Τα βραβεία του 29ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου – Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Τα βραβεία του 29ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Ειδήσεις | 29-11-2016 |

Σε μια όμορφη και λιτή βραδιά, με παρόντες πολλούς εκπροσώπους των κινηματογραφικών θεσμών, πλήθος ανθρώπων του σινεμά από κάθε ειδικότητα και κινηματογραφόφιλους έριξε αυλαία το 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στην Ααβόρα.

Οι τέσσερις κριτικές επιτροπές του φεστιβάλ απένειμαν τα βραβεία της φετινής διοργάνωσης, ενώ τρεις προσωπικότητες του ελληνικού σινεμά τιμήθηκαν με τα ειδικά βραβεία του φεστιβάλ: η ηθοποιός Αλεξία Καλτσίκη, ο συνθέτης Νίκος Κυπουργός και ο σκηνοθέτης Ανδρέας Πάντζης.

Την παράσταση έκλεψε η Αλεξία Καλτσίκη, η οποία, εμφανώς συγκινημένη παρέλαβε το βραβείο της από τα χέρια της Μαριάννας Παναγιωτοπούλου, συντρόφου του αξέχαστου Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος ανέδειξε το ταλέντο της σε πολλές ταινίες.

«Εχει για μένα μεγάλη σημασία που το βραβείο αυτό το παίρνω από τα χέρια της Μαριάννας», είπε. «Γιατί ο Νίκος ήταν ο άνθρωπος που μου έμαθε τι είναι σινεμά, και κυρίως με έκανε να αντιληφθώ τι είναι στ’ αλήθεια κινηματογράφος», είπε, προσθέτοντας πως ταυτόχρονα με τη χαρά για την διάκριση αυτή, ένα κομμάτι του εαυτού της κρυφογελά, γνωρίζοντας τη σχέση του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τις βραβεύσεις κλπ. «Ήταν ένας άνθρωπος που λογοδοτούσε μόνο μέσα από τις ταινίες του. Αντιμετώπιζε με χιούμορ τις βραβεύσεις κλπ».

Σε μήνυμα του, που ανέγνωσε ο διευθυντής Νίνος Φένεκ Μικελίδης, ο ελληνοαμερικάνος Αλεξάντερ Πέϊν (για τον οποίο το Πανόραμα πραγματοποίησε αφιέρωμα) ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Είστε τυχεροί που έχετε στην Αθήνα τον φίλο μου, και σινεφίλ όπως κι εγώ, Νίνο Μικελίδη, που η συνεχής και ενθουσιώδης αποστολή του, ήταν, για πολλά χρόνια, να μεταφέρει τον καλλιτεχνικό κινηματογράφο στις οθόνες της πόλης. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να δεχτώ την πρόσκλησή του. Ιδιαίτερα λυπήθηκα που υποχρεώθηκα να αρνηθώ φέτος, όταν μάλιστα είχε την καλοσύνη να προγραμματίσει μερικές από τις ταινίες μου. Ίσως η πιο σχετική φέτος το φθινόπωρο ήταν η ταινία «Election» («Σκάνδαλα στα θρανία»), μια ταινία που ο Μπάρακ Ομπάμα, δυο φορές μου είπε πως ήταν η πιο αγαπημένη του πολιτική ταινία».

Κατέληξε μάλιστα λέγοντας πως ελπίζει να γυρίσει μια ταινία – ή και ταινίες – στην Ελλάδα πολύ σύντομα.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Η Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) απένειμε το βραβείο της στην ταινία από την Γεωργία «House of others» του Russudan Glurjidze.

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ) έδωσε το δικό της βραβείο στη ρώσικη ταινία «The collector» του Αντρέϊ Κρασοφσκι.

Η επιτροπή του «Αθηνοράματος» βράβευσε την ταινία «Mellow Mud» του Renars Vimba από τη Λετονία

Τέλος, η επιτροπή του «Πανοράματος» έδωσε το δικό της βραβείο στην κυπριακή ταινία «Το αγόρι στη γέφυρα» του Πέτρου Χαραλάμπους. Το βραβείο συνοδεύεται από 3.000 ευρώ για τον σκηνοθέτη από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Επιτροπή μελών της FIPRESCI: Alin Tasciyan, (Τουρκία), Angelo Mitchievici (Ρουμανία), Κωνσταντίνος Μπλάθρας (Ελλάδα).

Κριτική επιτροπή της ΠΕΚΚ: Γιάγκος Αντίοχος, Νέστορας Πουλάκος, Ιωσήφ Πρωιμάκης.

Επιτροπή ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ: Δημήτρης Καλαντίδης (προεδρος ΟΚΛΕ), Ιφιγένεια Καλαντζή, Δημήτρης Χαρίτος.

Eπιτροπή  ΚΟΙΝΟΥ, αναγνωστών του «ΑΘΗΝΟΡΑΜΑΤΟΣ»:  Μαργαρίτα Μανσόλα, Θέμης  Περτέσης, Στέλιος Πετρουλάκης, Σπύρος Χειμωνάκης

Η βραδιά έκλεισε με την γαλλοιταλική ταινία του Μάρκο Μπελόκιο «Sweet Dreams» («Fai bei sogni»), ένα ευαίσθητο, γλυκόπικρο φιλμ  για την σχέση παιδιού-μάνας και την διαχείριση της απώλειας, με την υπογραφή του σημαντικού Ιταλού δημιουργού. Η ταινία προβλήθηκε σε αβαν πρεμιέρ.