Πόσο συχνά λέγονται συγκεκριμένες λέξεις σε σειρές και σινεμά; - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Πόσο συχνά λέγονται συγκεκριμένες λέξεις σε σειρές και σινεμά;

Ειδήσεις, Στο Φουαγιέ | 13-6-2016 |

Λέξεις, λέξεις, λέξεις. Από το σχολείο στην έκθεση, από την καθημερινότητά μας, από τα social media, παντού βομβαρδιζόμαστε από λέξεις. Και ενώ σπάνια πίσω από αυτές κρύβεται ένας κύριος, του οποίου το όνομα κάνει ομοιοκαταληξία με τον όρο “Λέξεις”, αυτές έχουν την δύναμη να μας προκαλέσουν διάφορα. Συγκίνηση, θυμό, προβληματισμό, τα πάντα.

Οι λέξεις λοιπόν, πάνε και έρχονται. Άλλες αλλάζουν, άλλες σταματούν να ισχύουν, και άλλες είναι ολοκαίνουριες. Γιατί σας τα λέμε όλα αυτά; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο συχνά ακούγονται στα αγαπημένα σενάρια διάφορες λέξεις; Πόσα “αγαπώ” έχετε ακούσει; Πόσα “δολοφόνε”; Πόσα “παρακαλώ” και πόσα “ευχαριστώ”;

Ο Ben Schmidt, ένας βοηθός καθηγητή ιστορίας του Northeastern University, κατάφερε να ερευνήσει αυτές τις τάσεις στην ιστορία του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, αρχής γενομένης από την δεκαετία του ’30.

Η βάση δεδομένων που δημιούργησε δίνει την δυνατότητα σε όλους εμάς να ερευνήσουμε πάνω από 87.000 ταινίες και σειρές για λέξεις-κλειδιά, οι οποίες ήρθαν και έφυγαν από την pop κουλτούρα. Τα δεδομένα έχουν δημιουργηθεί βάσει των υποτίτλων που συνοδεύουν τα αγαπημένα μας προγράμματα.

Ας ξεκινήσουμε με κάτι απλό, παρακαλώ. Το “Παρακαλώ”.

chart tv/movies 1

Σταθερή παρουσία του στον κινηματογράφο, σε αντίθεση με την τηλεόραση. Με το πέρασμα των χρόνων ο κινηματογράφος παραμένει πιο ευγενικός.

Συνεχίζουμε. Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας. Ή αλλιώς, “email”.

chart tv/movies 2

Στα 90’s ο όρος μπαίνει για τα καλά στην ζωή μας. Αλλά με την άνοδο της τεχνολογίας, ο όρος φθίνει και δίνει την θέση του στα texts, στα IMs, στα PMs και σε ένα σωρό άλλους όρους που δεν τους καταλαβαίνει και κανείς.

Τα πράγματα όμως σοβαρεύουν. Και τα κοινωνικά θέματα δεν μπορούν παρά να είναι αναπόσπαστο μέρος των δύο μέσων. Η “Έκτρωση” ας πούμε. Αποτελεί ένα ζήτημα το οποίο συνεχίζει να απασχολεί.

chart tv/movies 4

Το σινεμά το ξεκίνησε, η τηλεόραση το γιγάντωσε, και έτσι το θέμα συνεχίζει να υπάρχει στην θεματολογία του Hollywood.

Η συζήτηση για τις κλιματικές αλλαγές κάνει δυναμική εμφάνιση το 2008, αλλά από τότε είναι σε σταθερή πτώση.

movie chart 5

Αν αναρωτιέστε πάντως σε τι επίπεδο βρίσκονται οι βρισιές, τότε το παρακάτω γράφημα για την χρήση του “Fucking” ίσως να σας λύσει κάποιες απορίες. Σημείωση: Πέρσι βγήκε ο “Λύκος της Wall Street”. Παρατηρήστε την αύξηση. Καλό;

movie chart 6

Η εφαρμογή μας δίνει όμως και την δυνατότητα να δούμε τι συμβαίνει και ανά σκηνοθέτη. Δείτε το παρακάτω γράφημα σχετικά με τον Woody Allen.

woody allen chart

Επισκεφθείτε το εργαλείο εδώ .