Εκτός Θέματος 83: Η Meryl Streep νίκησε τις Χρυσές Σφαίρες - Ο Trump τις έχασε – Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Εκτός Θέματος 83: Η Meryl Streep νίκησε τις Χρυσές Σφαίρες – Ο Trump τις έχασε

Eκτός Θέματος | 12-1-2017 |

Με την εκλογή του Donald Trump και την αναμενόμενη στις 20 Ιανουαρίου ορκομωσία του, αναμενόμενο ήταν οι Χρυσές Σφαίρες να ασχοληθούν με το θέμα του επερχόμενου προέδρου.

Μη χάσεις: Χρυσές Σφαίρες 2017: Θρίαμβος και ρεκόρ για το La La Land! Όλοι οι νικητές

Πολλοί ασχολήθηκαν με το γεγονός όπως ο παρουσιαστής Jimmy Fallon (ανέφερε ότι η ψήφος μετράει στις σφαίρες – θυμίζοντας ότι περισσότεροι άνθρωποι ψήφισαν για την Clinton, αλλά το αλλοπρόσαλο εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ έκανε πρόεδρο τον Trump) ή ο Hugh Laurie, που είπε ότι μάλλον αυτές θα είναι οι τελευταίες σφαίρες καθώς η νέα κυβέρνηση θα καταργήσει οτιδήποτε βρίσκεται στο όνομα του φορέα που τις οργανώνει: τον Hollywood Foreign Press Association.

Από το ίδιο βήμα ακούστηκαν με ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα τα λόγια της Streep:

Η ουσία στα λόγια της Streep για αυτούς που τα Αγγλικά θέλουν ξεσκόνισμα:

Για να το πιάσω από κει που το άφησε ο Hugh Laurie. Hollywood, ξένοι και ο τύπος. Ποιοι είμαστε όμως στα αλήθεια; Ποιοι είναι το Hollywood; Είναι μια ομάδα ανθρώπων από όλο τον κόσμο. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα δημόσια σχολία του New Jersey. Η Viola [Davis] (που της έδωσε το βραβείο) στην South Carolina, η Sarah Paulson στο Brooklyn. Η Sarah Jessica Parker από μια οικογένεια 8 παιδιών από το Ohio. Η Amy Adams γεννήθηκε στην Ιταλία. Η Natalie Portman στην Ιερουσαλήμ. Που είναι τα πιστοποιητικά γέννησής τους; (σ.σ. O Trump ήταν από τους πρωτεργάτες της αμφισβήτησης του ότι ο Obama είναι όντας Αμερικάνος, ζητώντας το πιστοποιητικό γέννησής του). Η Ruth Negga γεννήθηκε στην Αιθιοπία και μεγάλωσε στην Ιρλανδία και τώρα παίζει ένα κορίτσι από την Virginia. Ο Ryan Gosling όπως όλοι οι ευγενέστατοι άνθρωποι είναι Καναδός. Ο Dev Patel γεννήθηκε στην Κένυα, μεγάλωσε στο Λονδίνο και παίζει έναν Ινδό που μεγάλωσε στην Τασμανία.

To Hollywood βασίζεται σε ξένους και αν τους διώξεις, τότε θα ξεμείνεις να βλέπεις football πολεμικές τέχνες… που δεν είναι τέχνες. (…) Υπήρξε μια ερμηνεία φέτος που μου εξέπληξε. Όχι επειδή ήταν καλή. (…) Το αντίθετο. Αλλά έκανε το κοινό για το οποίο ειπώθηκε να γελάσει. Ήταν εκείνη η στιγμή που το άτομο που θα κατέχει την πιο σημαντική καρέκλα στην χώρα μας κορόιδεψε έναν ρεπόρτερ με ειδικές ανάγκες, κάποιον με λιγότερη δύναμη, εξουσία, και δυνατότητα να τον πολεμήσει. Με στεναχώρησε πολύ, επειδή δεν είναι ταινία, αυτό έγινε στην κανονική ζωή.

Αυτό το ένστικτο του να ταπεινώσεις κάποιον όταν εφαρμόζεται από κάποιον δυνατό σε μια δημόσια πλαρφόρμα, μεταφέρεται θέλοντας και μη στην ζωή του καθενός. Αυτό είναι που δίνει την “άδεια” σε άλλους να κάνουν το ίδιο. Ο μη σεβασμός, προκαλεί μη σεβασμό. Η βία δημιουργεί βία. Όταν οι δυνατοί χρησημοποιούν την δύναμή τους για να εκφοβίσουν άλλους, τότε όλοι χάνουμε.

(…) Στον καιρό που θα ακολουθήσει θα πρέπει να προστατέψουμε τον τύπο, τους δημοσιογράφους. Τους χρειαζόμαστε για να πάμε μπροστά, για να διασφαλίσουμε την αλήθεια.

(…) Όπως η φίλη μου η πρόσφατα χαμένη Princess Leia, μου είπε: “Πάρε την πληγωμένη σου καρδιά και κάντην τέχνη.

Το περιστατικό που αναφέρθηκε η Streep ήταν το παρακάτω:

H συγκεκριμένη στιγμή ήταν και από τις καλύτερες της βραδιάς με την Streep και τον λόγο της να γίνεται viral και να τον βλέπουμε όλοι πάμπολες φορές στα social media, με τους περισσότερους να μιλάνε θετικά για την παρέμβασή της, αλλά και κάποιους να την κατακρίνουν.

