Οι υποψήφιοι για Oscar ξενόγλωσσης ταινίας έκαναν μια πολύ σημαντική πολιτική δήλωση – Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Οι υποψήφιοι για Oscar ξενόγλωσσης ταινίας έκαναν μια πολύ σημαντική πολιτική δήλωση

Ειδήσεις | 25-2-2017 |

Στα Oscars 2017 η πολιτική διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο σε πολλές κατηγορίες, και ειδικά σε αυτήν της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Ο Ιρανός σκηνοθέτης, Asghar Farhadi, που κέρδισε το 2012 Oscar για την ταινία του “A Separation” και ο οποίος είναι υποψήφιος φέτος επίσης για όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας με το εξαιρετικό “The Salesman” , απασχόλησε τα μέσα, όταν ακύρωσε τα σχέδιά του να παρευρεθεί στην τελετή των Oscars στις 26/2, εξ αιτίας του διατάγματος Trump, το οποίο απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα, για Μουσουλμάνους από 7 κράτη, συμπεριλαμβανομένου και του Ιράν.

Oι υπόλοιποι φετινοί υποψήφιοι της κατηγορίας, συμφώνησαν να προβούν σε μια συλλογική απάντηση σχετικά με το πρωτοφανές αυτό γεγονός που έριξε τη σκιά του στη φετινή τελετή. Ακολουθεί η δήλωση των: Maren Ade (“Toni Erdmann”), Hannes Holm (“A Man Called Ove”), Martin Zandvliet (“Land of Mine”) και Bentley Dean – Martin Butler (“Tanna”):

Εκ μέρους όλων των υποψηφίων, θα θέλαμε να εκφράσουμε την ομόφωνη αποδοκιμασία μας  για το κλίμα φανατισμού και εθνικισμού που βλέπουμε σήμερα στις Η.Π.Α και σε τόσες πολλές άλλες χώρες, τόσο από μεγάλα τμήματα του πληθυσμού όσο και από πολιτικούς ηγέτες.

Ο φόβος που πηγάζει από το διαχωρισμό μας σε φύλα, χρώματα, θρησκείες και σεξουαλικότητες, ως μέσο για να δικαιολογηθεί η βία, καταστρέφει όλα αυτά από τα οποία εξαρτόμαστε – όχι μόνο ως καλλιτέχνες αλλά και ως άνθρωποι: τη διαφορετικότητα των πολιτισμών, την ευκαιρία να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας από κάτι φαινομενικά “ξένο” και την πεποίθηση ότι οι ανθρώπινες επαφές μπορούν να μας αλλάξουν προς το καλύτερο. Αυτοί οι διαχωριστικοί τοίχοι εμποδίζουν τους ανθρώπους να βιώσουν κάτι απλό αλλά ουσιαστικό: το να ανακαλύψουν ότι τελικά δεν διαφέρουμε τόσο πολύ ο ένας από τον άλλο.

Έτσι αναρωτηθήκαμε: Τι μπορεί να κάνει το σινεμά γι’ αυτό; Μολονότι δεν επιθυμούμε να υπερεκτιμήσουμε τις δυνατότητες των ταινιών, πιστεύουμε ότι κανένα άλλο μέσο δεν μπορεί να προσφέρει μια τόσο διεισδυτική ματιά στις συνθήκες των άλλων ανθρώπων και να μεταμορφώσει συναισθήματα ανοικειότητας σε περιέργεια και συμπόνια  – ακόμα και γι αυτούς που θεωρούνται εχθροί μας.

Άσχετα από το ποιος θα κερδίσει το Oscar καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, αρνούμαστε να σκεφτούμε με έννοιες “συνόρων”.  Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει καλύτερη χώρα, καλύτερο φύλο, καλύτερη θρησκεία, ή καλύτερο χρώμα δέρματος.  Θέλουμε το βραβείο αυτής της κατηγορίας να συμβολίζει την ενότητα μεταξύ των εθνών και την ελευθερία της τέχνης.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι κάτι το οποίο αποτελεί αίτημα. Απλώς υπάρχουν – για όλους. Εξ αιτίας αυτού, αφιερώνουμε αυτό το βραβείο σε όλους τους ανθρώπους, τους καλλιτέχνες, τους δημοσιογράφους και τους ακτιβιστές που εργάζονται για να προάγουν την ενότητα και την αλληλοκατανόηση, την ελευθερία της έκφρασης και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια – αξίες η προστασία των οποίων είναι τώρα πιο κρίσιμη από ποτέ. Αφιερώνοντας το βραβείο σ’ αυτούς τους ανθρώπους, θέλουμε να τους εκφράσουμε τον σεβασμό και την αλληλεγγύη μας.

—Martin Zandvliet (“Land of Mine,”Γερμανία), Hannes Holm (“A Man called Ove, Σουηδία), Asghar Farhadi (“The Salesman,” Ιράν), Maren Ade (“Toni Erdmann,” Γερμανία), Martin Butler, Bentley Dean (“Tanna,” Aυστραλία).