Συνέντευξη Guðmundur Guðmundsson: Ο σκηνοθέτης του πανέμορφου “Heartstone” στο Cinefreaks - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Συνέντευξη Guðmundur Guðmundsson: Ο σκηνοθέτης του πανέμορφου “Heartstone” στο Cinefreaks

Συνεντεύξεις | 8-11-2016 |

Το “Heartstone“, μια γλυκιά και αληθινή ταινία, διαγωνίζεται φέτος στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ο Guðmundur Arnar Guðmundsson είναι ο σκηνοθέτης της. Στο παρελθόν, έχει ασχοληθεί με ερασιτεχνικό θέατρο, ζωγραφικά ενώ ξεκίνησε την κινηματογραφική του καριέρα με ταινίες μικρού μήκους κάτι που τον βοήθησε όπως υποστηρίζει, να μάθει πολλά πριν κάνει το μεγάλο βήμα για τη δημιουργία μιας μεγάλου μήκους.

O ίδιος έχει δηλώσει πως την εποχή που έψαχνε ιδέες για μια ιστορία που ήθελε να γράψει, είδε ένα όνειρο με έναν παιδικό του φίλο που αυτοκτόνησε όταν ήταν έφηβος. Στο όνειρο, του έδειξε το χωριό τους, τον πήγε στο σπίτι που μεγάλωσε, χαμογέλασε και του έδωσε ένα χάρτη του χωριού. Ύστερα τρέξανε μακριά και παίξανε με τα άλλα παιδιά. Όταν ξύπνησε, ήξερε πως ήθελε να γράψει μια ιστορία εμπνευσμένη από αυτό το όνειρο…

Η κριτική μας για το Heartstone που διαγωνίζεται για τον Χρυσό Αλέξανδρο

Μέσα στη σύντομη κουβέντα μας, μας είπε πόσο όμορφη και ζωντανή πόλη του φάνηκε η Θεσσαλονίκη.

Π.Γ. Τι είναι αυτό που σας ελκύει περισσότερο όταν διηγείστε (κινηματογραφικές) ιστορίες;

Guðmundur Arnar Guðmundsson: Δεν ξέρω ακριβώς. To σίγουρο είναι πως μου αρέσει πάρα πολύ να τις γράφω και μετέπειτα να τις κινηματογραφώ. Είναι κάτι που βγαίνει καθαρά από το μέσα μου και τα όνειρα μου.

Π.Γ.:  Πείτε μας λίγα λόγια για τον νεαρό πρωταγωνιστή της ιστορίας.

G.A.G: Τον συμπαθώ. Μου θυμίζει σε κάποια στοιχεία τον εαυτό μου και αυτό είναι που με βοήθησε να τον δημιουργήσω σαν χαρακτήρα πιο εύκολα. Καθώς γράφεις, αυτό σε οδηγεί από μόνο του και σου δείχνει το δρόμο από ένα σημείο και μετά .
Για μένα, είναι πολύ σημαντικό οι χαρακτήρες να μην είναι ψεύτικοι, να είναι αληθοφανείς και γνήσιοι.

Π.Γ.: Το αγοράκι ονομάζεται “Thor”.  Η επιλογή του ονόματος, έχει κάποια σχέση με τον σούπερ-ήρωα που ξέρουμε, ως προς το δυναμικό χαρακτήρa που παρουσιάζει ο μικρός ήρωας;

G.A.G: Όχι η αλήθεια είναι πως δεν έχει καμία σχέση με τον σούπερ ήρωα. Το όνομα αυτό είναι πολύ δημοφιλές στην Ισλανδία. Βασικά, και τον σκύλο μου τον λένε “Thor” (γέλια).

Π.Γ.:  Υπάρχουν και αυτοβιογραφικά στοιχεία στην ιστορία του σεναρίου, το οποίο γράψατε ο ίδιος, ;

G.A.G: Ναι. Η πόλη όπου μεγάλωσα ήταν μια μικρή πόλη σαν αυτή της ιστορίας. Μεγάλωσα μαζί με τη μητέρα μου και τις δύο μεγαλύτερες αδερφές μου (όπως ακριβώς και ο Thor) και η μητέρα μου ήταν και αυτή μια από τις ομορφότερες και ελκυστικότερες γυναίκες της περιοχής. Επίσης, σαν μικρός που ήμουν, δεν μου άρεσε το γεγονός να βρει η μητέρα μου άλλο σύντροφο μετά τον πατέρα μου με τον οποίο είχαν χωρίσει.

Π.Γ.:  Τέλος, πως αποφασίσετε να αγγίξετε τα συγκεκριμένα ευαίσθητα κοινωνικά θέματα (σεξουαλικότητα στην παιδική και μη ηλικία, κοινωνική θέση της γυναίκας);

G.A.G: Εκεί όπου μεγάλωσα, η ομοφυλοφιλία ακόμη δεν ήταν αποδεκτή. Τουλάχιστον τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει σε ολόκληρη τη χώρα της Ισλανδίας.  Θυμάμαι, τρία αγόρια προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν επειδή ήταν γκέι. Αυτό  με ώθησε στο να γράψω (και) για αυτό το θέμα. Παράλληλα, όπως ανέφερα και πριν, η μητέρα μου θέλησε να συνεχίσει τη ζωή της με άλλον σύντροφο μετά το διαζύγιο της,  αλλά ο κόσμος σχολίαζε…

Πιστεύω πως ακόμη και μέχρι σήμερα, για τις γυναίκες δεν είναι τόσο εύκολο να απελευθερωθούν σεξουαλικά όπως συμβαίνει με τους άντρες. Και αυτό πρέπει να αλλάξει.

Διαβάστε περισσότερα για: ,