Αν πάμε στην ουσία του θέματος, θα δούμε ένα μικρομέγαλο κακομαθημένο παιδί να έχει την προεδρία των ΗΠΑ σε λίγες μέρες και να μην δέχεται ότι το παραπάνω βίντεο δείχνει τον ίδιο να κοροιδεύει ένα άτομο με ειδικές ανάγκες, ενώ είναι προφανές σε όλα τα νοήμοντα όντα ότι αυτό κάνει. Αντίθετα ο Trump μετά από την ομιλία της Streep έβγαλε ανακοίνωση για να πει ότι δεν έχει κοροιδέψει ποτέ άτομα με ειδικές ανάγκες και ότι ποτέ δεν θα το έκανε, λέγοντας για την Meryl Streep ότι είναι από τις πιο υπερεκτιμημένες ηθοποιούς.

Το αν είναι η Meryl Streep υπερεκτιμημένη ηθοποιός ας το κρίνει η ιστορία. Υπάρχουν καλύτερες ηθοποιοί από την Streep με λιγότερες υποψηφιότητες ή Oscar από την Streep; Λίγες έρχονται στο μυαλό με τις περισσότερες όμως να μην έχουν κάνει τις επιλογές καριέρας που έχει κάνει η Meryl, ίσως βέβαια όχι με δική τους ευθύνη, ίσως όμως κάποιος να μπορεί να την πει λίγο υπερεκτιμημένη, δηλαδή να πει ότι είναι πολλές οι 19 υποψηφιότητες και τα 3 Oscar. Όμως αν είχε 10 υποψηφιότητες και 1 Oscar θα έλεγε κάποιος ακόμα και τότε ότι η Meryl είναι κακή ηθοποιός;

Η Streep εξέφρασε το αίσθημα μια μερίδας Αμερικάνων και σίγουρα μιας ακόμη μεγαλύτερης μερίδας πολιτών άλλων χωρών αν τον κόσμο που αισθάνονται τουλάχιστον μια ανησυχία για τον σύντομα-πλανητάρχη. Γιατί; Για τις ακραίες απόψεις του: σεξισμός, ομοφοβία, ρατσισμός μεταξύ αυτών αλλά και τις απολυταρχικές τακτικές του που θα θέσουν σε κίνδυνο την ελευθερία έκφρασης στις ΗΠΑ, αυξάνοντας ταυτόχρονα ένα trend, ήδη υπάρχον σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι επιθέσεις σε μειονότητες αυξήθηκαν και μετά την εκλογή του Trump όπως και μετά την επικράτηση του Brexit. Οι μεγάλες ενστάσεις από πολλούς και στην Streep αλλά και σε πολλά άλλα μεγάλα ονόματα, όπως στον Clooney για παράδειγμα, είναι ωστόσο ότι άργησαν πολύ να μιλήσουν σε πολλά θέματα, ενώ σε κάποια άλλα δεν πήραν καν θέση, όπως πόλεμοι, φτώχια κλπ. υποστηρίζοντας μάλιστα την μάλλον όχι και τόσο ειρηνική και σίγουρα καθόλου φιλολαική ατζέντα της Clinton ή του κατεστημένου του Δημοκρατικού κόμματους που σίγουρα μόνο σοσιαλιστικό δεν είναι.

Τα σχόλια αρκετών για παράδειγμα στα Ελληνικά social media, ανέφεραν ότι η Meryl Streep έπαιξε στο “πορτραίτο αγιοποίησης της Thacher”, το Iron Lady ενώ πολλοί ηθοποιοί και άλλα μέλη της βιομηχανίας είναι μεν liberal (δηλαδή θέλουν γάμο ομοφυλοφίλων, ισότητα φύλων) αλλά είναι σαφώς αδιάφοροι σε θέματα προοδευτικότητας, όπως το θέμα της ασφάλισης υγείας, το θέμα των διδάκτρων στα πανεπιστήμια, το θέμα των διασώσεων τραπεζών και εταιριών της Wall Street και στο θέμα της φτώχειας και της οικονομικής ανισότητας. Και σίγουρα εκεί υπάρχει ένα μεγάλο θέμα. Γιατί πως αλλιώς εξηγείται η νίκη του Trump στις εκλογές, όταν όλοι στην τηλεόραση και το σινεμά έλεγαν στον κόσμο να μην ψηφίσει γι’ αυτόν… Ο μισός κόσμος λοιπόν αδιαφορεί γι’ αυτό που θα του πει η Meryl Streep και ο George Clooney καθώς είναι εκείνοι που δεν νοιάζονται για τον απλό κόσμο που υποφέρει. Ο μισός κόσμος βέβαια δεν πηγαίνει πλέον καθόλου σινεμά, στην Ελλάδα παραπάνω από τον μισό…

Είναι όμως διαφορερικό το να βλέπουμε την συνολική προσφορά κάποιου στο σινεμά, με αυτή του σε κοινωνικά ή πολιτικά θέματα και εντελώς διαφορετικό το να θίγουμε την καλλιτεχνική του αξία. Όπως επίσης είναι διαφορετικό το να διαφωνούμε με κάποιον σε κάποια πράγματα, όταν όμως συμφωνούμε να μην δεχόμαστε να το παραδεχτούμε, αλλά αντίθετα να ταυτιζόμαστε ουσιαστικά με κάτι που διαφωνούμε ακόμη πιο πολύ, όπως με τον Donald Trump…

Διαβάστε περισσότερα για: