Adaptation Film Festival - Είδαμε στην έναρξη το “Ο Βασιλιάς της Αβάνας” – Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Adaptation Film Festival – Είδαμε στην έναρξη το “Ο Βασιλιάς της Αβάνας”

Φεστιβάλ | 4-2-2017 |

Άνοιξε την αυλαία του το πρώτο Adaptation Film Festival το οποίο αποτελεί μια συνδιοργάνωση της MoovieReel και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. Το concept του φεστιβάλ είναι απλό μα παράλληλα πανέξυπνο. Οι ταινίες που προβάλλονται σε αυτό βασίζονται αποκλειστικά σε προσαρμογές λογοτεχνικών και θεατρικών έργων, καθώς και graphic novels, με στόχο την έναρξη ενός ανοιχτού διαλόγου ανάμεσα στα μέσο του βιβλίου και αυτό του κινηματογράφου.

Ένας διάλογος ο οποίος φαίνεται ότι αφορά πολύ κόσμο όπως φάνηκε και από την μεγάλη προσέλευση του κοινού την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ στον κινηματογράφο “Μικρόκοσμος” (Λεωφόρος Συγγρού 106).

Πριν την έναρξη της ταινίας, η οποία ήταν sold-out, οι διοργανωτές, Στέφανος Κόλλιας και Παναγιώτης Σταματόπουλος, καθώς και η Μαργαρίτα Παναγιωτοπούλου εκ μέρους του ΟΠΑΝΔΑ, απηύθυναν ένα σύντομο χαιρετισμό και μίλησαν για τη βασική ιδέα και τους στόχους του Φεστιβάλ.

Στη συνέχεια ξεκίνησε η προβολή της ταινίας “Ο Βασιλιάς της Αβάνας” η οποία από την αρχή σε βάζει στο κλίμα που θα ακολουθήσει καθώς μέσα στα πρώτα λεπτά παρακολουθούμε μια οικογενειακή τραγωδία που έχει ως αποτέλεσμα τρείς θανάτους και την άδικη φυλάκιση του έφηβου Rey (το οποίο μεταφράζεται ως βασιλιάς).


Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του, “Charles Bukowski της Αβάνας”, Pedro Juan Gutiérrez η ταινία ακολουθεί τον νεαρό Rey (Maykol David Tortoló) καθώς δραπετεύει και περιφέρεται στην Αβάνα της κρίσης στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και η ενίσχυση του εμπάργκο από τις Η.Π.Α. έφεραν τη χώρα στα όρια της κατάρρευσης. Εκεί με όπλο την πονηριά του, την αυθάδεια του και τις σεξουαλικές του “ιδιότητες” θα εκπαιδευτεί στο δύσκολο παιχνίδι της επιβίωσης.

Συνοδοιπόροι του η, βραβευμένη ως Καλύτερη Ηθοποιός στο Φεστιβάλ του San Sebastian, Yordanka Ariosa στο ρόλο της Magda, μιας πόρνης που παίρνει υπό την προστασία της τον Rey και γίνονται ζευγάρι, και η Yunisleidi, μια τραβεστί, την οποία υποδύεται με εντυπωσιακό τρόπο ο Héctor Medina, η οποία προσπαθεί να τον βοηθήσει και να του δείξει την πραγματική φύση της Magda. Από την ταινία περνούν και άλλοι δευτερεύοντες χαρακτήρες οι οποίοι μπλέκονται σε διάφορες τραγικές καταστάσεις με τη φτώχια, τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και τη βία να αποτελούν τους πραγματικούς πρωταγωνιστές.

Ο, δημιουργός της ταινίας “Μαύρο Ψωμί”, Agustí Villaronga έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία η οποία άλλοτε εκπλήσσει θετικά χάρη στα εντυπωσιακά πλάνα που χαράζονται στη μνήμη του θεατή και άλλοτε αρνητικά με κορυφαίο παράδειγμα τις άστοχες σκηνές οι οποίες συνοδεύουν σε σημεία το κομμάτι της αφήγησης. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στη μουσική της ταινίας η οποία μαζί με τις δυνατές ερμηνείες των ηθοποιών, αποτελούν και τα βασικά της πλεονεκτήματα.

Από την άλλη το βασικό πρόβλημα της ταινίας, και μάλλον και του βιβλίου, είναι πως ο “σκοτεινός ρεαλισμός” τον οποίο προσπαθεί να μεταφέρει καταλήγει να χάνεται μέσα στα διάφορα μελοδραματικά τεχνάσματα και την υπερβολή καθώς από ένα σημείο και μετά η βία δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο αφηγηματικό σκοπό πέρα από το να ενοχλήσει. Παράλληλα, οι όποιες κωμικές πινελιές δεν καταφέρνουν σε καμία περίπτωση να ισορροπήσουν την ταινία η οποία είναι κυριολεκτικά “γροθιά στο στομάχι” αλλά όχι απαραίτητα με την καλή έννοια.

Ο “Βασιλιάς της Αβάνας” είναι μια “δύσκολη” ταινία η οποία απαιτεί γερά νεύρα και στομάχια ενώ δεν αποκλείεται μετά το τέλος της να σας δημιουργηθεί η ανάγκη να κάνετε ένα μπάνιο.


Μετά από το άφθονο ρούμι που καταναλώθηκε στην ταινία η κατάσταση τραβούσε ποτό γι’ αυτό και η βραδιά έκλεισε με party στο Tiki Bar στο Κουκάκι με τον Μιχάλη Δέλτα σε ρόλο dj.

Συνολικά, η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ άφησε ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις, το πρόγραμμα των ταινιών που προβάλλονται παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και φαίνεται πως υπάρχουν όλες αυτές οι συνθήκες ώστε το “Adaptation Film Festival” να εξελιχθεί σε ένα σημαντικό πολιτιστικό θεσμό της πόλης.

Διαβάστε περισσότερα για: