A series of unfortunate events-είδαμε τη Netflix μεταφορά – Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

A series of unfortunate events-είδαμε τη Netflix μεταφορά

TV | 5-2-2017 |

Η σειρά βιβλίων «Μια σειρά από ατυχή γεγονότα»  Η σειρά ακολουθεί την ζωή των ορφανών Μποντλέρ, Βάιολετ, Κλάους και Σάνι, από την ημέρα που χάνουν τους πλούσιους γονείς τους σε μια φοβερή πυρκαγιά που κατέστρεψε το σπίτι τους. Ο συγγραφέας της σειράς είναι ο Ντάνιελ Χάντλερ, κάτω από το ψευδώνυμο Λέμονι Σνίκετ, μεγάλωσε μια ολόκληρη γενιά παιδιών καθώς έγινε διεθνές best Sheller.Το 2004 τα τρία πρώτα βιβλία μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη με τον τίτλο «Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events».To καστ αποτέλεσαν γνωστοί ηθοποιοί όπως ο Jim Carey,η Meryl Streep και ο Jude Law.Ωστόσο η ταινία ήταν, για τα δεδομένα της, εισπρακτική  αποτυχία με αποτέλεσμα να μη συνεχιστεί η μεταφορά των υπόλοιπων βιβλίων.

Το Νοέμβριο του 2014, το Netflix έδειξε ενδιαφέρον για τη μεταφορά όλων των βιβλίων της σειράς. Ο Μπάρι Σόνενφελντ ανέλαβε τη σκηνοθεσία της σειράς. Ο Νeil Patrick Harris ανέλαβε το ρόλο του κόμη Όλαφ. Η απόφαση αυτή ήταν αρκετά ριψοκίνδυνη καθώς  πρόκειται για  έναν χαρακτήρα που, στην συνείδηση των φαν της σειράς, έχει καθορίσει ο Jim Carrey.Ωστόσο ήδη από το πρώτο επεισόδιο o Neil Patrick Harris διαλύει κάθε αμφιβολία δίνοντας άλλη διάσταση στο ρόλο με μία Legen-wait for it-dary  ερμηνεία!

To καστ απαρτίζουν επίσης οι: η  Malina Weissman στο ρόλο της Βάιολετ, ο Louis Hynes στο ρόλο του Κλάους,η Presley Smith στο ρόλο της μικρής Σάνι, ο K. Todd Freeman στο ρόλο του τραπεζίτη Poe καθώς και πολλοί άλλοι. Ο  Patrick Warburton ως Λέμονι Σνίκετ αφηγείται την τραγική ιστορία των ορφανών.Η αφήγηση προσθέτει ένα επιπλέον ενδιαφέρον  καθώς ο Λέμονι Σνίκετ παρεμβάλλεται σε αρκετές σκηνές αυξάνοντας το μυστήριο για το ποιος είναι ο χαρακτήρας αυτός και γιατί τον ενδιαφέρει τόσο η υπόθεση των αδερφών Μποντλέρ.

Το καστ, ειδικά των ενήλικων χαρακτήρων, είναι εξαιρετικό γεγονός που δίνει μια ισορροπία στην όχι και τόσο καλή σκηνοθεσία της σειράς. Είναι εμφανές ότι πρόκειται για μια σειρά σχετικά  χαμηλής παραγωγής. Η χρήση του SGI εκ πρώτης όψεως φαίνεται υπερβολική, στην ουσία όμως ταιριάζει στον σουρεάλ κόσμο που έπλασε ο Χάντλερ. Πρόκειται για έναν κόσμο σκοτεινό, γεμάτο μυστήριο στον οποίο το Netflix έρχεται να δώσει το στοιχείο της μαύρης κωμωδίας. Μια ακόμα διαφοροποίηση βρίσκεται στους πολλούς αναχρονισμούς της σειράς. Πολλά inside jokes δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Ο Χάντλερ  που είναι και παραγωγός της σειράς δεν ήθελε να είναι ξεκάθαρος στο θεατή ο χωροχρόνος όπως άλλωστε συμβαίνει και στα βιβλία.

Έτσι το χρονικό πλαίσιο της σειράς μοιάζει να είναι κάπου ανάμεσα στη δεκαετία του 50 και του 60 ωστόσο γίνονται αναχρονιστικές αναφορές για παράδειγμα, στο internet,στο uber,στους Pink Floyd.Τα κουστούμια και τα σκηνικά δεν είναι ακριβή τόσο στο χρόνο όσο στο χαρακτήρα των ηρώων ή στην ατμόσφαιρα της σκηνής. Πρόκειται για ένα κράμα εποχών που έχει σκοπό να διεγείρει τη φαντασία του θεατή και να φτιάξει την ιδανική ατμόσφαιρα μυστηρίου γύρω από την ιστορία.

Ο Χάντλερ έχει δηλώσει πως έπλασε τον κόσμο αυτό σύμφωνα με την «οπτική των παιδιών». Παρόλο το σκοτεινό χαρακτήρα της η σειρά έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας καλής παιδικής ιστορίας για αυτό και είναι εξίσου προσιτή σε μικρούς και μεγάλους.

Η σειρά θα ολοκληρωθεί σε τρεις κύκλους. Ο πρώτος κύκλος των οκτώ επεισοδίων που βρίσκεται ήδη στο Netflix,καλύπτει τα τέσσερα πρώτα βιβλία. Η σειρά ήδη ανανεώθηκε για δεύτερη σεζόν, η οποία θα αποτελείται από 10 επεισόδια και θα μεταφέρει στη μικρή οθόνη το πέμπτο έως και το ένατο βιβλίο. Η τρίτη σεζόν θα καλύψει τα υπόλοιπα βιβλία.

Τέλος, ένα από τα καλύτερα στοιχεία της σειράς είναι ότι παραμένει πιστή στο κόνσερπτ των βιβλίων όπου ο Λέμονι Σνίκετ προσπαθεί να αποθαρρύνει τον αναγνώστη από το να διαβάσει την ιστορία καθώς οι περιπέτειες των ορφανών  Μποντλέρ μόνο δυστυχία μπορούν να του φέρουν.Σε πολλά σημεία της σειράς ο Λέμονι Σνίκετ παρεμβαίνει ζητώντας από τους θεατές να “κοιτάξουν αλλού” ή “να αλλάξουν κανάλι”.Ακόμα,το επίσημο trailer της σειράς ανέβηκε στο Youtube με το εξής μήνυμα:

Dear Viewer,

We present to you our opening credits, a phrase here which means last chance to turn off this unfortunate story and stream something more pleasant, as a final reminder that you have no obligation to stream this miserable tale.

With all due respect,
Netflix

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται όμως και το τραγούδι τίτλων: