Αφιέρωμα Ασγκάρ Φαραντί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος – Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Αφιέρωμα Ασγκάρ Φαραντί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ειδήσεις | 4-1-2017 |

Από το “Dancing in the Dust” του 2002 ως την Αργυρή Άρκτο Καλύτερης Σκηνοθεσίας για το “About Elly”, και από την τεράστια επιτυχία του “A Separation”, το οποίο σάρωσε τα βραβεία, μέχρι και την πολυαναμενόμενη κυκλοφορία του “The Salesman”, ο Ασγκάρ Φαραντί έχει απασχολήσει πολλές φορές κοινό και κριτικούς και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους δημιουργούς.

Με αφορμή την κυκλοφορία της νέας του ταινίας, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στο έργο του διάσημου ιρανού σκηνοθέτη με τέσσερις από τις καλύτερες ταινίες του, από τις 12 μέχρι και τις 18 Ιανουαρίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Α’ Αίθουσα

Ο Εμποράκος (The Salesman)– Α’ Προβολή (2016) | 17:30, 19:45, 22:00

Ο Εμάντ και η Ράνα, αναγκάζονται να αφήσουν το ετοιμόρροπο διαμέρισμα τους και να μεταφερθούν σ’ ένα διαμέρισμα στην Τεχεράνη. Η σχέση τους αρχίζει να αλλάζει, ενώ η παράσταση που ανεβάζουν, Ο Θάνατος του Εμποράκου, συνεχίζεται.

 

Β’ Αίθουσα (Μειωμένο εισιτήριο 5€)

Το Παρελθόν (Le passé) (2013) | 17:30

Μετά από τέσσερα χρόνια χωρισμού, ο Αχμάντ φτάνει στο Παρίσι από την Τεχεράνη, για να υπογράψει τα χαρτιά του διαζυγίου του, όπως του ζήτησε η Μαρί. Κατά τη διαμονή του, ανακαλύπτει τη νέα σχέση της Μαρί, τις συνεχείς συγκρούσεις με την κόρη της, και πράγματα από το παρελθόν που είχαν μείνει κρυμμένα.

 

Ένας Χωρισμός (A Separation) (2011)| 19:45

Η Σιμίν θέλει να φύγει. Ο Ναντέρ είναι δέσμιος του άρρωστου πατέρα του και δε θέλει να τον αφήσει μόνο. Έτσι χωρίζονται, και η κόρη τους, ελπίζοντας να γυρίσει γρήγορα η μητέρα της, μένει προσωρινά με τον Ναντέρ. Ανήμπορος να φροντίσει τον γέρο πατέρα του, ο Ναντέρ προσλαμβάνει μία γυναίκα για να τον περιποιείται. Αυτό που δεν ήξερε είναι ότι αυτή η γυναίκα δούλευε χωρίς την άδεια του συζύγου της και ότι ήταν έγκυος. Ή μήπως το ’ξερε;

 

Τι Απέγινε η Έλι (About Elly)  (2009)| 22:00

Μετά από πολλά χρόνια στη Γερμανία, ο Ahmad ξαναγυρίζει στην Τεχεράνη και οι παλιοί συμφοιτητές του απ’ το πανεπιστήμιο οργανώνουν προς τιμή του ένα τριήμερο στην Κασπία θάλασσα. Η διασκέδαση αρχίζει αμέσως καθώς όλοι συμμετέχουν στο σχέδιο της Sepideh, που έφερε μαζί της την όμορφη Elly, δασκάλα της μικρής κόρης της, με την ελπίδα ότι θα «τα φτιάξει» με τον πρόσφατα χωρισμένο Ahmad. Αλλά τα ασήμαντα ψέματα που αρχίζουν να συσσωρεύονται απ’ τη στιγμή που η παρέα φτάνει στην παραλία, γίνονται ξαφνικά μπούμερανγκ όταν η Elly εξαφανίζεται χωρίς κανείς να ξέρει που είναι.

 

 

 

Διαβάστε περισσότερα για: