The OA - η νέα Netflix σειρά που πρέπει να δεις – Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

The OA – η νέα Netflix σειρά που πρέπει να δεις

TV | 26-2-2017 |

Λίγες μέρες πριν το τέλος του 2016 το Netflix  πρόσθεσε στις σειρές του ένα ολοκαίνουργιο drama 8 επεισοδίων με τίτλο “The OA”.

H Prairie ήταν τυφλή όταν εξαφανίστηκε . Επτά χρόνια μετά την εξαφάνιση από το σπίτι της, η νεαρή γυναίκα επιστρέφει έχοντας την όραση της και με μυστηριώδη νέες ικανότητες. Στρατολογεί πέντε αγνώστους για μια μυστική αποστολή. Προκειμένου να καταλάβουν το κίνητρο της και να την εμπιστευτούν αποφασίζει να τους διηγηθεί την ιστορία της.

Ποιο είναι το πιο εντυπωσιακό σε αυτή την ιστορία; Είναι ο πλούτος της και η υπέροχη αφήγηση της Brit Marling (η οποία εκτός από το ότι πρωταγωνιστεί στο ρόλο της Prairie είναι και μια από τους δημιουργούς της σειράς) . Η πρωταγωνίστρια υφαίνει μια πολυεπίπεδη ιστορία και καταφέρνει να «ταξιδέψει» το θεατή  από τη Ρωσία του ψυχρού πολέμου στο υπόγειο ενός διεφθαρμένου επιστήμονα. Η αφήγηση έχει πολλούς  υπαινιγμούς και κάποιες  φορές είναι ξεκάθαρο ότι τα γεγονότα που περιγράφονται είναι παράλογα όμως παρουσιάζονται με τρόπο τέτοιο ώστε να κρατούν το ενδιαφέρον του θεατή.

Το βασικό θέμα της σειράς είναι οι κοντά στο θάνατο εμπειρίες(near death experiences) και το πώς μπορούν να επηρεάζουν τη ζωή του ατόμου. Η σειρά παρουσιάζεται ως ξεκάθαρο sci-fi  αφού ο επιστήμονας που έχει απαγάγει τη  Praire, το Homer και τους άλλους ερευνά την ύπαρξη της μεταθανάτιας ζωής. Η Praire(η οποία επιμένει να την αποκαλούν «OA» όταν αφηγείται την ιστορία της απαγωγή της και αυτά που βίωσε εξηγεί πως η πραγματικότητα είναι πιο πολύπλοκη από αυτό που αντιλαμβανόμαστε. Υποστηρίζει πως υπάρχουν πολλοί κόσμοι παράλληλοι ο ένας με τον άλλον και με την κατάλληλη ενέργεια κάποιος μπορεί να «ταξιδέψει» από τον ένα κόσμο στον άλλον. Με αυτό ως δεδομένο  ενδεχομένως ο θάνατος να μην είναι το τέλος, αλλά μια νέα αρχή όπου η ψυχή μας, φεύγοντας από το σώμα, ξεκινάει σε μια άλλη διάσταση. Η σειρά ερευνά επίσης την υπόσταση των ονείρων. Ο  ανθρώπινος εγκέφαλος επεξεργάζεται ένα πολύ μικρό ποσοστό των πληροφοριών που λαμβάνει. Στα όνειρα το ασυνείδητο μπορεί να επεξεργαστεί εκ νέου τις πληροφορίες αυτές και να προσπαθήσει να προειδοποιήσει τη συνείδηση. Αυτά είναι τα λεγόμενα «προαισθήματα».

Η κεντρική ιδέα βασίζεται αρκετά στη φιλοσοφία και στη ψυχολογία και ήταν μια αρκετά καλή ιδέα μέχρι τη στιγμή που η OA,ο Homer και οι υπόλοιποι  αρχίζουν να αποκαλούν τους εαυτούς τους «αγγέλους» και το στοιχείο του υπερφυσικού κάνει την είσοδό του. Παρότι η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι προσεγμένα ένα ακόμα στοιχείο που δεν «δένει» στην ιστορία είναι ο απαγωγέας. Ο χαρακτήρας δεν είναι πιστικός κυρίως γιατί δεν έχει κάποιο ξεκάθαρο κίνητρο και γιατί φέρεται αρκετά «συμπονετικά»  για έναν άνθρωπο που κυριολεκτικά βασανίζει πέντε ανθρώπους στο υπόγειο του. Στη γενικότερη συμπεριφορά του όμως δεν εμφανίζεται να έχει κάποια διαταραχή ,πέρα το ότι πάσχει από αϋπνίες. Τα στοιχεία αυτά όμως θα μπορούσαν να ξεπεραστούν αν το φινάλε δεν ήταν τόσο απογοητευτικό. Η Brit Marling δήλωσε πως αυτό έγινε σκόπιμα προκειμένου να δοκιμαστεί «η πίστη» του θεατή στην ιστορία της OA.

Προσωπικά, το The OA μου θύμισε αρκετά την περίπτωση του I origins(2014): Καλοστημένο σενάριο και καλό καστ, εισάγει δυναμικά το θεατή στο κλίμα της ιστορίας αλλά στο τέλος η πλοκή κάπως «σκάει» σαν φούσκα, καθώς μοιάζει οι δημιουργοί να  εξάντλησαν τη φαντασία τους στο πώς να στήσουν την υπόθεση και δεν έμεινε κάτι για το τέλος. Όπως και να έχει μια καλή ιδέα αξίζει να  συζητηθεί ακόμα και αν δεν εκπληρώνει τις προσδοκίες του θεατή.

Διαβάστε περισσότερα για: , ,