Εκτός Θέματος 75: Οι κακές κριτικές στο Suicide Squad και οι απειλές των fan boys – Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Εκτός Θέματος 75: Οι κακές κριτικές στο Suicide Squad και οι απειλές των fan boys

Eκτός Θέματος | 3-8-2016 |

To Suicide Squad είναι πιο πολυαναμένομενη ταινία του καλοκαιριού και έρχεται στις αίθουσες στις 28 Αυγούστου. Στις περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο βέβαια η ταινία έρχεται αυτή την βδομάδα με την επίσημη πρεμιερα να έχει γίνει στις 1 Αυγούστου και χτες τα social media να βουίζουν από τις κριτικές και τις αντιδράσεις των fans.

Τι έγινε; Ούτε μία καλή κριτική δεν πήρε η ταινία που η Warner ήλπιζε να θολώσει τα νερά μετά τις κακές κριτικές του Batman V Superman. Ούτε μία! 29% είχε συγκεντρώσει το Batman V Superman στο Rotten Tomatoes που μαζεύει κριτικές από όλο τον κόσμο και σίγουρα όλοι ήταν σίγουροι πως ειδικά μετά από τόση διαφήμιση, trailers και reshoots για να βελτιωθεί ακόμα πιο πολύ η ταινία, το Suicide Squad θα ήταν καλύτερο. Και πράγματι πήρε λίγο καλύτερη βαθμολογία, με 35% στο Rotten Tomatoes την ίδια ώρα που το 9,5 του Imdb την Τρίτη, έγινε σήμερα με συνοπτικές διαδικασίες 8,5 και βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. (Μη ξεχνάμε ότι και το Batman V Superman ξεκίνησε από το 9,6 στο imdb για να κάτσει τελικά στο 6,9).

suicide-squad-movie-characters-calendar

Οι κριτικές είναι τουλάχιστον απογοητευτικές: “απίστευτα παιδική comic-book πορνογραφία” χαρακτηρίζει την ταινία η Telegraph, “H πιο σκοτεινή νύχτα της DC” λέει το ScreenCrush, “H ηλιθιότητα των κακών της DC” λέει η Guardian, “Καμία σημασία δεν έχει για την ταινία ποιους πολεμά η Squad και γιατί” λέει το Daily Beast, “μοιάζει με μία Dream Team που η συνολική της απόδοση είναι άθλια σε σχέση με το ταλέντο των παιχτών της” λέει το Hollywood Reporter. Λίγες μόνο από τις πραγματικά άθλιες κριτικές που συμφωνούν στο ότι ένα καλό που έκανε τουλάχιστον η ταινία είναι το χιούμορ της, σε σχέση τουλάχιστον με τις προηγούμενες προσπάθειες της DC που προσπαθούσαν να κρατήσουν το σκοτεινό των ταινιών Batman του Christopher Nolan.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της εμπορευματοποίησης των ταινιών, και των ταινιών κατά παραγγελία από ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα από το original υλικό και την ιστορία του, με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις από τους παραγωγούς στο έργο των σκηνοθετών και των σεναριογράφων που προσλαμβάνουν. Αυτά αποδεδειγμένα έγιναν στο Suicide Squad και συνεχίζουν να γίνονται στον κόσμο της DC, που προσπαθεί να φτιάξει ένα κινηματογραφικό σύμπαν βάζοντας μέσα σε δύο ταινίες όλους σχεδόν τους χαρακτήρες της.

Αυτό το τελευταίο είναι και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της DC άργησε, άργησε να φτιάξει ταινίες για τους χαρακτήρες της (είχε βέβαια και το επιτυχημένο franchise του Batman του Nolan και του Christian Bale να τρέχει) με αποτέλεσμα να δει την επιτυχία της Marvel και να προσπαθήσει να κάνει κάτι παρόμοιο. Όταν όμως προσπαθείς να βάλεις δεκάδες καινούριους ήρωες μέσα σε μια ταινία με όλους να έχουν το στοιχείο του πρωταγωνιστή, εκ των πραγμάτων – είτε γιατί πρόκειται για κάποιον σημαντικό χαρακτήρα, είτε γιατί τον χαρακτήρα τον παίζει κάποιος σημαντικός ηθοποιός – τα πράγματα δύσκολα λειτουργούν καλά. Ενώ λοιπόν η Marvel έκανε και συνεχίζει να κάνει standalone ταινίες για τους ήρωές της και εισάγοντας λίγους ήρωες ανα φορά, η DC προσπάθησε μέσα σε μια ταινία να στήσει την Justice League και σε μία ακόμη να μας δείξει όλους τους κακούς της. Δύσκολο να δουλέψει αυτό.

3103474-4+suicidesquad

Αν δούμε τι έκανε η Marvel με τον Spiderman, σε μια σχετική συζήτηση σήμερα το πρωί ο Αλεξ, ένας από τους συνεργάτες του Cinefreaks μου είπε ότι το Civil War, δεν του άρεσε τόσο πολύ καθώς τα αγαπημένα του κομμάτια από τον Spiderman, έλειπαν σε σχέση με το comic book. Συγκεκριμένα ο Spiderman ξεκινούσε με τον Tony Stark και κατέληγε στην ομάδα του Captain, με διάφορα να συμβαίνουν στο μεταξύ και με ακόμα περισσότερους Avengers να συμμετέχουν στον πόλεμο. Η Marvel όμως δεν βιάστηκε και δεν παρασύρθηκε από το μέγεθος και την ποσότητα του υλικού και εισήγαγε τον Spiderman σαν ένα περιφερειακό χαρακτήρα που έδωσε χιούμορ σε μια εμφάνιση σαν cameo. Επίσης εμφανής είναι οι προβληματισμοί των σκηνοθετών των επόμενων Avengers για τους πολλούς κεντρικούς χαρακτήρες.

Το ίδιο εμφανές είναι και το πρόβλημα της ιστορίας σε όλες τις ταινίες με θέμα υπερήρωες, αλλά κυρίως σε αυτές τις τελευταίες της DC. Από τα comic books δεν περιμένουμε συναρπαστικά σενάρια να ξεπηδήσουν μεν, αλλά υπάρχουν αξιοπρεπέστατες ιστορίες που δίνουν μεγαλύτερο βάθος στους χαρακτήρες. Σε λίγες περιπτώσεις έχουμε δει τέτοιο βάθος στις ταινίες, με τις εταιρίες να παίρνουν όσο το δυνατό λιγότερα ρίσκα στις ταινίες τους και να βλέπουμε μια ανακύκλωση σκηνών μάχης (με ευχάριστη έκπληξη να είναι η σκηνή μάχης του Civil War) και απανωτά κλισέ στις σχέσεις των ηρώων.

Μα καλά τι περιμένεις; Φιλοσοφικές ταινίες; θα πει κάποιος και η παρατήρησή του θα είναι σωστή. Οι συγκεκριμένες ταινίες είναι περισσότερο από όλα για διασκέδαση, είναι προϊόντα που σχεδιάζονται συγκεκριμένα γι’ αυτό το σκοπό. Ένας κριτικός κινηματογράφου σαν τέτοια πρέπει να τα κριτικάρει, και όχι σαν Φεστιβαλικές ταινίες, καθώς ο κάθε θεατής ξέρει τι πάει να δει, ξέρει τι να περιμένει. Ωστόσο από την άλλη είναι δουλειά του κριτικού να πει τα μειονεκτήματα της ταινίας και να σχολιάσει τα πάντα. Με αυτό το τελευταίο κάποιοι fans φαίνεται πως έχουν μεγάλο θέμα. Έχει αποκτήσει τόσο πολύ σημασία γι’ αυτούς, το να αρέσει σε όλους το Suicide Squad, που ακόμα και κάποιοι ψαγμένοι κινηματογραφικά, φτάνουν στα άκρα.

Για το Batman V Superman είχαμε τις απειλές από fans προς κριτικούς που κακολόγησαν την ταινία. Τώρα έχουμε petitions με αίτημα να κλείσει το Rotten Tomatoes, ενώ σίγουρα θα δούμε και πάλι απειλές. Και μέχρι ενός σημείου είναι κατανοητές οι αντιδράσεις προς κάποιους εμμονικούς κριτικούς. Όπως είπαμε οι κριτικοί πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχουν διάφορα είδη ταινιών και όπως ο καθένας έχει προτιμήσεις με το κοινό να ξέρει τι πάει να δει όταν βλέπει superhero movies. Επίσης fan boys δεν υπάρχουν στα comics μόνο. Υπάρχουν παντού. Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να αγαπήσουν οι υπόλοιποι, αυτά που τους αρέσουν. Εγώ για παράδειγμα στενοχωριόμουν όταν σε κάποιον δεν άρεσε το Boyhood πρόπερσι, και θα απογοητευτώ για το γούστο όποιου δεν του αρέσει φέτος το Toni Erdmann. Δεν θα εκστομίσω προφανώς απειλές, ούτε θα τις γράψω, όμως ζούμε δυστυχώς στον κόσμο του ίντερντετ και στο ιντερνετ για κάποιο λόγω ένας φυσιολογικός άνθρωπος μεταμορφώνεται σε ένα τέρας πολλές φορές.

Σε κάθε περίπτωση μη έχοντας δει το Suicide Squad, δε μπορούμε να πούμε πολλά περισσότερα, αλλά να περιμένουμε το τέλος του μήνα.