tonnerre | Άγγελος θανάτου – Stéphanie Pillonca
L’effet aquatique | Η επίδραση του νερού – Solveig Anspach
L’Outsider | Το Αουτσαϊντερ – Christophe BarratierLa marche verte | Πράσινη πορεία – Youssef Britel
Le gang des antillais | Η συμμορία από τις Αντίλλες – Jean-Claude Barny
Le voyage de Fanny | Το ταξίδι της Fanny – Lola Doillon
Louise en hiver | Η Λουίζ τον χειμώνα – Jean-François Laguionie
Marie et les naufragés | Ναυαγοί στον έρωτα – Sébastien Betbeder
Mr & Mrs Adelman | Ο κύριος και η κυρία Άντελμαν – Nicolas Bedos
Montréal la blanche | Μόντρεαλ, λευκή πόλη – Bachir Bensaddek
Petits bonheurs | Μικρές απολαύσεις – Mohamed Chrif Tribak
Préjudice | Βλαβερές συνέπειες – Antoine Cuypers
Theory of Tiger | Η θεωρεία της τίγρης – Radek Bajgar
Victoria | Βικτώρια – Justine Triet

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
MUSIQUES DE FILMS

Camille Claudel | Καμίλ Κλοντέλ – Bruno Nuytten
César et Rosalie | Σεζάρ και Ροζαλί – Claude Sautet
Les parapluies de Cherbourg | Οι ομπρέλες του Χερβούργου – Jacques Demy
Les yeux sans visage | Μάτια χωρίς πρόσωπο – Georges Franju
Un homme et une femme | Ένας άντρας και μια γυναίκα – Claude Lelouch
ΛΕΥΚΗ ΚΑΡΤΑ – ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ
CARTE BLANCHE – FESTIVAL INTERNATIONAL DU FILM DE SYROS

Trop tôt / Trop tard | Πολύ νωρίς, πολύ αργά – Jean-Marie Straub et Danièle Huillet
Ulysse | Οδυσσέας – Agnès Varda
Une sale histoire | Μια βρώμικη ιστορία – Jean Eustache

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
PROJECTIONS SPÉCIALES & ÉVÉNEMENTS

Performance audiovisuelle : Parallaxe | Οπτικοακουστική περφορμάνς: Παράλλαξη
À bras ouverts | Βρε, καλώς τους! – Philippe de Chauveron
Orpheline | Σε τέσσερις χρόνους – Arnaud de Pallières

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :

* Γενική είσοδος στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών: 5 €

*Τιμές εισιτηρίων στους κινηματογράφους ΔΑΝΑΟΣ, ΑΣΤΟΡ
Γενική είσοδος :6 €.

Περισσότερες Πληροφορίες : festivalfilmfrancophone.gr

Διαβάστε περισσότερα για: