12 δευτερεύοντες χαρακτήρες των ταινιών των Κοέν που θα άξιζαν την δικιά τους ταινία! – Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

12 δευτερεύοντες χαρακτήρες των ταινιών των Κοέν που θα άξιζαν την δικιά τους ταινία!

Top-10, Αφιερώματα | 6-7-2016 |

Πολλές φορές, αυτοί που κλέβουν την παράσταση σε διάφορες ταινίες, δεν είναι οι πρωταγωνιστές, αλλά ηθοποιοί με μικρότερους ρόλους που αν δεν υπήρχαν, η ταινία δεν θα είχε καμία ουσία…Συνεπώς και στις ταινίες των Κοέν, πολλές φορές, αυτοί που τραβάνε την προσοχή μας, είναι κάποιοι φαινομενικά ασήμαντοι ρόλοι αλλά τελικά τόσο απαραίτητοι. Εξάλλου, όπως γνωρίζουμε, οι αδελφοί Κοέν δίνουν σημασία σε κάθε είδους χαρακτήρα και κυρίως στους πιο εκκεντρικούς και περίεργους… Για να δούμε, όμως, κάποιους χαρακτήρες από αυτούς που θα μπορούσαν να πρωταγωνιστούν σε κάθε μία από αυτές τις ταινίες!!

1.Leonard Smalls (Randall “Tex” Cobb), “Raising Arizona”

raising-arizona

Στην αγαπημένη καλτ ταινία, “Raising Arizona”, ένα γλυκύτατο φρεσκοπαντρεμένο ζευγάρι, αναγκάζεται να έρθει αντιμέτωπο με τις συνέπειες της απαγωγής ενός μωρού!

Η πιο τρομαχτική συνέπεια είναι ότι εξαιτίας αυτού του συμβάντος, αρχίζει να τους κυνηγάει ένας αδίστακτος κυνηγός επικυρηγμένων που ονομάζεται Leonard Smalls, ο οποίος εμφανίζεται από το πουθενά για να στοιχειώσει και τα όνειρα αλλά και την πραγματικότητα του άντρα, σαν τον μοναχικό καβαλάρη της Αποκάλυψης.

Κάνοντας μία τρελή συγχώνευση των καρτούν των Mad Max και του Road Runner, ο Smalls, τον οποίο υποδύεται ο πρώην επαγγελματίας μποξέρ Randall “Tex” Cobb,που παρουσιάζεται σαν ένας γκριζομάλλης, γεμάτος δερμάτινα αναβάτης που έχει θέματα με την μάνα του, περισσότερο θα έλεγε κανείς τέρας, παρά άνθρωπος. O υπερβολικός κακοποιός είναι ένα μείγμα χάους και παράνοιας που ευχαριστιέται να σκοτώνει λαγούς με χειροβομβίδες, να πυροβολεί σαύρες και να αφήνει φωτιά στο πέρασμά του. Παρόλο που είναι λιγότερο ρεαλιστικός χαρακτήρας και περισσότερο μία αδίστακτη δύναμη της φύσης, ο Smalls ενσαρκώνει με έναν ιδιαίτερο και ανεξίτηλο τρόπο το αναρχικό πνεύμα της ταινίας.

2. Loren Visser (M. Emmet Walsh), “Blood Simple”

who-looks-stupid-now-570x309

Στην πρώτη τους ταινία, “Blood Simple”, οι αδερφοί Κοέν, αρχίζουν να μας αποκαλύπτουν σταδιακά την αγάπη τους για τους εκκεντρικούς χαρακτήρες. Η ταινία που θα μπορούσε να είναι απλά μία συμβατική απεικόνιση μίας απιστίας, γίνεται πιο περίπλοκη όταν στο ερωτικό τρίγωνο εισβάλλει ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ, ο οποίος στάζει βρωμιά και ιδρώτα, τον οποίο υποδύεται ο βετεράνος ηθοποιός M. Emmet Walsh. Ο Loren Visser, προσλαμβάνεται από τον απατημένο σύζυγο Dan Hedaya για να εντοπίσει και μετέπειτα να χτυπήσει την άπιστη γυναίκα του και τον εραστή της.Αρχικά, ο Loren Visser εμφανίζεται σε ένα μπαρ όπου τον παρακολουθούμε να φυσάει δαχτυλίδια καπνού. Σταδιακά καταλαβαίνουμε ότι ο ντετέκτιβ θα ακολουθήσει τα δικά του διαβολικά πλάνα και ότι θα δημιουργήσει ένα χάος σε όλη την ταινία.Συνεπώς, ο Visser καταδιώκει ανώνυμα τον Frances McDormand’s Abby, μέχρι την τελική σκηνή στο μπάνιο που σου κάνει τα νεύρα κρόσσια, αν μη τι άλλο! Τα τελευταία του σατανικά λόγια, τα οποία είναι διανθισμένα με μακάβριο χιούμορ, ανάγουν τον Visser ως τον πρώτο από τους πολλούς συναρπαστικούς κακούς των αδερφών Κοέν! 

3. Chet (Steve Buscemi), “Barton Fink”

barton fink

Όπως πολύ συχνά συμβαίνει στις ταινίες των αδερφών Κοέν, οι μικρές και ασήμαντες λεπτομέρειες είναι αυτές που διανθίζουν και αυτή την ταινία με εκκεντρικότητα. Με το που φτάνει ο Barton στην άδεια ρεσεψιόν του Los Angeles Hotel Earle, διαισθανόμαστε ότι κάτι δεν πάει καλά και λίγο αργότερα συνειδητοποιούμε ότι το ξενοδοχείο θα γίνει κόλαση.Ο Barton χτυπάει το κουδούνι στην ρεσεψιόν το οποίο αντηχεί πολύ μακριά, στα αυτιά ενός αχθοφόρου, του επονομαζόμενου Chet, ο οποίος αναδύεται κωμικά από έναν απροσδιόριστο κάτω κόσμο, μόνο και μόνο για να σταματήσει τον ήχου του κουδουνιού. Παρόλο που είναι χαριτωμένος, οι προγραμματισμένες απαντήσεις του Chet και ο τρόπος που προφέρει τη λέξη “Los Angle-es”, ενισχύουν την υποβόσκουσα ανατριχιαστική ατμόσφαιρα του ξενοδοχείου. Κατά την διάρκεια της υπόλοιπης ταινίας, ο Chet είναι πανταχού παρών, περιπολώντας στους διαδρόμους και γυαλίζοντας παπούτσια. Παρόλο που πολλοί θεωρούν ότι ο Buscemi είναι ιδιαίτερα αστείος και εκκεντρικός στο Fargo, Οι αδερφοί Κοέν υποστηρίζουν ότι ως Chet έγινε ένας από τους αγαπημένους τους χαρακτήρες.

4. Mike Yanagita (Steve Park), “Fargo”

fargo

Παρόλο που είναι γεμάτη από λεπτομέρειες που όλες αξίζουν της προσοχής μας, το “Fargo” παρήγαγε ένας από τους πιο περίεργους, αινιγματικούς και αμφιλεγόμενους δευτερεύοντες χαρακτήρες στο σύμπαν των ταινιών των αδερφών Κοέν. Ο Mike Yanagita, τον οποίο υποδύεται ο Steve Park, παριστάνει έναν πρώην συμμαθητή της πρωταγωνίστριας του έργου,  της Marge Gunderson, ο οποίος καταφθάνει και συμμετέχει σε μία αξέχαστη σκηνή που δεν εξυπηρετεί σε τίποτα την πλοκή του δράματος. Όταν συναντιούνται, λοιπόν, μετά από καιρό, ο Mike είναι υπερβολικά ευσυγκίνητος και πρόθυμος και τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται άβολα όταν προσπαθεί να μπει στον θάλαμο μαζί με την Marge. Κάποια στιγμή αποκαλύπτει ότι η γυναίκα του πέθανε από λευχαιμία, ξεκαθαρίζοντας λίγο το τοπίο και αυτό το γεγονός μας κάνει να τον συμπαθήσουμε παροδικά. Αλλά όταν αρχίζει να ανακοινώνει φρενιασμένα τον θαυμασμό του για την Marge και να κάνει σκηνές, η συμπάθειά μας ξεφτίζει και χάνεται. Το τελειωτικό χτύπημα είναι στο τέλος του δείπνου που ο Mike αποκαλύπτει ότι σκαρφίστηκε την εν λόγω ιστορία για την νεκρή γυναίκα του για να προσεγγίσει την Marge και για να αναδείξει την απελπισία και την απομόνωση που νιώθει…

 5. Brandt (Philip Seymour Hoffman), “The Big Lebowski”

big lebowski

Όσον αφορά τους δευτερεύοντες χαρακτήρες, ο ” Big Lebowski”, μας προσέφερε το φαινόμενο της ποπ κουλτούρας, τον John Turturro σαν ‘the Jesus” Quintana, αλλά αυτός που κερδίζει την παράσταση είναι ο Philip Seymour Hoffman σαν Brandt, ο δουλοπρεπής υπηρέτης του Big Lebowski. Ο Hoffman μπορούσε πάντα να ανυψώνει και τον πιο μικρό ρόλο και σε αυτή την ταινία, κατορθώνει ακριβώς το ίδιο! Οι ατάκες, του αμίμητου, λοιπόν, αυτού διαμεσολαβητή μεταξύ του Jeff Bridges, τον Dude και του εκατομμυριούχου αφεντικού του , έχουν μείνει αξέχαστες, όπως η ατάκα: “Αυτή είναι δικιά μας, ανησυχία, Dude”,(“This is our concern, Dude”).  O Hoffman αποδεικνύεται ότι ήταν τόσο αξιόλογος ηθοποιός και ως δευτερεύων χαρακτήρας από το ότι μεταμορφώνει αυτόν τον χαρακτήρα σε ένα τόσο γλοιώδες υποκείμενο, συνδυάζοντας ακόμη και το πώς διευρύνει τα ρουθούνια του ενώ ταυτόχρονα γελάει αφύσικα. Το πιο μεγάλο κρίμα και άδικο σε αυτή την υπόθεση, είναι το ότι ο Hoffman που μας ανέδειξε αυτόν τον χαρακτήρα, δεν θα μπορέσει ποτέ ξανά να συνεργαστεί με τους αδερφούς Κοέν, για ευνόητους λόγους… 

6. Bernie Bernabum (John Turturro), “Miller’s Crossing”

millers-crossing

Όπως και ο χαρακτήρας που αναφέραμε προηγουμένως, ο Loren Visser, αρχικά είναι μία περιφερειακή φιγούρα, έπειτα όμως κυριαρχεί στη υπόθεση, έτσι και ο John Turturro, υποδυόμενος τον Bernie Bernbaum, αρχικά δεν παίζει μεγάλο ρόλο στην υπόθεση όμως, σταδιακά γίνεται ένα από τα κύρια πρόσωπα της ιστορίας, με τον τρόπο που εξελίσσεται ο χαρακτήρας αλλά και η συμβολή τους στην πλοκή του έργου. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Bernie είναι ο πρώτος Εβραίος χαρακτήρας που εμφανίζεται στις ταινίες των Κοέν ως ένας διεφθαρμένος πράκτορας στοιχημάτων που πυροδοτεί ολόκληρο πόλεμο μεταξύ των συμμοριών, καθώς ένα αφεντικό ζητάει απεγνωσμένα το κεφάλι του για να αποδοθεί δικαιοσύνη. O Turturro, καταφέρνει να αναπτύξει έναν πολυεπίπεδο χαρακτήρα, αυτόν του αχρείου λωποδύτη, τον οποίο μία τον αντιπαθούμε, από την άλλη τον συμπαθούμε αν και οι κώδικες ηθικής του είναι περίεργοι, αλλά σίγουρα όχι χειρότεροι από άλλους κώδικες… 

7. Menelaus “Pappy” O’Daniel (Charles Dunning), “O Brother, Where Art Thou?”

12b1af904745116722a2e3295a4767df

Κατά τη διάρκεια της οδύσσειας της ταινίας “O Brother, Where Art Thou?”,(ω! αδερφέ, πού είσαι;), τα αδελφάκια Κοέν, πάλι μας παρουσιάζουν διάφορους αλλόκοτους και ιδιόρρυθμους χαρακτήρες (έτσι όπως είναι ο κόσμος μας, στην τελική και όλοι εμείς, ε;) που διασταυρώνονται με τους 3 δραπέτες κατάδικους, αλλά ίσως ο πιο αστείος χαρακτήρας είναι ο Charles Durning, ο οποίος υποδύεται τον Menelaus “Pappy” O’Daniel, τον τρέχοντα κυβερνήτη του Mississippi. Ο Durning, ένας φοβερός ηθοποιός που είχε πρωταγωνιστήσει σε προηγούμενη ταινία των Κοέν, στο “The Hudsucker Proxy,” δίνει το καλύτερο εαυτό του ως ο στρυφνός, εκρηκτικός πολιτικός που χρησιμοποιεί την ρητορεία του ως μέσο για να ξεσπά συνεχώς στον γιό του και στους υπεύθυνους της καμπάνιας του. Αυτός ο χαρακτήρας, λοιπόν, θα λέγαμε, είναι από τους πιο αστείους σε όλη την ταινία!

8. Freddy Riedenschneider (Tony Shalhoub), “The Man Who Wasn’t There”

manwhowasntthere7

Αφού έπαιξε στην ταινία των Κοέν,”Barton Fink,”στην οποία υποδυόταν έναν λαλίστατο παραγωγό ταινιών, τον Ben Geisler, ο Tony Shalhoub υποδύθηκε άλλον έναν πολυλογά που του αρέσει απίστευτα να ακούει τον ήχο της φωνής του! στο υποτιμημένο φιλμ νουάρ, “The Man Who Wasn’t There.” Εδώ, ο Shalhoub υποδύεται τον Freddy Riedenschneider,έναν ψωνισμένο, αστό μεγαλοδικηγόρο, που αρέσκεται στο να επιδίδεται σε ατελείωτους μονολόγους. Ανάμεσα στα υπέρογκα έξοδά του για τα ξενοδοχεία και για τα πανάκριβα δείπνα που δίνει, ο Shalhoub κλέβει την παράσταση σε κάθε σκηνή που εμφανίζεται, εν αντιθέσει με τον συγκρατημένο πρωταγωνιστή της ταινίας,  τον Ed Crane, τον οποίο υποδύεται ο Billy Bob Thornton.

9. Gas Station Proprietor (Gene Jones), “No Country For Old Men

no-country-for-old-men

Παρόλο που η ταινία  “No Country for Old Men” έχει μείνει στις μνήμες μας για τον ρόλο του Javier Bardem που υποδύεται τον αδίστακτο, ανατριχιαστικό Anton Chigurh, αυτό που έχει χαραχτεί περισσότερο στο μυαλό μας, είναι το πρόσωπο ενός από τα μελλοντικά θύματά του, του Gene Jones. Υποδύεται τον υπάλληλο σε ένα απομακρυσμένο βενζινάδικο στο Τέξας ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με τον Chigurh. Ο υπάλληλο με τα λυπημένα μάτια είναι αθώος και άκακος, το σύμβολο της νότιας φιλοξενίας, κάτι ανάλογο με την καλοσύνη της Μινεσότα που είχαμε συναντήσει στο “Fargo.” Κατά τη διάρκεια της σκηνής που εμπλέκονται αυτοί οι 2, ο υπάλληλος καταλαβαίνει ότι ο Chigurh δεν είναι ο τύπος που θα χαρακτηρίζαμε φιλικός ή καλόβολος και το βλέμμα του αλλάζει, σταδιακά και μετατρέπεται σε ένα κενό κοίταγμα. Τα ακόλουθα λεπτά η αγωνία κορυφώνεται καθώς ο αδίστακτος φονιάς παροτρύνει τον υπάλληλο να στρίψει ένα νόμισμα, από του οποίου το αποτέλεσμα θα κριθεί αν θα ζήσει ή αν θα πεθάνει…

10. CIA Superior (JK Simmons), “Burn After Reading

cia superior

Ο JK Simmons εμφανίζεται μόνο 2 φορές σ’αυτή την μαύρη κωμωδία των αδερφών Κοέν, στο “Burn After Reading,” αλλά κατά κάποιο τρόπο καταφέρνει να κλέβει τις εντυπώσεις από όλες τις υπόλοιπες καταπληκτικές ερμηνείες των άλλων ηθοποιών,(από την ερμηνεία του John Malkovich  και της Frances McDormand, μέχρι και του Brad Pitt). Ο ανώνυμος αυτός ανώτερος της  CIA, ο Simmons, δρα ενάντια στον David Rashe, έναν αστυνομικό της CIA, που εις διπλούν κάνει αναφορές για το χάος που έχουν δημιουργήσει οι χαρακτήρες της ταινίας. Κάθε σκηνή στην οποία συμμετέχει ο Simmons, ξεδιπλώνεται έπειτα από σοκαριστικές σκηνές βίας, το οποίο όμως δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να εμπλουτίζει και να προσδίδει περισσότερη πλάκα στους ανέκφραστους διαλόγους. Παρόλο που μένει άφωνος από τις σαχλαμάρες που ακούει, αλλά ταυτόχρονα και τελείως αποστασιοποιημένος, προσπαθεί να βρει νόημα στα γεγονότα και κάθε φορά ρωτάει: ” Τι μάθαμε από όλα αυτά, Πάλμερ;”, αν και είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει νόημα για την ανοησία του ανθρώπινου γένους και το μόνο που μένει να κάνει κανείς, είναι να γυρίζει σελίδα…

 11. Mrs. Samsky (Amy Landecker), “A Serious Man

a-serious-man

Η πρωταγωνίστρια του “Transparent,” η Amy Landecker, πρωτοεμφανίστηκε στην μεγάλη οθόνη στην ταινία “A Serious Man,” την ωδή των αδελφών Κοέν στην εξάπλωση των Εβραίων στην Μινεσότα, το 1960. Η Landecker κάνει εντύπωση με την μικρής διάρκειας εμφάνισή της στην οθόνη, ως Mrs. Samsky, η σέξυ γειτόνισσα του Larry Gopnik, η οποία έχει κλίση στην μαριχουάνα και στους Jefferson Airplane. H Mrs. Samsky κάνει τρομερή πρώτη εντύπωση στον Larry, καθώς κάνει γυμνή ηλιοθεραπεία και παρόλο που είναι ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή ότι ο Gopnik δεν θα έπρεπε να εμπλακεί μαζί της, εννοείται ότι το κάνει. Η Mrs. Samsky , είναι μία θύρα για τον Larry στην αντικουλτούρα και τον ωθεί να επωφεληθεί από τις νέες ελευθερίες που του προσφέρονται και φυσικά μία από αυτές είναι τα ναρκωτικά. Σε μία άλλη αξέχαστη σκηνή των δεξιοτεχνών του σινεμά, των Κοέν, με υπόκρουση το τραγούδι “Somebody to Love,” ο Larry κάνει έρωτα με όλες του τις δυνάμεις στην Mrs. Samsky, ενώ μας δείχνει την ίδια να παίρνει μια ρουφηξιά από ένα τσιγάρο, με τελείως αποσβολωμένη έκφραση, αποκαλύπτοντας τις κωμικές της πλευρές αλλά και το διαβολικό της ύφος…

12. Al Cody, (Adam Driver), “Inside Llewyn Davis”

al+cody

Πριν να παίξει τον Kylo Ren, στο  “The Force Awakens,” ο Adam Driver έκλεψε την παράσταση αναπάντεχα στην ταινία “Inside Llewyn Davis” ως Al Cody ο οποίος θέλει να γίνει τραγουδιστής της country. O Al, στην αρχή είναι σαν ψάρι έξω από το νερό με το καουμπόικο καπέλο του, αλλά η ειλικρίνεια που αποπνέει η ερμηνεία του στο συναισθηματικό “Please Mr. Kennedy”, είναι αξιολάτρευτη. Οι 3 χαρακτήρες, ο Llewyn, ο Jim, τον οποίο υποδύεται ο Justin Timberlake και ο Al, μας προσφέρουν απίστευτες στιγμές γέλιου και ειδικά ο Adam Driver ο οποίος αποκαλύπτει την πραγματικά κωμική πλευρά του, με τον τρόπο που προφέρει διάφορες λέξεις, με τα επιφωνήματα που βγάζει και με την απίστευτη φυσικότητά του!!

Δεν θα ήταν ωραίο, λοιπόν, να βλέπαμε ταινίες των αδερφών Κοέν, με τους προαναφερθέντες ως πρωταγωνιστές; Ποιος ξέρει, μπορεί και να υπάρξει αυτή η πιθανότητα στο μέλλον, ως βεβαιότητα!